Super Bowl je za námi!

2019. 02. 06. 17:39    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

6. 2. 2019 – 6. To je číslo, které bude provázet QB Toma Bradyho a New England Patriots minimálně rok. Patriots to znovu dokázali a vyhráli už svůj šestý Super Bowl od sezóny 2001.

Tom Brady, výběr ze šestého kola draftu roku 2000, který po jeho zvolení řekl majiteli klubu Robertu Kraftovi, že on je to nejlepší rozhodnutí, co kdy tento tým udělal. Úsměvné od mladého rozehrávače z Michiganu, kterého si nikdo šest kol v draftu nevšimnul. Naprosto pravdivé tvrzení po 19 sezónách a šestém Super Bowlu, který Brady vítězstvím nad mladým týmem LA Rams získal a stal se tak jediným hráčem v NFL, který má na svém kontě šest vítězství v tomto velkém zápase, když překonal legendárního DE Charlese Haleyho, který hrál v 90.letech za Cowboys a 49ers.

Střídání stráží a předání pochodně se tedy znovu minimálně na rok odkládá. Mladý a ambiciózní tým Los Angeles Rams, vedený nejmladším hlavním trenérem v historii Seanem McVayem, který v průběhu roku vytvořil téměř nezastavitelný útok v Super Bowlu totiž narazil na starého lišáka Billa Belichicka, který je neoddiskutovatelně nejlepším trenérem v historii NFL. Belichick se svými defenzivními trenéry totiž vymyslet téměř geniální obranný plán, který útoku, jenž svým soupeřům dával v průměru přes 30 bodů na zápas, nepovolil vůbec nic. Ze Super Bowlu LIII se tak stal zápas s nejmenším počtem bodů v historii tohoto fotbalového svátku.

První polovina se nesla ve znamení netypických chyb Patriots v útoku a neschopnosti Rams pohnout s míčem. Brady první drive postupoval se svým týmem poměrně solidně díky sérií běhů, ale hned jeho první pass skončil v ruce obránců Rams a byl z toho turnover. Rams v útoku však neukázali vůbec nic a do konce první půlky celkem šestkrát v řadě puntovali, čímž vyrovnali nelichotivý rekord Super Bowlu. Patriots však stále chybovali, když stihli neproměnit field goal, nepotvrdit čtvrtý down a jediný úspěch tak byl field goal kickera Gostkowskiho, který si připsal jediné body první půle. Za stavu 3-0 tak šly oba týmy do šaten vymyslet něco, co by na soupeře útočně zafungovalo. Skóre 3-0 bylo druhé nejnižší skóre v první půlce Super Bowlu po zápasu Vikings-Steelers z SB IV, kde padlo pouze jedno safety za dva body.

Pak přišla na řadu dlouho očekávaná Halftime show a v ní se představili Maroon 5 s raperem Big Boy. Jako by však výkony útoků v prvním poločase dávaly předzvěst i poločasové přestávce. Normální vystoupení, to je asi titulek, který by se hodil k tomu, co diváci viděli od Maroon 5. Nemastné, neslané bez nějaké větší energie. A to se určitě k Super Bowlu vůbec nehodí, však vzpomeňme na Katy Perry nebo Bruno Marse, kteří z poločasové přestávky dokázali udělat nezapomenutelný zážitek a vtáhnout všechny přihlížející do jejich vystoupení. Naštěstí nás čekala ještě druhá polovina a rozuzlení tohoto zápasu.

Jenže jak se začalo, tak se i pokračovalo. Oba týmy si vyměnily ještě dvakrát míč po odkopu, čímž Rams stanovili nový rekord Super Bowlu v 8 drivech po sobě, ve kterých museli odkopávat, až se jim konečně na konci třetí čtvrtiny podařil proměnit field goal z nohy Zuerleina, který tak vyrovnal skóre utkání. Vše však mohlo být jinak, když se na konci třetí čtvrtiny dostal za obranu Patriots WR Cooks a zcela osamocený v endzóně čekal na přihrávku od Goffa. Mladý rozehrávač však do svého hodu nedal dostatek síly, a i když byl v čase odhození CB McCourthy téměř 20y od Cookse, dokázal neuvěřitelně souběžně s míčem dorazit k WR soupeře a pokus o zachycení mu překazit. Pokud by Cooks tento míč zachytil zápas by mohl mít zcela odlišný průběh, jedna chyba obrany Patriots tak mohla znamenat obrat momentu této defenzivní bitvy. Nestalo se tak a měla tedy rozhodnout až čtvrtá čtvrtina, stejně jako ve spoustě zápasů této vyrovnané sezóny. A hned z prvního drivu Patriots se konečně diváci dočkali touchdownu. Stačila jim k tomu jedna akce, kterou Patriots zahráli třikrát za sebou a ve které Brady našel pokaždé jiného příjemce přihrávky. Nejprve Edelman pro 13 yardů, poté RB Burkhead pro 7y a naposledy v „big play“ tohoto zápasu TE Roba Gronkowskiho, který zachytil přihrávku pro 29 yardů a posunul Patriots skvělým zachycením v letu dva yardy od endzóny Rams. Gronkowski tak znovu po sezóně, ve které se potýkal se spoustou zranění a už nevypadal jako ten dominantní tight endkterého známe, ukázal, že když je potřeba velkého catche v klíčovém okamžiku, tak Bradyho nezklame. Z dvou yardů se už pošesté v letošním playoff prosadil nováček RB Michel a Patriots měli sedmibodové vedení.

Sedm minut do konce a Rams museli ze svého útoku už něco vymáčknout, protože čas se neúprosně blížil ke svému vypršení. Konečně se Goff trochu oklepal ze spousty hitů, které mu obrana Pats uštědřila a dokázal nacházet své volné spoluhráče, až dotáhnul svůj útok na 27 yardovou linii Patriots. Tam však přišel další z klíčových momentů tohoto utkání. Patriots měli nahlášený blitz a zcela neblokovaný se na Goffa řítil S Duron Harmon. Goff musel odhazovat tedy míč dříve, ale ten postrádal přesnost. Navíc akci skvěle zahrál CB Gilmore, který předskočil Cookse, na kterého míč směřoval a připsal si klíčový interception, který znovu ukončil snahu Rams o body. Patriots se navíc v dalším držení míče díky dvěma téměř 30 yardovým běhům Michela a Burkheada dostali až na dokopovou vzdálenost, ze které se Gostkowski nemýlil a poslal zápas do rozdíl dvou skórování. Rams tak museli za 72 vteřin dvakrát skórovat. Těsně před koncem základní hrací doby se pokoušel o field goal kicker Zuerlein, tak aby dal svému týmu alespoň teoretickou šanci na obrat, jenže netrefil a Patriots tak mohli slavit svůj šestý titul v historii.

13-3, to je výsledek letošního Super Bowlu, který vejde do dějin jako finálový zápas s nejmenším počtem bodů. Zároveň se do historie zapisují i Patriots, kteří dohnali Steelers v počtu vítězství v Super Bowlu a s šesti triumfy se nyní dělí o nejlepší výkon v NFL. V době platových stropů, přísného draftu a změny soupisek rok od roku k nepoznání tu je od roku 2001 jediná stálice. New Enland Patriots pod Belichickem stále ukazují, že je můžete odepisovat, jak chcete, ale oni se vždy vrátí a v klíčovém zápase ukáží svou velikost. MVP Super Bowlu se stal WR Julian Edelman, který zachytil 10 přihrávek pro 140y a velkou měrou se zasloužil o to, že Patriots měli alespoň nějakou pasovou hru. Edelman tak završil svůj fascinující příběh, z přehlíženého option QB na univerzitě, až po nejužitečnějšího hráče Super Bowlu. Super Bowl LIII tedy nenabídl žádnou útočnou přestřelku jako vloni, ale i tak se jednalo o vyrovnané utkání, které završilo tuto skvělou sezónu. Nám nezbývá nic jiného než čekat na další ročník, který znovu naplno začne až v září. Netřeba však smutnit, NFL je kolotoč, který se nikdy nezastaví. Už za chvíli nás čeká draft, otevření trhu s volnými hráči, a to jsou rozhodně události, které nenechají fanouška NFL chladným. NFL tedy pokračuje dál a my můžeme zatím nabírat síly a plusové body na všech frontách tak, abychom se zase mohli od září ponořit do nočních zápasů a neprospaných nocí díky naší milované NFL.

Děkujeme, že jste s námi zůstali celou sezónu a už nyní se můžeme těšit, co nám přinese sezóna 2019! Sportu zdar a s americkým fotbalem zase někdy naviděnou…

Jan Štiegler