Kvalifikace o Euro se blíží. Zazáří Itálie?

2019. 02. 22. 09:26    
Čas čtení: 2 minuta

22. 2. 2019 – Jedním z nejsledovanějších národních týmů na startu kvalifikace o Euro v roce 2020 bude bezpochyby Itálie. Celek Azzurri způsobil fanouškům velký šok, když se neprobojoval na mistrovství světa v loňském roce. Los kvalifikace o Euro k nim byl celkově shovívavý, v konkurenci Bosny a Hercegoviny, Finska, Řecka, Arménie a Lichtenštejnska se zdá, že se nepostoupit ani nedá. Ale samotná kombinace tradice, historie a věhlasu postup sama o sobě nevyhovuje. 

Co dál pro úspěch tedy Italové udělali?

Věří, že základní stavební kámen položili jmenováním Roberta Manciniho. Muže, který v květnu oslaví rok svého působení na lavičce. Mancini sice nebyl hlavní volbou, svaz prvně toužil po Carlu Ancelottim. Ale volba někdejšího reprezentačního útočníka a trenéra, který dovedl City k prvnímu titulu po 44 letech by také mohla být tou správnou.

Ten si sice nyní pohrává s myšlenkou, že pozvánku pošle 36letému Quagliarellovi, ale jinak je jeho dosavadní angažmá charakteristické tím, že klade důraz na zapracování mladých hráčů. A nejen na zapracování. Nebojí se jim dávat důležité role. Barella, Chiesa, Zaniolo nebo Romagnoli, to jsou některá ze jmen, která (a oprávněně) dostávají více a více prostoru.

Mancini se netají tím, že kostra týmu, který staví, by měla být totožná i pro další mistrovství světa, které se bude hrát v na konci roku 2022 v Kataru. A i proto, dle svých slov, vybírá hráče, kteří nyní s národním týmem vyrostou, a budou brzy jeho oporami. Neznamená to, že by Itálie neměla vysoké ambice už v souvislosti s Eurem. Naopak. Ačkoli se na finálový turnaj mistrovství Evropy ještě neprobojovala, Mancini se už nyní netají tím, že bude pošilhávat po těch úplně nejvyšších metách.

Neznamená to, že by se Italové zbavili zkušených hráčů. Zejména v zadních řadách je to nyní stále ještě nemyslitelná záležitost. Hodně se mluví také o rolích zkušených útočníků, Cira Immobileho a Maria Balotelliho. U druhého jmenovaného Mancini ubezpečuje, že žádný hráč nemá do národního týmu zavřené dveře. Ostatně v jeho týmu se mihnul už i v Lize národů. Bude záležet jen a jen na tom, jak se bude Balotelli jevit ve svém novém angažmá v Marseille. V Nice postupně vadnul a nového kouče týmu Patricka Vieru nepřesvědčil. Ale v hlavním měste Provence pod Rudim Garciou ožil a prožil dobrý start. Bude-li pokračovat, nedá se jeho nominace vyloučit. Ačkoli úplně pravděpodobná asi není.

Trochu zamotanější je situace u útočníka římského Lazia. Nedá se říci, že by ho Mancini nevužíval, ale přesto musí současný reprezentační trenér odrážet názory, že Immobileho nemá rád. Jistá rezervovanost tam ale viditelně je, přestože podle čísel je Immobile nejkonzistentnějším italským útočníkem. Mancini mu však vytýká občasný individualismus. Pokud ale bude Immobile střelecky produktivní, třeba jako byl v průběhu září a října loňského roku, nebude ho moci Mancini ignorovat.

Kvalifikaci Italové otevírají domácími zápasy 23. a 26. března. A nic jiného než 6 bodů se nebude tolerovat. Hrát se bude nejprve s Finskem, o tři dny později s Lichtenštejnskem.

redakce/as/