Bruno Lage podepsal do roku 2023. Dovede Benficu k titulu?

2019. 02. 19. 23:00    
Čas čtení: 2 minuta

20. 2. 2019 – Ještě pár týdnů zpátky byl považován za provizorní variantu, než se sežene „opravodvý“ kouč. Benfica ale pod Lagem herně i střelecky září a náskok Porta dokázala během chvíle stáhnout na jediný bod.

V úspěšném tažení ligou Lagemu nebrání ani fakt, že doposud v žádném týmu nefiguroval jako hlavní kouč. Okamžitě po příchodu na lavičku, kde nahradil Ruie Vitóriu, se atmosféra v kabině změnila. Ba co víc, Benfica od té chvíle zvítězila ve všech ligových zápasech.

Lage se nebál udělat zásadní změny v základní sestavě, potažmo ve formaci, která Benfice přinášela střídavě pozitivní výsledky. Z playmakera Pizziho znovu udělal křídlo, aniž by jeho efektivita v zápasech výrazněji klesla. Do středu pole při zranění řízného Srba Ljubomira Fejsy instaloval vyrovnanou dvojku Gabriel – Samaris. Brazilec si s řeckým kolegou překvapivě dobře rozumí a kombinace obou si drží dlohodobě konzistentní herní standard.

Největší jarní bombou je ovšem nové složení útočné dvojice Benficy. João Félix s Harisem Seferovićem možná nikdy nepředpokládali, že spolu vytvoří elitní střelecké duo, kterému v komplexnosti nebude chybět v podstatě nic. Félix se ve formaci 4-4-2 z útoku pravidelně stahuje do pozice ofenzivního záložníka, kde kombinuje s kolegy ze středové řady, ale s citem sobě vlástním zároveň driftuje i do prostoru křídel. Záměrná svoboda 19letého mladíka přinesla vedle sedmi vstřelených gólů i několik parádních asistencí nejen švýcarskému parťákovi.

Haris Seferović možná neměl nejlepší vstup do sezóny, svůj boj o základní sestavu ovšem ani přes setrvání krále střelců z minulé sezóny, Jonase, nevzdal. Je rychlý a silný, dokáže bez problémů zakončovat ze vzduchu i ze země a má neskutečný tah na bránu. Vedle kreativního Félixe, o něhož už projevují zájem Barcelona i Real Madrid, působí jako tradiční „kladivo do vápna“ a 14 vstřelených gólů ho řadí na první místo mezi střelci po bok Base Dosta a Dyega Sousy.

Bruno Lage potenciál útočné dvojky rozpoznal okamžitě a hned při svém ligovém debutu jí dal prostor v základní sestavě. Odvděčila se čtyřmi góly. Od té chvíle Benfica míří za znovuovládnutím portugalské ligy. Porto sice stále vede a snaží se udržet koncentraci. V posledních týdnech ho ale trápí nepřítomnost Moussy Maregy a Vincenta Aboubakara více než kdy jindy. 3. března je navíc na programu vzájemný zápas, který může výrazně napovědět o dalším vývoji boje o titul.

Pokud Benfica Éstadio do Dragão vyloupí, šance bude mít zdaleka nejvyšší.

redakce/mim/