Shrnutí uplynulého týdne NFL

2019. 01. 15. 16:36    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

15. 1. 2019 – Divizní kolo playoff NFL nepřineslo žádné větší překvapení a výše nasazené týmy postoupily do konferenčního finále. Ani tento rok tedy tým z WildCard zápasů nepostoupí až do vysněného Super Bowlu. Netřeba smutnit, poslední čtyři týmy mají nejlepší útoky v lize a čtveřice QBs jednotlivých týmů, tedy Brady, Mahomes, Brees a Goff slibuje skvělou podívanou.

Chiefs pod vedením mladého rozehrávače Patricka Mahomese celý rok podávají skvělé výkony a útok, ve kterém má Mahomes k dispozici dvojici hvězd TE Kelce a WR Hill, budí ze snu většinu defenzivních koordinátorů, úřadoval i v divizním kole proti rozjetým Colts. Jinak skvělý útok Indianapolis nemohl najít v mrazivém počasí na stadionu Arrowhead v Kansasu rytmus a obrana Chiefs dominovala po celý zápas. To je rozhodně skvělá zpráva pro tento tým, protože právě obrana byla příčinou čtyř proher, které v letošním roce Chiefs utrpěli. Útok byl znovu k nezastavení, když ke Kelcemu, který zachytil 108y ze sedmi přihrávek a Hillovi který měl stejný počet celkových yardů a TD, se přidal i mladý RB DamienWilliams. Williams s vydatnou podporou své ofenzivní lajny nasbíral129y po zemi a připsal si i jeden touchdown. Obrana Chiefs dovolila Luckovi pouze 203y vzduchem, a navíc ho i třikrát sackovala a zastínila jinak skvělou ofenzivní lajnu Colts. Chiefs tak prolomili prokletí playoff, které měli v posledních letech a pokračují ve své dominantní jízdě. COLTS 13, CHIEFS 31.

Utkání mezi Rams a Cowboys mělo být soubojem dvou nejlepších RB v lize, Elliota na straně Cowboys a Gurleyho na straně Rams, nicméně oba borce zastínil zcela jiný hráč. C.J.Anderson na straně Rams nahradil na konci roku po podpisu do Rams zraněného Gurleyho a ukázal, že i přes svou mohutnou postavu na runningbacka s míčem běhat umí. To samé předvedl i v tomto zápase, když naběhal 123y a přidal 2 TD. Gurley ho zdatně následoval, když získal 115y po zemi a TD a zcela zastínil svého rivala na druhé straně míče, protože obrana Rams udržela Elliota pouze u zisku 47y. To byl hlavní rozdíl mezi oběma týmy a Cowboys, kteří sice po první čtvrtině vedli, ale následně vedení ztratili a už se na rozjeté Rams nedotáhli. Tým z LA se tak konečně dočkal vítězství v playoff a mladý kádr vedený mladým trenérem McVayem dále živí naději na zisk trofeje Vince Lombardiho. COWBOYS 22, RAMS 30.

Utkání mezi Patriots a Chargers nabídlo historické utkání, když proti sobě nastoupili věkem staří QB Brady a Rivers a jednalo se v součtu o nejstarší duo QBs v zápase v playoff. Věk je pro Toma Bradyho však pouze číslo a QB Patriots, který byl po týdenním volnu odpočatý rozdával přihrávky v tempu, jako by byl na začátku své kariéry. Patriots jasně dominovali na všech frontách a zcela zaslouženě si vypracovali vedení až 38-14 před čtvrtou čtvrtinou. V té Chargers už pouze dvakrát kosmeticky upravili skóre, ale na výsledek zápasu to už vliv nemělo. Za Patriots se mimo Bradyho, který hodil 343y a TD, blýsknul nováček RB Michel, který naběhal 129y a přidal hned 3 TD. Skvěle zahrál i WR Julian Edelman, který měl 151y z 9 zachycených přihrávek, čímž se dostal na druhé místo v celkových zachycení míče v playoff za legendárního WR Jerryho Rice. Historické tabulky přepsal i RBWhite, který zachytil 15 přihrávek a vyrovnal tak historické maximum v zápase playoff pro runningbacka. Patriots se tak dostali už do svého 8. AFC Championship game v řadě a ukazují svou letitou dominanci i letos. CHARGERS 28, PATRIOTS 41.

Posledním utkáním byl souboj Saints a Eagles. Eagles se vezli na vlně „Saint Nicka“ neboli QB Nicka Folese, který znovu ukazuje, že mu playoff a vyrovnané zápasy prostě svědčí. Eagles vlétli na svého soupeře jako velká voda a vyhráli první čtvrtinu 14-0, když se s lehkostí posouvali v útoku a obrana úřadujících šampionů držela útok Saints hodně zkrátka. Vypadalo to, že se schyluje k velkému překvapení, a že to znovu podceňovaní Eagles zvládnou. Od druhé čtvrtiny však Saints zabrali a převzali otěže celého utkání a postupně převzali i vedení díky TD Breese na Thomase a Kirkwooda a úspěšnými fieldgoalykickera Lutze. Eagles se na konci utkání dostali ještě na míč a při šestibodové ztrátě jim stačil potvrzený TD a vyhráli by i toto utkání. To se jim nakonec nepovedlo. Přihrávka Folese po chybě WR Jefferyho, kterému prolétl míč skrz ruce a skončila v náručí CB Lattimora, který tak prakticky ukončil utkání. Spanilá jízda Nicka Folese a Eagles tak letos nenaváže na vítězný konec z loňského ročníku a úřadující šampioni končí svůj sen za obhajobou v divizním kole. EAGLES 14, SAINTS 20.

NFC Championship game – New Orleans Saints vs. Los Angeles Rams – neděle 21:05

AFC Championship game – Kansas City Chiefs vs. New EnglandPatriots – neděle/pondělí 00:40

Obě tyto dvojice se v základní části už utkaly, když Patriots doma ve skvělém utkání porazili Chiefs 43-40 vítězným fieldgoalem s vypršení časového limitu a Saints porazili Rams 45-30 v další útočné přestřelce. 158 bodů ve dvou předchozích zápasech těchto týmů a konferenční vítězství na dosah nyní.Lepší upoutávka na NFL už se bude jen těžko hledat, budete u toho s námi?! Tři poslední zápasy a známe vítěze.

Jan Štiegler