Skupina G: Dostaveníčko týmů, kterým se moc nedaří

2019. 01. 18. 17:01    
Čas čtení: 3 minuta

18. 1. 2019 – Jednou z nejvyrovnanějších skupin evropské kvalifikace, ne-li tou nejvyrovnanější, je skupina G. Polsko, Rakousko, Izrael, Slovinsko, Makedonie, Lotyšsko. Na první pohled se sice od ostatních kvalitativně odděluje Polsko. Ale i poslední výsledky našeho severního souseda ukázaly, že není tou nejdominantnější silou. Za Poláky bude číhat několik týmů, které si budou dělat zálusk na postup. Nicméně dobrými výsledky v poslední době se může pochlubit maximálně tak Makedonie…  

Polsko jelo na loňské mistrovství světa nabité sebevědomím. Ale nakonec se z toho vyloupl jeden z největších propadáků turnaje. Hned po Německu. Tým po šampionátu opustil trenér Nawalka, a jeho nástupce Jerzy Brzęczek si moc radosti také zatím neužil. Z prvních šesti zápasů u týmu vybojoval jen dva body a mimo jiné prožil sestup z nejvyšší výkonnostní úrovně Ligy národů ligy do béčkového levelu. Polský tým stále disponuje silnými individualitami, i dobrým mixem zkušenějších a talentovaných mladších hráčů. Je tedy samozřejmě favoritem skupiny, ale možná právě „géčková“ skupina je ta, kde má favorit svoji pozici nejméně jistou. Postup by Polákům sice uniknout neměl, ale bude třeba dobrých výkonů nejen doma, což Polsku dělalo v posledních letech problém, ale také maximální koncentrace (a plné zdraví), hvězdných krajánků týmu.

Poláky ale může těšit vědomí, že nemají ve skupině žádného dravce, který by je měl jednoznačně „přejet“. Druhý papírově nejsilnější celek ve skupině Rakousko totiž také neprožívá nejlepší časy. Určitý pokles úrovně Rakušanů lze vysledovat od posledního Eura. A je to do jisté míry podobný příběh jako u Polska. Na Euro před třemi lety se totiž Rakousko kvalifikovalo ve velkém stylu. Z deseti zápasů ztratilo jen dva body za jednu remízu, ke kterým přišlo devět výher. Bylo z toho ovládnutí silné skupiny před Ruskem nebo Švédskem. Jenže na Euru přišel výbuch a nic velkého Rakušané nepředvedli ani v kvalifikaci o MS, ani v Lize národů. Ano, měli hezké výsledky v přátelských zápasech (mj. porazili Rusko, Uruguay, Švédsko nebo Německo), ale v soutěžních to nic slavného nebylo. Potenciál však v týmu je a do bojů o postup by Rakušané promluvit měli.

A jako se dá o Polácích říci, že mají celkem kliku, že mají za sebou Rakousko, tak se dá o Rakousku říci, že může být rádo, že dalším nalosovaným týmem z třetího nejlepšího koše jsou Izraelci. Co k nim říci? V kvalifikaci o MS v Rusku skončili ve skupině čtvrtí až za Albánií. V domácím prostředí prohráli s ní i třeba s Makedonií.  Generace, které neměla daleko k postupu na MS 2006 a ME 2008 je už passé. Z té současné žádná hrůza nejde.

Určitý pokles nyní potkal i Slovince. Od účasti na MS v roce 2010 se na další velké turnaje snažili dostat marně. A ani se nedá říci, že by jejich neúčast měla být o fous. Potvrdila to i ze slovinského pohledu velmi nevydařená Liga národů. V konkurenci Bulharska, Kypru a Norska nezískalo Slovinsko pod vedením kouče Kavčiče ani jednu výhru, a pakuje se až do nejnižší ligy D. Člověka by napadlo, že tam přece Slovinsko nepatří. Jenže výsledky v poslední době to potvrzují. Namátkou prohra na Kypru, doma jen remíza. Nebo porážka doma s Běloruskem. Oživit už relativně zašlou slávu týmu bude chtít Matjaž Kek – ano, ten trenér, který na vzpomenutém MS v roce 2010 s týmem málem postoupil ze základní skupiny. Hráčský materiál není takový, jako býval, ale jména jako Oblak, Iličič, Verbič nebo Krhin stále jistou kvalitu nabízejí. Vzhledem ke hratelné konkurenci by se Slovinci o dvě postupová místa pokusit mohli.

Nestorovski, Trajkovski a nestárnoucí Panděv, to je útočná osa, a současně jedny z největších person týmu Makedonie.  Na rozdíl od představených celků ve skupině se Makedonci skvěle poprali s Ligou národů a svou skupinu v Lize D (v konkurenci Arméni, Gibraltaru a Lichtenštejnska) ovládli. Ano, vím, soupeři nepředstavovali žádné terno. Na postup to nebude, ale na potrápení Slovinska nebo Izraele by to být mohlo.

Papírově nejslabším týmem skupiny je Lotyšsko. A kdo má dobrou paměť, i tady si řekne, že to zní divně. Jenže lepší časy mají Lotyši za sebou. Jak na klubové, tak na reprezentační úrovni. V Lize národů Lotyšsko nevyhrálo ani jednou. A to mělo za soupeře celky Gruzie, Kazachstánu a Andorry (!). To je myslím samo o sobě vypovídající. Zázrak se konat nebude a Lotyši ve skupině skončí poslední.

redakce/as/