Cesta za snem – Draft NFL 2019

2019. 05. 07. 09:30    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

7.5.2019 – Poslední ze skládaček offseason NFL pro rok 2019 je za námi. A byla to hned ta nejdůležitější událost, tedy NFL Draft. Stovky mladých hráčů z univerzitních týmů se snaží prorazit do profesionální ligy, ale k dispozici je pouze 254 výběrů a následně místa volných nedraftovaných hráčů. Pro někoho sen o slavné NFL začne, pro někoho se dveře nadobro zavřou, ale taková je prostě NFL.

Největší pozornost se samozřejmě soustředila na první kolo draftu, kde jsou vybíráni největší hvězdy z univerzitního fotbalu, od kterých týmy čekají takřka okamžitou produkci a vyztužení jejich týmu. Stejně jako v loňském roce se očekávalo, že jedničkou draftu bude quarterback, jakožto nejdůležitější hráč jakéhokoliv fotbalového týmu. Navíc první pozici draftu držel tým z Arizony, do které po konci loňské sezóny přišel hlavní trenér Kliff Kingsbury z univerzitního týmu Texas Tech, a který se nechal v sezóně před zápasem s Oklahomou slyšet, že jejich QB Kyler Murray je opravdová hříčka přírody a kdyby mohl, vezme si jej jako jedničku draftu. To ještě netušil, že o několik měsíců později se stane hlavním trenérem Cardinals a k dispozici bude mít první výběr letošního draftu. I přes snahy zamaskovat svůj tah před začátkem draftu, bylo všem jasné, že Cardinals sáhnou po rozehrávači jménem Kyler Murray a nová etapa v Arizoně může začít. To se také stalo a bývalý QB Oklahomy Sooners a držitel Heismanovi trofeje pro nejlepšího univerzitního hráče roku 2018 si došel na pódium v Nashvillu, kde se draft konal, pro dres Cardinals.

Od tohoto výběru, který se v NFL očekával, však začal ten pravý draft a s ním i spojené strategické výběry, posuny v draftu nebo pokusy o výměny a s ním i spojené výběry oblíbených hráčů jednotlivých týmů. Tento rok byl velmi nabitý skvělými defenzivními linemany, a to hlavně DE nebo rush LB, kteří dokáží vyztužit pass rush svého nového zaměstnavatele. Jako číslo dva v draftu měl možnost výběru tým ze San Francisca, který si vybral mladšího bratra Joeyho Bosy z Chargers Nicka. Nick Bosa se tak stal dalším členem do solidně vyhlížející defenzivní lajny 49ers a dokonce předčil svého bratra o jednu pozici ve výběru, když se Joey v roce 2016 stal celkovou trojkou draftu. Po Bosovi následovala další dvojce defenzivních linemanů. New Yorks Jets sáhli na třetí pozici po DT Quinnenu Williamsovi, který dominoval v týmu Alabamy, a který by měl pomoci nahánět útok Patriots pod taktovkou Toma Bradyho, se kterými Jets sdílejí divizi. Čtvrtým hráčem se pak stal DE Clelin Ferrell z Clemsonu, kterého si vybral tým z Oaklandu. Elitní pětku uzavřel výběr týmu Tampy Bay Buccaneers, kteří si do svého středu vzali pravděpodobně nejlepšího LB v celé draft class Devina White z LSU.

Šestou pozici držel tým New York Giants, o kterém se spekulovalo, že by jedním ze svých dvou výběrů v prvním kole draftu mohl hledat náhradu za stárnoucího Eliho Manninga. Giants měli totiž ještě k dispozici 17. výběr v dratu po tradu Odella Backhama z Browns a právě tato pozice se zdála reálnější na výběr QB, když na draft boardu byli stále jedni z nejlepších hráčů draftu jako Josh Allen nebo Ed Oliver a ani jeden z týmů za nimi nepotřeboval nutně nového QB. Giants ale nenechali nic náhodě a v nejpřekvapivějším výběru celého draftu si vzali QB Daniela Jones z Duke, který byl mnohými experty považován až za 3-4 nejlepšího rozehrávače v draftu. Generální manažer Giants Dave Gettleman byl však jiného názoru a vzal si svého QB let budoucích a vložil důvěru do produktu univerzity Duke, který má velký talent, ale také dost otazníku v jeho hře.

Týmem, který si rozhodně může mnout ruce, je Washington Redsinks. Redskins v průběhu roku přišli o QB Alexe Smitha, který se velmi vážně zranil a po sezóně podepsali nepovedený projekt z Broncos Case Keenuma. Redskins nicméně chtěli draftovat nového franchise QB, ale z 15. pozice se čekalo, že se budou muset posunou směrem nahoru pokud toho chtějí docílit. Draft se však pro Redskins vyvíjel tak dobře, že jim na patnáctou příčku spadl jejich cíl QB Dwayne Haskins z Ohia State. Tento talentovaný QB, který má vazby na město Washington se tak stal ideálním výběrem pro tým, který nutně potřebuje svou novou tvář organizace. Redskins navíc vyměnili svůj výběr z druhého kola 2018 a 2019 za 26.výběr v letošním draftu s Colts a vzali DE Monteze Sweata. Sweat měl sice diagnostikované zdravotní problémy se srdcem na NFL Combine, nicméně talentem patří k nejlepším hráčům na své pozici v celém draftu a pro Redskins se tak stal dalším cenným výběrem.

Další důležité momenty draftu:

Výměna mezi Cardinals a Dolphins ve druhém kole draftu. Arizona poslala do Miami QB Joshe Rosena, kterého si vybrala loni v prvním kole draftu, a který se stal postradatelným po výběru Kylera Murrayho.

Investice Atlanty Falcons do ofenzivní lajny. Falcons si vybrali hned dva ofenzivní linemany v prvním kole draftu. OG Chrise Lindstroma z Boston College jako číslo 14 a OT Kaleba McGaryho z Washingtonské univerzity jako číslo 31.

Výměna Pittsburghu s Denverem v prvním kole. Steelers se posunuli o deset místa na bývalou pozici Broncos a zvolili linebackera Devina Bushe z Michigenu, který tak má konečně zaplnit mezeru na pozici LB po zranění Ryana Shaziera.

Vítězové a poražení Draftu 2019:

Vítězové

Washington Redskins – výběr QB Haskinse ze své originální pozice a výměna pro DE Sweata na konci prvního kola. Redskins se mohou za svůj draft rozhodně plácat po zádech.

Arizona Cardinals – mimo QB Murraye si Cardinals vybrali i jednoho z nejlepších CB v draftu Byrona Murphyho na začátku druhého kola a po výměně Rosena i šikovného WR Andyho Isabellu. Arizona je stále týmem, který má spoustu mezer, ale v tomto draftu rozhodně udělali velký krok k zářivějším zítřkům

Poražení

New York Giants – poražení minimálně v očích vlastních fanoušků. Po výměně hvězdného WR Beckhama po loňské sezóně a spekulativním výběru QB Daniela Jonese jako šestky draftu, bude muset GM Dave Gettleman doufat ve správnost svých kroků, jinak to může být jeho poslední sezóna u Big Blue.

Draft je tedy za námi ale celá sezóna 2019 teprve začíná. Týmy už se teď naplno připravují na své OTA, mini kempy a následně i tréninkový kemp a zahájení preseason.

Podobu jednotlivých týmů na sezónu 2019 už známe, teď jenom věřit, že právě Váš oblíbený tým udělal správné rozhodnutí a na konci sezóny pozvedne trofej Vince Lombardiho.

                                                                                                                      Jan Štiegler