Dočkáme se od Kielců a Vardaru dalšího překvapení?

2019. 05. 29. 14:51    
Čas čtení: 3 minuta

29. 5. 2019 – Už o víkendu se dozvíme jméno letošního vítěze nejprestižnější evropské klubové soutěže. Závěrečný turnaj házenkářské Ligy mistrů se bude znovu konat v německém Kolíně nad Rýnem, kde proběhne korunovace nového evropského šampiona již podesáté.Také letos jsme se, co se týče obsazení, dočkali několika překvapení. Tím největším je bezpochyby neúčast suveréna skupinové fáze, francouzského PSG. Na úkor franzouzského mistra se do Final Four kvalifikovaly polské Kielce, přestože celou sezónu bojovaly s rozsáhlou marodkou. Druhým překvapivým účastníkem je makedonský Vardar, který ve čtvrtfinále zaskočil maďarský Szeged.

1. semifinále: Veszprém – Kielce

Oba semifinálové duely mají jasně dané favority na postup. V prvním zápase Final Four se více věří Veszprému.Maďarský zástupce jako jediný z letošní čtveřice na titul v Champions League ještě nedosáhl, přestože byl několikrát hodně blízko. Z posledních šesti sezón se do Kolína nad Rýnem neprobojoval pouze v loňské sezóně. Dvakrát si zahrál finále a před třemi lety o titul přišel až v závěrečném rozstřelu. Po loňské osmifinálové porážce s dánským Skjernem začal Veszprém rozpačitě také letošní ročník, když z úvodních sedmi zápasů čtyřikrát prohrál.Špatné výsledky odnesl trenér Ljubomir Vranjes na jehož místo byl dosazen David Davis. Ten mužstvo plné silných individualit dokázal probudit. Veszprém pod španělským trenérem, který Ligu mistrů vyhrál jako hráč, začal hrát mnohem týmověji a zaznamenal jedenáct  vítězných zápasů v řadě. Veszprém skončil ve skupině A na druhém místě a suveréně si poradil v osmifinále se Sportingem a ve čtvrtfinále s německým Flensburgem. Maďarský tým se může opřít o výbornou brankářskou dvojici Štěrbik – Mikler a také perfektní defenzívu, což dokazuje druhý nejmenší počet inkasovaných branek v základní skupině. Společně s Barcelonou má nejkvalitnější křídla a na spojkách jsou rozdílovými hráči Kentin Mahe, Mate Lekai a velezkušený Lászlo Nagy.

Soupeřem Veszprému v boji o finále budou Kielce. Bude to tedy repríza dramatické finálové bitvy z roku 2016, kdy Kielce v závěru zápasu stáhly velké manko a nakonec se radovaly po střelbě sedmimetrových hodů. Kielce letos skončily ve skupině A na čtvrtém místě s vyrovnanou bilancí sedmi výher a sedmi porážek. S Veszprémem letos oba zápasy těsně prohrály, venku 27:29 a doma 35:36. Kielce dokázaly ve čtvrtfinále dokonale zaskočit PSG, když doma po fantastickém výkonu vyhrály o deset gólů. V odvetě si pak i přes problémy postup pohlídaly. Polský celek bojuje letos s rozsáhlou marodkou. Zranění se v průběhu sezóny nevyhly ani největším hvězdám týmu. V Kolíně nad Rýnem budou určitě chybět Daniel Dujšebajev a Michal Jurecki. Zatímco Veszprém má vynikající obranu, tak Kielce zdobí skvělou ofenzívu. Pouze Barcelona a PSG mají vyšší průměr vstřelených branek na zápas. Jedním z klíčových faktorů může být trenér Talant Dujšebajev, který dokáže velice účelně stanovit taktiku dle konkrétního soupeře. Španělský stratég navíc Ligu mistrů dokázal již pětkrát vyhrál, jak v roli hráče, tak v roli trenéra. Druhým klíčovým mužem pro Kielce bude Luka Cindrič. Chorvatská střední spojka je zřejmě nejlepším evropským hráčem na svém postu. Kromě výborných režisérských schopností je hodně gólový a má ohromné házenkářské IQ. Final Four již dokázal vyhrát před dvěma lety s Vardarem, kdy byl jeho spoluhráčem Alex Dujšebajev. Současný nejlepší střelec  Kielců dal v tomto ročníku už osmdesátosm gólů a v tabulce střelců mu patří druhé místo za Andy Schmidtem, který už další branky nepřidá. Je tedy velmi pravděpodobné, že syn Talanta Dujšebajeva letos získá ocenění pro nejlepšího střelce soutěže.

 2. semifinále: Barcelona – Vardar

Stejně jako v prvním semifinálovém duelu jsou i ve druhém zápase role jasně rozděleny. Favoritem je Barcelona, která je rekordmanem v počtu titulů i v počtu účastí ve Final Four. Ligu mistrů ovládla v minulosti devětkrát, naposledy v roce 2015. Final Four dokázala vyhrát zatím dvakrát, což se podařilo už pouze Kielu. Do pozice hlavního adepta na titul Barcelonu posouvá vítězství v základní skupině a pouhé dvě porážky v průběhu celé soutěže. Barcelona má kvalitně zdvojené všechny posty, čímž může pružně reagovat na průběh zápasu. V Barceloně se nebojí  dát příležitost mladým hráčům. Trojice Mem, Fabregas, Gomes se i přes svůj nízký věk řadí k oporám týmu. Odborníci se navíc shodují, že katalánský tým hraje nejpohlednější házenou. Velkou zásluhu na tom má, letos výtečně hrající Islanďan, Aron Palmarsson. Barcelona všechny týmy z Final Four dokázala letos porazit a prohrála pouze jednou s Veszprémem.

Proti španělskému velkoklubu se postaví Vardar. Vítěz soutěže z roku 2017 má letos zřejmě poslední šanci na výraznější úspěch. Jeho postup přes Szeged se příliš nečekal a nyní je otázka, co svěřenci trenéra Parronda předvedou v Kolíně nad Rýnem. Vardar hraje oproti Barceloně hodně fyzickou házenou, což by na barcelonské „atlety“ mohlo platit. Nevýhodou Vardaru je menší kvalita na lavičce. Při zranění Vuky Borozana se tým spoléhal v útoku pouze na trojici spojek: Skube, Karačič a Kristopans. Právě lotyšská pravá spojka je nejlepším střelcem týmu, zaznamenal již osmdesát branek. Velkou energii týmu dodává Igor Karačič. Chorvatská spojka tým po sedmi letech opustí a po sezóně zamíří do Kielců,proto má o důvod víc rozloučit se nějakým velkým úspěchem. Karačič má skvělé rozhodovací schopnosti a kromě gólů má na svém kontě řadu asistencí. Výhodou Vardaru může být jeho pravidelná účast ve Final Four SEHA ligy, takže má bohaté zkušenosti s tímto formátem, kdy se hrají dva zápasy ve dvou dnech. Vardar ve skupině oba zápasy s Barcelonou prohrál (26:30, 26:34), ale pro Final Four to nemusí vůbec nic znamenat.

Kdo se stane nástupcem Montpellier na evropském trůnu a kdo uspěje v souboji španělských trenérů se dozvíme v neděli večer. Finálová bitva má výhoz v 18:00.

Program Final Four:

Sobota 1. 6. 15:15 Veszprém  – Kielce Sport1 (živě)

Sobota 1. 6.18:00 Barcelona–Vardar Sport1 (živě)

Neděle 2. 6. 15:15 Zápas o 3. místo Sport1 (živě)

Neděle 2. 6. 18:00 Finále Sport1 (živě)

autor: Zdeněk Rom