Skupina D: Švýcarsko, Irsko a Dánsko. Komu zůstane Černý Petr?

2019. 01. 01. 14:26    
Čas čtení: 2 minuta

1.1. 2019 – Favoritem skupiny budou Švýcaři. Mají velmi dobře osvojený systém hry, hrají kompaktně, a bez velkých výkyvů. K tomu dobrou obranu a Xhaku s Shaqirim. Podle papírových předpokladů by měli uspět. Kdo je na Euro doprovodí? Dánsko? Vítejte u preview skupiny D v kvalifikaci o postup na Euro 2020.

Skvělá obrana, systém, naplněné role, organizace. Ale slabší útočná fáze. To je takový obvyklý popisek švýcarského národního týmu v posledních letech pod trenérem Petkovičem. Takže když v rozhodujícím zápase Ligy národů skupiny 2 Ligy A hráli Xhaka a spol. proti Belgii, a prohrávali po 17 minutách 0-2, zdálo se, že nemají šanci uspět. K výhře ve skupině a postupu na Final 4 totiž Švýcaři potřebovali dát v ten moment 4 branky. „Jen“ výhra 3-2 by jim totiž nestačila. Výsledek? Švýcaři vyhráli 5-2 a doslova nadchli celou Evropu.

Na MS země helvétského kříže hrála to svoje. Švýcaři skvěle bránili, radovali se z fungující stoperské dvojice Akanji a Schär a těžili z kvality dua Xhaka, Shaqiri. Uhráli osmifinále, což bylo úspěchem. Ale vzhledem k tomu, že v boji o čtvrtfinále Švýcaři vypadli se Švédskem, které je porazilo jejich vlastními zbraněmi, přece jen po mistrovství mělo Švýcarsko pocit, že se dalo vytěžit více.

Jen dvakrát z posledních 9 evropských šampionátů se Dánové nekvalifikovali na Euro. Ale stalo se tak dvakrát z posledních tří pokusů. O to poslední je připravil v baráži nepolapitelný Ibrahimovič. V kvalifikaci na MS, na šampionátu jako takovém, i v Lize národů však Dánové udělali dobrý dojem a úspěšně prodali hráčskou kvalitu, kterou jim současná generace kolem Schmeichela, Kjaera, Eriksena, Delaneyho, Schöneho, nebo Poulsena nabízí. Dánský fotbal možná neposkytuje vždycky spektakulární podívanou, ale přináší dobře zrealizovaný systém hry, výbornou organizaci a fantastického režiséra v podobě Eriksena. Cesta na Euro nebude v kombinaci Irska a Švýcarska úplně jednoduchá, ale měli by to být právě Dánové, kdo by měli na turnaj Švýcary doprovodit.

Irové budou usilovat o třetí účast na Euru v řadě a čtvrtou v historii celkem. Poslední Euro přineslo dokonce i postup do vyřazovací fáze (a prohru v osmifinále s Francií, která otočila zápas dvěma góly ve druhém poločase). Na MS v Rusku Irové chyběli, když ve svojí skupině skončili druzí za Srbskem a v baráži je po slibné remíze 0-0 v Dánsku sestřelil v odvetě v Dublinu hattrickem Christian Eriksen, který položil základ k vysoké výhře 5-1. Liga národů přinesla zklamání v podobě sestupu do Ligy C, když se ve skupině s Dánskem a Walesem povedlo Irům získat jen dva body. Vyústilo to v konec éry kouče O´Neilla a jeho asistenta Roye Keanea. O Euro tak budou usilovat trenér Mick McCathy, a v pozici asistenta další z bývalých skvělých irských hráčů – nejlepší střelec v historii reprezentace a bývalý forvard Liverpoolu nebo Tottenhamu, Robbie Keane.

Gruzii přinesla Liga národů jeden z vedlejších produktů, o který UEFA usilovala. To aby i pro fotbalově méně vyspělé přinesla soutěž možnost získání vyššího sebevědomí úspěšného uplatnění herních návyků proti vyrovnaným celkům nebo (ideálně v kombinaci) prostřednictvím získaných výher. Gruzie toho využila měrou vrchovatou. V 6 zápasech ztratila jen jednou po (nečekané) remíze na půdě Andorry, což znamenalo jasný postup do Ligy C. Na to, aby mohla myslet na postup, ale kvalitu nemá.

Pro Gibraltar bude úspěch jakýkoliv bod. Ale stejně jako pro Gruzii, i pro britskou korunní kolonii byla Liga národů výbornou zkušeností. Narodila se tam historicky první soutěžní výhra – na půdě Arménie. Celkem byly výhry dvě (ještě doma s Lichtenštejnskem), což týmu dodalo hodně pozitivních emocí. Na pozici totálního outsidera skupiny to ale nic nemění.

redakce/as/