Shrnutí zápasů playoff NFL

2019. 01. 08. 10:00    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

8. 1. 2019 – Wildcard kolo playoff přineslo řadu překvapení a NFL nám ukázala, že vyřazovací část, která se hraje na jeden zápas, je prostě jiná soutěž. O konci sezóny může rozhodovat jedno zaváhání, o čemž se v tomto týdnu přesvědčilo hned několik týmů.

V úvodní utkání si to rozdali dva divizní rivalové z AFC South Houston Texans a Indianapolis Colts. Texans měli díky vítězství v divizi výhodu domácího prostředí, ale s Colts už jednou doma prohráli a čekala se tak vyrovnaná bitva. Rozjetí Colts od začátku zápasu ukazovali, že jejich přestavba týmů, kterou měli po loňské nevydařené sezóně, je úspěšná. Proti silné defenzivní lajně v čele s J. J. Wattem a Clowneym se mladá ofenzivní lajna držela skvěle a připomněla, že letos patří k nejlepší v celé lize a mladá dvojce ofenzivních lajnmenů Nelson-Smith na tom má obrovskou zásluhu. Andrew Luck měl po celý zápas spoustu času a přesnými přihrávkami nacházel své spoluhráče. Luck hodil celkem dvě TD přihrávky a spolu se skvělých výkonem RB Macka, který naběhal 148y a přidal jeden touchdown jasně dominovali tomuto zápasu. Texans pod vedením mladého QB Watsona nemohli najít recept na dobře připravenou obranu Colts a v zápase skórovali pouze jeden TD, což na vítězství nestačilo. Colts si tak po velmi dobrém výkonu došli pro vítězství a z posledního týmu divize AFC South z loňského roku je nyní semifinalista konference AFC. COLTS 21, TEXANS 7.

Fanoušci milovaných a nenáviděných Cowboys zároveň si znovu mohli užít utkání domácího zápasu playoff, když na AT&T Stadion přicestoval jeden z nejlepších běhových útoků v lize – útok SeatlluSeahawks vedený QB Wilsonem. Čekala se takvyrovnaná bitva dvou skvělých běhových útoků a výborných obran. Rozdíl v tomto zápase byl ale nakonec částečně úplně někde jinde. Seahawks se v průběhu utkání zranil kickerJanikowski, což se na konci zápasu ukázalo jako klíčové. Skvělé utkání sehrál DakPrescott, který za Cowboys naházel 226y s 1 TD a přidal i sám jeden TD po zemi, jako tradičně ho skvěle podporoval RB Elliott, který si připsal 137y a touchdown. Naopak jinak skvělý pozemní útok Seahawks se trápil. Hosté za celý zápas naběhali pouze 73y a byli tak hodně za průměrem, kterým disponovali v základní části. I díky tomu šli Cowboys ve čtvrté čtvrtce do desetibodového vedení. Seahawks ještě v samém závěru stihli snížit na rozdíl dvou bodů po TD McKissica z ruky Wilsona, ale pak přišel moment, kdy museli zahrávat onsidekick a tam chyběl kickerJanikowski. Jeho úlohu převzal punterDickson a drop kickemvšak pouze odevzdal míč Cowboys, kteří tak postupují dále. SEAHAWKS 22, COWBOYS 24.

Zápas mezi Chargers a Ravens přinesl jediné utkání, kde startoval nováček na pozici QB. Lamar Jackson z Baltimoru si v průběhu základní části převzal tým od JoeFlacca a dotáhl Ravens až do playoff. Na druhé straně stál ostřílený mazák Philip Rivers a letos skvělý tým Chargers. Do tohoto utkání se hlavně skvěle připravila obrana Chargers, která na netradiční běhový útok Ravens plný RPO a běhu Jacksona nasadila do základní sestavy hned 7 DBs ve snaze zrychlit, a naopak eliminovat rychlost Baltimoru. Souboj rychlost proti rychlosti se Chargers skvěle vyplatil. Jackson se svým útokem v průběhu třech čtvrtin nevymysleli vůbec nic a fanoušci na Jacksona trochu nešetrně začali bučet a dožadovat se QB Flacca. Chargers byli v průběhu čtvrté čtvrtiny ve vedení 23:3 a vše nasvědčovalo k poklidnému konci zápasu. Jenže tohle je playoff a Ravens stihli díky dvěma TD z ruky Jacksona na Crabtreeho snížit na rozdíl šesti bodů. Dokonce dostali míč ještě jednou do svého držení, ale 46 vteřin a celé hřiště před nimi byl nesplnitelný úkol. Jackson při jednom z pokusů o pass přišel o míč a zápas ukončil zalehnutým fumblem skvěle hrající OLB Ingram. Chargers tak slaví vítězství a postup dále. CHARGERS 23, RAVENS 17.

Nejdramatičtější utkání mohli vidět diváci na Soldierfield v Chicagu, kde se domácí Bears v playoff ukázali poprvé od roku 2010 a hned je čekali úřadující šampioni v čele s hrdinou loňského Super Bowlu Nickem Folesem. Utkání se neslo ve znamení skvělých výkonů obran, které drželi soupeřovi útoky hodně zkrátka. Touchdownu se diváci dočkali až ve třetí čtvrtině, kdy Foles našel v endzóně Goederta a poslal Eagles do vedení. Nejzajímavější však byla čtvrtá čtvrtina. Bears v průběhu poslední části skórovali po přihrávce Trubiskyho na WR Robinsona a vzali si vedení zase zpět. Týmy si pak vyměnily míče díky odkopům a další šanci dostal znovu hrdina konce sezón Nick „Saint“ Foles. Ten dlouhýmdrivem dostal Eagles až k endzóně soupeře, kde na čtvrtý down našel WR Tate, který tak poslal minutu před koncem Eagles znovu do vedení o jeden bod. Bears tak měli minutu času, jeden timeout a nutnost trefit fieldgoal, který by znamenal jejich vítězství. Bears začali skvěle, když kickreturn donesl Cohen 35y hluboko až k 40y linii na vlastní půlce. Bears tak stačilo získat nějakých 25-30y na potencionální vítězný fieldgoal. To se jim i díky dalším dvěma přihrávkám Trubiskyho na Robinsona povedlo. Bears se tak vteřinu před koncem pokoušeli o vítězný fieldgoal z nohy kickeraParkeyho. Ten nejprve trefil, ale HC Eagles Pederson si vzal před kopem timeout, aby kickera „zmrazil“ a muselo se rozehrávat znovu. Druhý pokus se Parkeymu už nepovedl, když s přispěním lehkého bloku Eagles míč trefil tyč, následně se odrazil do břevna a vypadl zpět do hřiště, čímž ukončil sezónu Bears. Tento kuriózní moment tak poslal Eagles znovu dál, a i tentokrát nám ukázal, že podceňovat Eagles a Folese v playoff se nevyplácí. EAGLES 16, BEARS 15.

DivisionalRoundPLAYOFF:

AFC  – Chiefs vs. Colts a Patriots vs. Chargers
NFC  – Saints vs. Eagles a Rams vs. Cowboys

V divizním kole nás čekají souboje skvělých útoků, ale i výborných obran. Poprvé uvidíme v playoff i hvězdu letošní sezóny QB ChiefsMahomese z Chiefs nebo QB Breese ze Saints, ale také nestárnoucího Toma Bradyho z Patriots. Kdo postoupí do konferenčního finále můžete sledovat i Vy v sobotu a neděli na obrazovkách Sport TV. Playoff jede a my pokračujeme dál…

Jan Štiegler