Házenkářky v Lize mistrů čekají čtvrtfinálové duely

2019. 04. 04. 06:55    
Čas čtení: 3 minuta

4.4. 2019 – Zatímco muži si na čtvrfinálové zápasy v Lize mistrů musí ještě téměř měsíc počkat, tak ženy své bitvy o Final Four rozehrají již tento víkend. Osm týmů ze sedmi zemí bude usilovat o čtyři vstupenky na závěrečný turnaj, kde bude korunován nový šampión „starého kontinentu“. Po výkonech v základních a hlavních skupinách patří mezi hlavní aspiranty na celkové vítězství maďarský Györ a francouzské Méty.

Györ se zdá letos ještě suverénnější než v loňské sezóně, kdy obhájil titul a potřetí v pětileté historii ovládl Final Four. Za celou sezónu neprohrál a body ztratil pouze dvakrát za remízy s FTC v hlavní skupině. Poslední porážku v soutěži úřadující maďarský mistr zaznamenal na konci ledna loňského roku na půdě CSM Bukurešť. Od té doby drží sérii jednadvaceti zápasů bez porážky. Tým v létě po šesti letech opustil španělský trenér Ambros Martin, který byl podepsán pod čtyřmi triumfy v Lize mistrů a čekalo se, co to s týmem udělá. Tým přebral Gábor Danyi, který předtím u týmu působil sedm let v roli asistenta. Odlišné pojetí obou trenérů bylo patrné hned od úvodních zápasů. Zatímco Ambros Martin kladl důraz na pevnou obranu, tak pod Gáborem Danyim tým zápasy vyhrával svoji velkou převahou v útoku. V minulé sezóně dal Györ v základní skupině 153 gólů, letos jich bylo v šesti zápasech 210. V hlavní skupině byl gólový nárůst oproti minulému ročníku o 52 gólů. Pouze v jediném z dvanácti duelů se Györ nedostal přes třicet vstřelených branek. A to celou sezónu vynechala hvězdná norská pravá spojka Nora Mörková, která si v létě obnovila zranění kolene. Aby měl nějaký tým proti Györu šanci na úspěch, musí přibrzdit jeho obrovskou ofenzivní sílu v čele s norsko – nizozemskou dvojicí Stine Oftedalová – Nycke Grootová.

Tým, který má ambice Györu cestu za zlatým hattrickem překazit jsou francouzské Méty. Vítěz druhé hlavní skupiny měl v základních skupinách nejlepší obranu a v hlavní fázi pouze Rostov, vedený Ambrosem Martinem, inkasoval o jeden gól méně. V souvislosti s Métami překvapila závěrečná porážka v Kodani. Sice už o nic nešlo, ale 36 obdržených gólů od pátého týmu tabulky, který už také neměl, o co hrát byla zarážející. Méty si zopakují čtvrtfinálový souboj z minulého ročníku proti Bukurešti. Rumunskému velkoklubu mají co vracet. Loni první zápas prohrály o třináct branek a šance na premiérovou účast ve Final Four vzaly rychle za své. Letos už by mezi evropskou házenkářskou elitou chybět nechtěly.

Právě rumunská Bukurešť zažívá další nevydařenou sezónu. Tým před sezónou výrazně posílil a sestava vypadala na papíře více než dobře. V úvodu sezóny to herně úplně neklapalo a navíc se vítěz soutěže z roku 2016 musel vypořádat s početnou marodkou. Dobrou zprávou před čtvrtfinálovými zápasy je, že s výjimkou Cristiny Neaguové a Amandy Kurtovičové by všechny ostatní hráčky měly být k dispozici.

Černým koněm závěru sezóny by mohl být druhý maďarský zástupce v soutěži – FTC. Tým, jehož forma před vrcholem sezóny graduje a který jako jediný obral o body Györ táhnou dvě mladé pušky, Noemi Hafraová a Katrin Klujbergová. Hafraová patří k nejlepším střelkyním soutěže a v jednadvaceti letech má potenciál na to, aby se zařadila mezi nejlepší házenkářky Evropy.  FTC změří síly s ruským Rostovem, který se ale musí obejít bez MVP evropského šampionátu ve Francii Anny Vyakhirevy, která předčasně ukončila sezónu.

Jako poslední vstoupí do čtvrtfinále v neděli večer černohorská  Buducnosť Podgorica a norský Vipers Kristiansand. V tomto souboji se očekává hodně vyrovnaná bitva a norský celek bude chtít postupem do Final Four korunovat svoji nejúspěšnější sezónu v Lize mistrů.

Všechny úvodní čtvrtfinálové zápasy vysíláme tento víkend na Sport TV, odvety jsou na programu o týden později.

Program čtvrtfinále – 1. zápasy:

Pátek 5.4. 18:00 CSM Bukurešť – Méty Sport 2  (živě)

Neděle 7.4. 14:30 FTC – Rostov Sport 1  (živě)

Neděle 7.4. 16:45 Odense – Györ Sport 1  (živě)

Neděle 7.4. 19:00 Buducnost – Vipers Kristiansand  Sport 1  (živě)

Zdeněk Rom