Skupina F: Ohrozí někdo Španěly a Švédy?

2019. 01. 11. 08:24    
Čas čtení: 2 minuta

11. 1. 2019 – Nesmírně zajímavé boje nabídne kvalifikační skupina F. Málokdo pochybuje o tom, že by ji měli vyhrát Španělé. Ale kdo s nimi půjde dál? Malta a Faerské ostrovy do postupu nepromluví. Nicméně Švédsko, Rumunsko i Norsko si nároky dělat budou. Potvrdí papírovou roli druhého nejsilnějšího týmu ve skupině čtvrtfinalista světového šampionátu ze Švédska?

Evoluce „La Rojy“, kterou sliboval nový kouč týmu, Luis Enrique, je zatím výsledkově spíše pozvolná. Ale ve hře je otisk „Lucha“ více než patrný. Zastánce přímočařejší hry to dobře ukázal už v prvním zápase Ligy národů ve Wembley, kde Španělé otočili zápas, ve kterém prohrávali a odvezli si výhru 2-1. Luis Enrique nechce opakovat zápasy typu OF MS, kde sice měli Španělé v utkání proti Rusku úžasná čísla co do držení míče (79 – 21 %), ale pořádně neměli šanci a byli celkově vysoce neefektivní. Do Final Four Ligy mistrů se sice La Roja neprobojovala, ale 12 vstřelených branek ve 4 zápasech přineslo Luchovi uznání a respekt. Hra je celkově dynamičtější, ofenzivnější, s jasným akcentem na přímočarost. Španělé by to ve svojí skupině měli bez problému prodat a obsadit první postupovou pozici.

Úplně jiné zbraně budou tasit Švédové. Trenér Janne Andersson, který tým převzal po Euru v roce 2016 po Eriku Hamrénovi, sice při nástupu do funkce přišel o mnohá osvědčená jména (Ibrahimovč, Isaakson, Wernbloom, Wendt, Elm, Källström), ale systém a organizaci hry víceméně zachoval. Byť se o něm mluvilo jako o muži, který by po opatrném taktikovi Hamrénovi měl přinést více ofenzivy y houževnatosti. Výsledkem je však hra, která přináší silový fotbal, výbornou organizaci hry, dobrou obranu, ostrou přechodovou fázi. A také de facto neměnné rozestavení 4-4-2. Hra Švédů někdy není úplně koukatelná, ale je účelná. A na druhé místo ve skupině by stačit mohla.

Proti ale budou celky Rumunska a Norska. „Stejné chyby, stejné známky,“ chce se říct. Oba celky čekají na účast na světovém šampionátu už přes 20 let. A celky, které jsou už brány jako týmy třetího sledu. Ani evropská špička jako Španělsko, ani širší skupina silnějších týmů v Evropě, jako je třeba Švédsko. Norové hráli na Euru naposledy v roce 2000. Rumuni sice od té doby stihli další dva šampionáty, ale výhru na něm naposledy zaznamenali stejně jako Norové v roce 2000. Obě země chtěly ukázat, že v Lize národů patří výše než do Ligy C. Ale povedlo se to jen Norům. Rumuni nezklamali, ani jednou ve své skupině neprohráli, ale museli se v konečném účtování sklonit před Srbskem. Oba celky spojuje i to, že na své soupisce nemají (na rozdíl od srovnatelných zemí – namátkou třeba Dánska nebo Walesu) vyloženou evropskou hvězdu, kolem které by byl tým postaven. Trochu kompaktněji působí možná Norové, ale ani jedna ze zemí nepůsobí jako ta, která by se měla dostat před Švédy, jejichž vysokou předností je disciplína a nízká výsledková rozkolísanost.

Malta a Faerské ostrovy si to rozdají o to, kdo nebude mít ušpiněné břicho ode dna. Los je mezi sebe svedl na druhé akci v řadě. Potkaly se i v Lize národů v nejnižší lize. Tam triumfovali Faeřané, kteří vyhráli doma 3-1 a na Maltě uhráli křížeček. A právě Faerské ostrovy jsou papírově silnějším týmem. Svědčí o tom i solidních 9 získaných bodů v poslední kvalifikaci o MS. Malta získala jediný…

redakce/as/