HC Škoda Plzeň zabojuje o finále Ligy mistrů!

2019. 01. 07. 10:15    
Čas čtení: 2 minuta

7.1. 2019 – O tom, že českým týmům hokejová Liga mistrů dvědčíse přesvědčujeme již několikátým rokem. Stejně jako v minulé sezoně máme českého účastníka v semifinále a můžeme tak doufat, že stejně jako před dvěma lety se český tým utká ve finále o titul. 

HC Škoda Plzeň předvádí v CHL spanilou jízdu. Základní skupinu vyhrála s naprostým přehledem a stala se do konce nejlepším týme celé základní časti. Na své cestě si poradila s vítězem minulého ročníku, finským vicemistrem JYP Jyvaskylou. V Play-off vyřadila italské Bolzano i silnou Skellefteu, nyní přichází ovšem ta nejtějžší zkouška. Dvojnásobný víěz CHL, Frolunda Indians.

Představení soupeře

Švédský hokejový tým Frölunda HC, též nazývaný i jako Frölunda Indians, má své místo ve městě Göteborg. Tento klub byl založen roku 1938 jako součást sportovní asociace, která nesla název Västra Frölunda Idrottsförening, k osamostatnění došlo v roce 1984. Hokejové mužstvo i nadále neslo název Västra Frölunda IF, až v roce 2004 bylo jméno upraveno a zkráceno na nynější podobu – Frölunda HC. Švédský celek má hned čtyři klubové barvy, a sice červenou, zelenou, zlatou a bílou.

Indians vyhráli svůj první titul v nevyšší švédské hokejové soutěži už v sezóně 1964/1965. Novodobá éra s vynikajícími výsledky se pro Frölundu píše od roku 1996. Předtím klub musel i několikrát zabraňovat sestupu. Od zmíněného roku až do nynější doby se tým nedostal do play-off pouze dvakrát, jinak vždy bojoval o nejvyšší příčky. Druhý klubový titul Frölunda získala v roce 2003, o dva roky později přišlo další prvenství. Poslední zlaté medaile Indians vybojovali nedávno, a sice v sezóně 2016/2017.

Momentálně probíhá pátá sezóna hokejové Ligy mistrů. V předchozích čtyřech ročnících se Frölunda hned třikrát probojovala do finále této soutěže! A dvakrát z toho byl titul. Sezóna 2014/2015 byla ve znamení ryze švédského finále – Indians se utkali s týmem Luleå HF, který nakonec zvítězil 4:2 a slavil titul. Další rok už se po finále radovala Frölunda. V boji o prvenství v CHL zdolala Kärpät Oulu 2:1. A následující sezónu, konkrétně 2016/2017, přišlo finále, na které si mnozí fanoušci z České republiky vzpomenou. V něm Frölunda přehrála pražskou Spartu 4:3 po prodloužení, takže mohla slavit obhajobu titulu. Až loni přišla pro Indians první sezóna v Lize mistrů bez finálové účasti, neboť Bílí Tygři z Liberce vystavili švédskému týmu po výsledcích 2:3 a 6:4 stopku již v osmifinále.

Frölundským domovem pro zápasy v Lize mistrů je hala, jež nese název Frölundaborg. Stadion se nachází ve čtvrti Göteborgu, která nese název právě Frölunda, a dokáže pojmout celkem 7 600 fanoušků. Zimák byl postaven v roce 1967, rekonstrukcemi prošel v letech 2006 a 2007.

První zápas semifinále vysíláme v úterý 8.1. 2019 od 17:45 na Sport1

redakce/onv/ zdroj: https://www.hcskoda.cz/