PSG ani Szegedu se obrat ve čtvrtfinále Ligy mistrů nepodařil

2019. 05. 08. 11:43    
Čas čtení: 2 minuta

8. 5. 2019 – Po ženském Final Four už známe také obsazení závěrečného turnaje v mužské Lize mistrů. O triumf v jubilejním desátém Final Four budou bojovat Barcelona, Kielce, Vardar a Veszprém. Stejně jako v předchozích letech bude závěrečné zápasy sezóny hostit Lanxess arena v Kolíně nad Rýnem. Jméno vítěze Champions League pro ročník 2018/2019 budeme znát v neděli 2. června.

Byla to v neděli v Paříži a v Szegedu pořádná dramata. PSG a Szeged se na domácí půdě s masivní diváckou podporou snažili o „mission impossible“. Dva velcí favorité na postup si v prvních čtvrtfinálových duelech vybrali nejslabší chvilky v této sezóně. Prohráli způsobem, jakým se jim to už několik let nestalo. Zatímco Szeged doháněl osmigólovou ztrátu, tak PSG začalo dokonce s desetigólovým mankem. Oba týmy před zápasem vyhlašovaly, že boj o finále ještě rozhodně nevzdávají a jak řekly, tak udělaly. Szeged smazal ztrátu už v první polovině zápasu a PSG se na postupový stav dostalo zhruba v polovině druhé části. Nicméně Vardar i Kielce se v klíčových okamžicích zápasu mohly opřít o své opory a nepříznivě se vyvíjející zápasy dokázaly ještě otočit ve svůj prospěch. Kielce táhla dvojice Cindrič, Dujšebajev. Vardar k postupu nasměrovala trojice Karačič, Kristopans, Skube. Oba zápasy byly hodně vyhrocené. Bylo znát, co je ve hře. Všechny týmy hrályvelmi agresivně a nechyběly ani ostřejší výměny názorů mezi hráči, a v Szegedu dokonce i mezi trenéry. V Paříži se vyfauloval Dán Mikkel Hansen, v Maďarsku dvojice Maqueda, Moraes. V Szegedu se v poslední minutě zápasu strhla hromadná strkanice, která zřejmě ještě bude mít disciplinární dohru.

Szeged tak ani letos nepřekročil brány čtvrtfinále a na svoji premiéru ve Final Four si bude muset znovu minimálně rok počkat. PSG po třech předchozích účastech v řadě bude tentokrát v Kolíně nad Rýnem chybět, což je po průběhu letošní sezóny velký šok.

Sobotní odvetné zápasy v Barceloně a Veszprému žádná dramata nepřinesly a oba domácí týmy si po výhrách v prvních zápasech připsaly vítězství i v odvetách a zajistily si postup. Pokus Flensburgu o zvrat, kdy německý mistr v úvodu téměř smazal šestigólový deficit, Veszprém rychle utnul. Domácí vyhráli už první poločas a hosté se pak do vedení už nedostali.

Letos se tak do Final Four probojovaly pouze týmy ze skupiny A.  S ohledem na výsledky v sezóně jsou do role favoritů pasovány Barcelona a Veszprém, ale Kielce a Vardar ve čtvrtfinále ukázaly, že favority umí potrápit.

V úterý proběhlo v Kolíně losování semifinálových dvojic. Finálový víkend zahájí souboj  Veszprému s Kielcemi, což bude repríza finále z roku 2016. Po nich si to o finále rozdají Barcelona s Vardarem, šampionem z roku 2017.

Program Final Four:

Sobota 1.6., 15:15 Veszprém –Kielce

Sobota 1.6., 18:00 Barcelona – Vardar

Neděle 2.6., 15:15 Zápas o 3. místo

Neděle 2.6., 18:00 Finále

autor: Zdeněk Rom