Vrátí se jméno Gullit do nizozemské reprezentace?

2019. 04. 25. 07:27    
Čas čtení: 2 minuta

Maxim Gullit v souboji o míč (ve žlutém)

25. 4. 2019 – Vlastně proč ne. Ale byla by to ještě dlouhá a spletitá cesta. Ale faktem je, že se slavné jméno opět objevilo v profesionálním fotbale v podobě aktivního hráče. 17letý Maxim Gullit, syn držitele zlatého míče z roku 1987, Ruuda Gullita, si totiž zahrál 19 minut v rezervním týmu Alkmaaru v utkání druhé nejvyšší nizozemské fotbalové soutěže proti Twente.

56letý Gullit senior ukázal, že neomylně drží krok se současnou dobou a moment střelhbitě zveřejnil na sociálních sítích. Připomněl, že synovy první minuty v profesionálním fotbale přišly celých 40 let poté, co je prožil on sám. Bylo to tehdy v dresu Haarlemu, kde nastoupil prvně jako 16letý a stal se v té době nejmladším hráčem, který kdy nastoupil v nizozemské Eredivisie.

Na rozdíl od svého otce není levonohý Maxim záložníkem, nastupuje v defenzivní čtyřce. Nejraději na pozici stopera, ale je schopen zaskočit i na pozici levého krajního obránce. A na nedostatek fotbalových genů si určitě nemůže stěžovat. Jeho maminkou je totiž Estelle Cruyffová, neteř největšího nizozemského fotbalisty historie, Johana Cruyffa.

Mladý Gulit je tak dalším nositelem slavného jména, který si prošlapává cestu ve velkém fotbale. Pořádný kus cesty už ušel třeba hráč římského AS Justin Kluivert, syn Patricka Kluiverta, vítěze Ligy mistrů z roku 1995. Na velkou kariéru myslí třeba 21letý gólman Ajaxu Joe van der Sar, který je synem legendy Ajaxu i United Edwina van der Sara.

Nemusíme ale lovit jen v Nizozemí. Nedávno se více hovořilo o jednom ze tří synů Zinedina Zidana, Lucovi. 20letý gólman chytal pod vedením svého otce za první tým Realu Madrid podruhé, prvně ale dostal šanci na stadionu Santiaga Bernabéua. Nejstarší syn Zidanův Enzo, záložník, hraje nyní druhou španělskou ligu za Rayo Majadahonda. Nejmladší Luca, kterému je 16, zase rozvíjí své dovednosti v akademii Realu Madrid.

Solidní kariéra možná čeká na Tyrese Campbella, jehož otcem je bývalý kanonýr Arsenalu nebo Evertonu, Kevin Campbell. Tyrese oslavil 19. narozeniny a aktuálně patří Stoke City, kam přestoupil před třmi lety. Nyní hostuje do Shrewsbury, které nyní hraje League One, tedy třetí nejvyšší soutěž v Anglii. V Manchesteru United se zase snaží prosadit 16letý záložník Harvey Neville, který může těžit z genů nejen svého otce Phila, ale i svého strýce Garyho, v obou případech bývalých opor Rudých ďáblů.

Kam až vyletí Maxim Gullit? A kam ostatní…?

redakce/as/