Skupina H: Mistři z Francie by moc problémů mít neměli

2019. 01. 25. 10:46    
Čas čtení: 2 minuta

25. 1. 2019 – Favoritem Francie, na druhé místo by mělo nejvíce aspirovat Turecko, které bude chtít ohrožovat Island. Čeřit vody bude chtít i nebezpečná Albánie. U dna by se měly potkávat týmy Moldavska a Andorry. To je rychlé preview kvalifikační skupiny H o postup na Euro v roce 2020.

Pokud nebudou mít Francouzi nějaké neočekávané vnitřní problémy, neměli by mít konkurenci. Úřadující mistři světa mají nesmírně silný a velmi vyvážený tým, který nemá vyloženou slabinu. Styl trenéra Deschampse byl ve Francii často kritizován pro malou atraktivitu. A někdy oprávněně. Ale jeho účelnost je neoddiskutovatelná. Navíc takovou individuální kvalitu, jako mají Francouzi v hráčích typu Lloris, Varane, Kanté, Mbappé nebo Griezmann, nemá ve skupině nikdo další. A nejen ve skupině…

Je Island schopen zastavit svůj pokles? To je asi klíčová otázka toho, kdo s Francií postoupí dál. Malá ostrovní země v posledních letech zaujala postupem na poslední Euro i na ruské MS. A zatímco při premiérové účasti na Euru si jízdou do čtvrtfinále podmanila nejen své vlastní obyvatele, při rovněž první účasti na mundialu už z toho žádné terno po zisku jednoho bodu ze tří zápasů nebylo. V Lize národů Island vyloženě vybouchl, když ve čtyřech zápasech proti Belgii a Švýcarsku nezískal ani bod a inkasoval 13 kusů. V součtu s Ligou národů 15x v řadě nevyhrál. Už na šampionátu v Rusku měl Island s průměrem 29 let jeden z nejstarších kádrů, a všem je jasné, že tým čeká již brzy generační výměna. Kvalifikaci ještě Island odehraje se stávajícím kádrem, ale na něm už je znát, že věk opravdu nezastavíš. Kvalitu nicméně stále má. A nahradit ji půjde velmi těžko. Ono totiž není moc kde brát…

Generační výměnu už naopak podstupuje Turecko. Po skvostném Euru v roce 2008 totiž přišly hubené roky. Na Euru v roce 2012 Turci nebyli, o 4 roky později porazili ve skupině jen Česko a na postup si, stejně jako Češi, museli nechat zajít chuť. A na MS hrálo Turecko naposledy v roce 2002. I proto byl k vidění v Lize národů mladší tým, v němž už chyběla jména tradičních tureckých opor posledních let – Yilmaz, Erdinç, Arda Turan, Emre Belözoğlu nebo Selçuk İnan. S reprezentací se rozloučil také Nuri Şahin, zmenšuje se role pilíře obrany nebo defenzivního halva Mehmeta Topala. „Nové Turecko“ ale má co nabídnout – v záloze se prosazují Oğuzhan Özyakup nebo Okay Yokuşlu, směrem dopředu tým táhnou draví Hakan Çalhanoğlu nebo Cengiz Ünder, které na hrotu podporuje osvědčený Cenk Tosun. Turecko by mělo být lepší než Island a postoupit na Euro spolu s Francouzi.

Albánci by moc rádi zopakovali svou historickou účast na posledním Euru, kde si připsali i svou první výhru, tehdy proti Rumunsku. V kvalifikační skupině za sebou tehdy nečekaně nechali Dánsko nebo Srbsko. Neztratili se ani v kvalifikaci o ruské MS, když skončili třetí za duem favoritů Španělsko, Itálie. Liga národů ale Albánii nevyšla. Po výhře doma nad Izraelem přišly dvě porážky se Skotskem a jedna v Izraeli při skóre 0-8. Vznikl z toho sestup do nejslabší Ligy D. V kvalifikaci o Euro jsou Albánci výkonnostně rozhodně nad Moldavskem i Andorrou, ale na boj o postup to spíše nevypadá. Nicméně doma zejména doma mohou být Islandu i Turecku nepříjemným sokem.

Poslední dva celky tabulky, Moldavsko a Lucembursko představenou čtveřici neohrozí. Moldavsko už dva kvalifikační cykly v řadě nevyhrálo, v Lize národů ho předčilo i Lucembursko. Andorra sice prožila během kvalifikace o MS několik radostí – nejprve poprvé od roku 2005 získala v soutěžním utkání bod, a pak dokonce senzačně porazila doma Maďarsko. Ale na pozici jednoho z nejslabších evropských celků to nic nemění. Potvrdilo to i poslední místo v déčkové úrovni Ligy národů, za Gruzií, Kazachstánem a Lotyšskem.

redakce/as/