Osmifinále Ligy mistrů tentokrát bez překvapení

2019. 04. 11. 12:07    
Čas čtení: 2 minuta

11.4. 2019 – V mužské Lize mistrů zbyla poslední osmička týmů, která si to na přelomu dubna a května rozdá o účast ve Final Four. Letošní první kolo vyřazovací fáze dopadlo podle papírových předpokladů a žádný z favoritů tentokrát nezaváhal. Zatímco loni v osmifinále překvapily Montpellier a Skjern, které postoupily na úkor Barcelony a Veszprému, tak letos do čtvrtfinále nejprestižnější klubové soutěže postoupilo osm nejlepších celků z výkonnostně silnějších základních skupin A a B.  Přímé postupující, PSG a Barcelonu, doplnilo maďarské duo Szeged s Veszprémem a dále Vardar, Kielce, Flensburg a Nantes. 

V boji o celkový triumf zůstává osm týmů ze šesti zemí. Dvojnásobné zastoupení mají Francie a Maďarsko. Oproti loňsku došlo ve čtvrtfinále ke třem změnám.  Montpellier, Skjern a Kiel letos nahradily Barcelona, Szeged a Veszprém.

Pouze Nantes dokázalo otočit osmifinálový souboj s německým Rhein Neckar Löwen a po úvodní porážce o dvě branky doma francouzskému týmu stačilo k nejtěsnějšímu postupu vítězství o tři góly. Ostatní postupující celky zvládly už úvodní duely na hřišti soupeře. Kielce si do odvety vezly remízu a ostatní čtyři týmy slavily výhru.

Letos se bude hrát Final Four již po desáté a ještě nikdy se žádnému týmu nepodařilo titul obhájit. Toto pravidlo bude dodrženo i v letošní edici, protože překvapivý loňský šampion z Montpellier letos nepostoupil ani ze základní skupiny, což se ještě nikdy v historii nestalo. Mezi hráči se obhajoba podařila pouze Chorvatu Ivanu Čupičovi, který Champions League vyhrál v letech 2016 a 2017 s Kielcemi a makedonským Vardarem.

Pouze Flensburg(Maik Machulla) a Nantes(Thierry Anti) nepovede do čtvrtfinálových zápasů španělský trenér. Zbylou šestici trénují experti ze země úřadujících mistrů Evropy. Talant Dujšebajev, Xavi Pascual  a Raul Gonzalez už v minulosti se svými týmy Ligu mistrů vyhráli. David Davis a Roberto Parrondo to zažili ještě jako hráči španělského Realu.

Ve hře zůstávají čtyři týmy, které už v minulých letech celou soutěž vyhrály(Barcelona, Flensburg, Kielce, Vardar). Naopak maďarský Szeged, jako jediný, ještě nikdy nestartoval ve Final Four. Jeho maximem jsou zatím dvě čtvrtfinálové účasti(2015, 2017).

Prestižní je každoročně také souboj o nejlepšího střelce celé soutěže. Mezi postupujícími do čtvrtfinále najdeme také pětici hráčů, kteří toto ocenění už získali(Uwe Gensheimer, Mikkel Hansen, Momir Ilič, Nikola Karabatič a Kiril Lazarov). Z této pětice se letos střelecky nejvíce prosazuje Kiril Lazarov z Nantes, který je se sedmdesáti góly na desátém místě tabulky střelců. Z hráčů, kteří zůstávají ve hře, je před ním pouze pátý Alex Dujšebajev s jednaosmdesáti úspěšnými zásahy. Ostatní hráči z elitní desítky střelecké tabulky už letos dohráli, včetně aktuálního lídra Andy Schmidta(91 gólů).

Po vypadnutí běloruského Brestu a polského Plocku zůstává ve hře už pouze jeden český zástupce, pravá spojka Szegedu a české reprezentace, Stanislav Kašpárek.

Čtvrtfinálové dvojice:

Nantes – Barcelona

Kielce – Paris Saint Germain

Flensburg – Veszprém

Vardar – Szeged

                                                                                                                                   Zdeněk Rom