Shrnutí uplynulého týdne NFL

2019. 01. 22. 15:37    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

22. 1. 2019 – Nová generace proti staré generaci, to byly souboje o vítěze jednotlivých konferencí v NFL. Krásné fotbalové akce, dvě prodloužení, ale i kontroverzní momenty, které nakonec rozhodly, že v Super Bowlu LIII se utkají Los Angeles Rams a New EnglandPatriots.

Souboj dvou generací, tak by se zjednodušeně mohly pojmenovat boje o vítěze jednotlivých konferencí. V NFC proti sobě nastoupili LA Rams a domácí New Orleans Saints, a šlo tak o souboj 24-letého QB Goffa a 32-letého HC McVaye na straně Rams, proti 40-ti letému QB Breesovi a velezkušenému HC Peytonovi. V AFC to byl ještě o něco větší rozdíl, když proti sobě nastoupily týmy Chiefs, vedeni QB Mahomesem, kterému je 23 let a Patriots, které řídí nestárnoucí 41-letý QB Tom Brady.

V NFC měli výhodu domácího prostředí Saints, kteří na svém stadionu Superdome v playoff ještě neprohráli a čekalo se, že si Brees se svým týmem poradí proti mladému týmu Los Angeles Rams. První čtvrtina tomu i nasvědčovala, když Saints skórovali hned ze svého prvního drivu FG, aby následně obrana zachytila interception z ruky Goffa, a potrestalaho dalším fieldgoalem z nohy Lutze. Rams se ani poté nedařilo v útoku a následovala sekvence 3 a ven a první touchdownzápasu z rukyBreese na TE Griffina.Saints tak ovládli první čtvrtinu 13-0 a mladý tým Rams byl na kolenou. Klíčový moment se ale odehrál na začátku druhé čtvrtiny. Saints znovu zastavili Rams a ti už byli připraveni v puntové formaci. Jenže místo odkopu punterHekker poslal přihrávku na spoluhráče Shieldse, který získal potřebný počet yardů a drive Rams tak po úspěšném fake puntu mohl pokračovat. Rams z něho vytěžili fieldgoal a když pak dokázali dvakrát zastavit Breese a donutit Saints k odkopu, mohl se necelou půl minutu před koncem první poloviny radovat RB Gurley, který skóroval TD a snížil stav zápasu na 10-13. Pro Gurleyho to byl jediný světlý moment v utkání, když se tato hvězda dostávala na hřiště jen sporadicky a Gurleyho místo zaujmul RB Anderson, který předváděl lepší výkony.

Druhá polovina začala znovu lépe pro domácí tým, který zastavil útok Rams na 3 a ven a z následného drivuBrees našel přesnou přihrávkou svého spoluhráče Hilla, který přidal na konto domácích další touchdown. Rams ale tentokrát odpověděli záhy a po dlouhém drivu se mohli radovat po ose Goff-Higbee z dalšího snížení stavu utkání. Saints tak šli do poslední části základní části s vedením o tři body. Ve čtvrté čtvrtině se Rams konečně podařilo vyrovnat, když se fieldgoalem za tři body trefil kickerZuerlein. Saints však měli ještě dostatek času, aby mohli utkání rozhodnout v závěrečných minutách. Brees necelé dvě minuty před koncem našel bombou přes půlku hřiště WR Ginna, který posunul Saints do redzóny soupeře. Klíčový okamžik, o kterém se bude ještě dlouho hovořit, pak nastal pár akcí poté. Brees se snažil u sideline najít svého WR Lewise a toho fauloval hostující CB Robey-Coleman, v jasném zákroku na pass interference. Tato penalta by dala Saints první down a ti by tak mohli s vypršením časového limitu fieldgoalem rozhodnout o svém postupu do Super Bowlu. Nicméně rozhodčí tuto penaltu k udivení všech fanoušků Saints neodpískali a ti tak pouze kopali FG za tři body. Ramsz následného drivu dokázali přejít půlku hřiště, kde se pár vteřin před koncem základní části nemýlil kickerZuerlein, který poslal zápas do prodloužení.

V prodloužení začali na míči Saints, jenže jedna z přihrávek Breese skončila v rukou DB Johnsona, když Brees pod tlakem musel odhazovat míč dříve, než chtěl. Následně Goff našel TE Higbeeho, který přiblížil Rams k dokopové vzdálenosti. Saints pak sice srdnatě bránili, ale i přes dlouhý 57 yardový pokus se Zuerlein nemýlil a poslal Rams do Super Bowlu. Po kontrovernzním momentu na konci zápasu tak Rams dotáhli zápas do prodloužení, ve kterém se stal hrdinou hostující kicker a tým z Los Angeles se tak bude moci poprat o trofej Vince Lombardiho. Pro Saints zbývají jen oči pro pláč. RAMS 26, SAINTS 23 po prodloužení.

Druhý zápas měl být střídáním stráží v konferenci AFC. New EnglandPatriots, kteří dominují celé NFL už druhou dekádu, ale v letošní sezóně jim nikdo moc nevěřil a znovu zněly hlasy o konci dynastie. Na druhé straně Chiefs, kteří jsou vedeni mladým QB Mahomesem, který v letošním roce nejspíše vyhraje MVP celé ligy. Utkání se navíc hrálo v Kansasu a Patriots v letošní sezóně na hřištích soupeře nepředváděli dobré výkony. Vše tedy směřovalo ke konci v cestě Patriots za postupem do třetího Super Bowlu v řadě. První polovina byla ale jasně v režii Patriots, kteří soupeři nedovolili vůbec nic a díky TD Michela a Dorsetta z ruky Bradyho šli do šaten za vedení 14-0.

Začátek druhé půlky ale patřil Chiefs. Ti nejdřív snížili po TD Kelceho, na co Patriots odpověděli pouze fieldgoalemGostkowskiho. Pak začala hodně divoká čtvrtá čtvrtina, ve které padlo 38 bodů. Chiefs na začátku posledního dějství udeřili hned dvakrát a vzali si vedení na svou stranu. Patriotsz následného drivu znovu odpověděli po zemi touchdownem nováčka Michela. Se střídáním ve vedení však ještě zdaleka nebyl konec. Chiefsse dvě minuty před koncem dostali znovu do vedení díky TD RB Williemse. Tom Brady měl tedy dvě minuty, aby svůj tým dotáhl zpět do vedení. To se jim povedlo necelou minutu před koncem, když se po zemi prosadil RB Burkhead. Nutno podotknout, že Patriots měli štěstí, protože jedna z jejich posledních akcí skončila INT, který by dost pravděpodobně ukončil zápas, ale vinou defenzivního offsidu se akce opakovala. Teď měli tedy nůž na krku Chiefs, kteří měli půl minuty a museli kopnout minimálně fieldgoal, který by poslal zápas do prodloužení. QB Mahomes si v tuto chvíli počínal jako zkušený veterán a svůj tým dovedl poměrně jistě na dokopovou vzdálenost, ze které se nemýlil kickerButker, který tak poslal i druhý zápas konferenčního finále do prodloužení.

V tom vyhráli los Patriots a zvolili příjem. Na rozdíl od Saints se jim však povedlo postupovat skrz hřiště bez zaváhání. Obrovskou měrou se o to zasloužil QB Tom Brady, který rýsoval přesné přihrávky na 3. downy a hlavně WR Edelman a TE Gronkowski, kteří právě tři tyto 3.downy proměnili po úžasných individuálních akcích. Rozhodující tečku pak z hranice dvou yardů zaznamenal RB Burkhead, který touchdownem poslal Patriots do Super Bowlu. Patriots tak postupují do největšího zápasu sezóny potřetí v řadě a celkově po čtvrté za posledních 5 sezón! PATRIOTS 37, CHIEFS 31 po prodloužení.

V Super Bowlu LIII, který se odehraje v Atlantě, si to v noci z 3. na 4. února rozdají New EnglandPatriots proti Los Angeles Rams a bude to znovu souboj generací. Na jedné straně pravděpodobně nejlepší trenér historie Bill Belichick a nejlepší QB historie Tom Brady a na straně druhé mladý 32-letý trenér Sean McVay a jednička draftu roku 2016 JeredGoff. Tomu všemu bude předcházet utkání hvězd v příštím týdnu a vyhlášení nejužitečnějších hráčů letošní sezóny. NFL je na cílové rovince, pojďme si ji užít na plno!

autor: Jan Štiegler