Přichází slavný Super Bowl!

2019. 01. 29. 12:00    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

29.1.2019 – A jde se do finále! NFL je už připravena na svůj velký svátek, který k obrazovkám, přišpendlí miliony diváků. Největší událost roku v americkém fotbale je tu a slavný Super Bowl startuje v noci z neděle na pondělí i na obrazovkách Sportu TV.

Samotný Super Bowl není jen o jednom zápase, který určí vítěze soutěže, ale jedná se o celotýdenní festival amerického fotbalu a oslavu tohoto krásného sportu. Oba týmy už dorazily do Atlanty, kde si to v neděli rozdají o trofej Vince Lombardiho, ale mezitím musí ještě stihnout kolotoč nejrůznějších akcí od tiskové konference, až po focení před samotným zápasem. Super Bowl je mimo sportovního svátku také obrovská show, ve které se točí milióny dolarů.

Samotná fakta o Super Bowlu už jsou notoricky známá, ale úsměvná čísla, jako nejvíce průtoku splachovací vody v momentě přestávky mezi čtvrtinami nebo 112 milionů korun za 30 vteřinovou reklamu vždy stojí za to zopakovat. V letošním roce bude v poločasové přestávce vystoupení kapely Maroon 5, která se tak zařadí mezi ty vyvolené interprety, kteří mohli v nejsledovanější poločasové show na světe vystupovat. Vzpomeňme na Michaela Jacksona, Beyonce nebo Coldplay, kteří před Maroon 5 vystupovali na jevišti uprostřed hřiště. Vše ale směřuje jen k jediné věci, a to je souboj New England Patriots proti Los Angeles Rams.

Oba týmy mají spoustu společného, ale zároveň si nemohou být vzdálenější. Patriots mají ve svém středu jednačtyřicetiletého QB Toma Bradyho, který bude usilovat o svůj šestý Super Bowl a Patriots jsou od roku 2001 naprostým suverénem celé ligy, když je svérázný Bill Belichick rok co rok vede k úspěšné sezóně. Na druhé straně Rams. Tým, který ještě v St. Louis byl průměrem celé ligy a vypadalo to, že nikdy nenaváže na historické úspěchy, které Rams v minulosti dosáhli. Po příchodu nejmladšího hlavního trenéra v historii ligy – Seana McVaye a přestěhování zpátky do Los Angeles se však tým otočil o 180 stupňů a nyní patří k absolutní špičce ligy. QB Tom Brady si to tak ve svém devátém Super Bowlu rozdá s mladým Jaredem Goffem, který se naopak poprvé ve své kariéře ukáže ve velkém zápase finále ligy.

Oba týmy disponují skvělými útoky. Patriots v posledních zápasech sázejí na běhovou hru, kterou obstarává hned trio RBs Sony Michel, James White a Rex Burkhead za vynikající ofenzivní lajnou. Právě ofenzivní lajna Patriots bude asi klíčem k celému zápasu. Ta bude mít plné ruce práce zastavit nejlepšího obránce ligy Aarona Donalda spolu s jeho kolegou Suhem z defenzivní lajny. Pokud se jim podaří přibrzdit toto duo, cesta pro ruku Bradyho a běhovou hru Pats by měla být volnější. Pokud ne tak Rams mají velkou šanci uspět v tomto zápase. Útok Rams je na tom velmi podobně. McVay vsází na běhovou hru s RB Gurleyem a jeho náhradníkem Andersonem, který se v posledních týdnech opravdu překonává. Pokud tedy Patriots chtějí mít zápase pod kontrolou budou muset zastavit právě tuto dvojici. Pokud se jim to nepovede bude Goff znovu spoléhat na své playactions, kterými terorizovali ligu celou sezónu. Patriots v defenzívě budou spoléhat na práci CB Gilmora, který jako obvykle bude mít za úkol vynulovat jednoho z WR soupeře, zdali to bude Cooks nebo Woodse se dozvíme až při samotném zápase. Pak to bude na passrush Pats, vedený DE Flowersem, který bude muset zatápět pod kotlem a znepříjemňovat Goffovi jakýkoliv pokus o passovou přihrávku.

Oba týmy měly dva týdny na přípravu a duo hlavních trenérů Bill Belichick a Sean McVay jasně napovídá, že týmy budou připraveny skvěle. Teď jde jen o to, kdo bude lépe provádět pokyny svých trenérů a kdo se nakonec trochu lépe připravil na svého soupeře. Bude to pošesté od roku 2001 Tom Brady a New England Patriots nebo dojde na střídání stráží a NFL ovládne mladý tým Rams vedený Goffem. To vše bude zodpovězeno v pondělí nad ránem, do té doby si můžeme jen užívat celý týden okolo Super Bowlu, kterým vyvrcholí tato skvělá sezóna.

Rozkaz zní tedy jasně: jídlo na zápas připravit, nepodcenit občerstvení, vzít si v pondělí volno nebo přetrpět noc bez spánku, ale hlavně si užít Super Bowl ať už budete kdekoliv, ten další bude zase až za rok…

Super Bowl uvidíte v přímém přenosu na Sport1. S předzápasovým programem začínáme 3.2. ve 23:30

                                                                                                                                                                                                           Jan Štiegler