Skupina J: postup Itálie národní povinností

2019. 02. 07. 11:38    
Čas čtení: 2 minuta

7. 2. 2019 – Řím by se asi otřásl v základech, pokud by Itálie nepostoupila na druhý velký turnaj v řadě. Cestu ji budou chtít zkomplikovat hlavně dvojice Bosna a Hercegovina a Řecko. Nebo budou chtít postupovými kartami míchat i Finové? Skupinu doplňují Arménie a totální outsider z Lichtenštejnska.

Moc radosti si fanoušci Gli Azzurri v posledních letech neužili. Jako omráčení sledovali, kterak si jejich tým neporadil v baráži se Švédskem a oproti všem očekáváním do Ruska nedocestoval. K Lize národů Italové přistoupili v duchu „uvidíme, zda to půjde, a když ne, tak to pro nás není priorita“. Jen jeden bod z prvních dvou utkání naznačil další vývoj, takže se Italové spokojili s tím, že místo nich do béčkové ligy sestoupilo Polsko. Kvalitu italskou tým má, na lavičce je respektovaný Mancini. A los kvalifikace rozhodně není vražedný. Italové na Euru chybět nebudou.

Bosna trochu překvapivě nestačila v kvalifikaci o ruský mundial na Řecko, a nepodívala se ani do baráže. Čímž nenavázala na historickou účast na mistrovství světa v roce 2014. Nyní je jednoznačným cílem účast na Euru, které by bylo pro Bosnu a Hercegovinu prvním v historii samostatného státu. Účast na posledním finálovém turnaji Bosně utekla v baráži, kde nad její síly byli Irové. Výsledky týmu byly v posledním období dobré, z 10 zápasů přišla jediná porážka se Španělskem. V Lize národů pak tým kolem Edina Džeka v konkurenci s Rakouskem a Severním Irskem ani jednou neprohrál, a postoupil do nejprestižnější ligy A. Pro tým je naprosto zásadní, jak na tom bude Džeko s formou a zdravím. Pokud bude v dobrém stavu obojí, šance na Euro je velká.

O to budou chtít bojovat i Řekové. Protože kvalifikace o šampionát v Rusku, přestože nebyla zakončena sladkým postupem, naplňovala Řeky optimismem. A hlavně jim dovolila zapomenout na totálně zpackanou kvalifikaci o Euro v roce 2016, kdy Řecko skončilo ve své skupině poslední mimo jiné i proto, že prohrálo oba zápasy s Faerskými ostrovy. Jenže Liga národů přinesla až třetí místo v lize C za Finskem a Maďarskem. Což byl značně neuspokojivý výsledek. I proto byl od týmu odvolán německý kouč Skibbe. Novým trenérem Řeků se stal Angelos Anastasiadis. Který, když nebudeme počítat dílčí řešení, je prvním řeckým koučem u národního týmu od Vasilise Daniila v roce 2001. Zvedne znovu Řecko? Přestože tým ze samotného jihu Balkánského poloostrova už zdaleka neprodukuje takové hráče, jako tomu bylo na hraně milénia?

Co nabídnou Finové? Viděli jsme od nich slušnou kvalifikaci o Euro 16. V bojích o ruské MS měli k postupu daleko, ale doma byli nepříjemní. Každému soupeři. A naposledy vyhráli svou skupinu Ligy národů, když za sebou nechali Maďarsko, Řecko a Estonsko. Což sice budí jistý respekt, ale na postup na Euro je to málo. Itálie je někde jinde, Bosnu Finové také nepřeskočí. V lepším případě budou třetí. Reálně jim ale zůstane čtvrtá pozice.

Arménie poslední roky poněkud sešla a už nezlobí tolik jako v kvalifikacích o Euro 2012 a MS 2014. Na postup se bude dívat z pořádné dálky. Pořád ale nabízí takovou sílu, že by měla ukazovat záda Lichtenštejnsku. To sice v Lize národů vzalo právě Arménii doma bod, ale o žádném náhlém a zázračném vzestupu malého knížectví nemůže být řeč.

redakce/as/