Házenkářská Liga mistrů zatáhla oponu

2019. 06. 05. 12:00    
Čas čtení: 4 minuta

5.6. 2019 Dobojováno! Sezóna 2018/2019 je za námi. Vítězem letošní Champions League se stal makedonský HC Vardar. Podesáté se na závěr sezóny hrálo Final Four, což bylo opět velmi důstojné zakončení letošního ročníku, který znovu nabídl házenou v nejvyšší kvalitě. Podívejme se ještě jednou na významné okamžiky právě skončené sezóny.

Překvapivý mistr

Vardar před startem sezóny rozhodně nepatřil k největším favoritům na titul. Po loňském odchodu řady opor bylo letošním cílem dostat se do Final Four, což se makedonskému týmu nakonec povedlo. Po třetím místě ve skupině si ve vyřazovacích bojích poradil se Záhřebem i Szegedem a ve Final Four pak porazil oba hlavní kandidáty na titul, Barcelonu a Veszprém. Vardar zopakoval triumf z roku 2017 a stal se po Kielu(2010, 2012) a Barceloně(2011, 2015) třetím týmem, který vyhrál Final Four podruhé.

Historický obrat

Obrat, jaký Vardar předvedl v semifinále proti Barceloně, byl jedním z nejsilnějších momentů letošní sezóny. Barcelona vedla v poločase 16:9 a ještě třináct minut před koncem byl rozdíl šestigólový. Závěr zápasu však katalánskému týmu, který v sezóně do té doby prohrál pouze dvakrát, hrubě nevyšel a z postupu do finále se po vítězství 29:27 radoval Vardar. Deset gólů v zápase nasázel lotyšský obr Dainis Kristopans, který prakticky neslezl ze hřiště. Na vítězství měl mimořádný podíl také brankář Dejan Milosavljev. V historii Final Four se ještě nestalo, aby vyhrál tým, který v poločase prohrával o sedm branek.

Veszprém se opět nedočkal

Za posledních šest sezón nebyl žádný tým ve Final Four tak často jako Veszprém. Maďarský velkoklub chyběl pouze loni po osmifinálovém propadáku se Skjernem. Letošní sezónu začal Veszprém rozpačitě, ale po příchodu Davida Davise se rozjel a po sérii dvanácti vítězných zápasů v řadě se dostal do finále, kde byl papírovým favoritem. Mohlo to být stylové loučení s kariérou pro dvě házenkářské legendy,  Lászla Nagye a Momira Iliče. Veszprém však poslední krok znovu neudělal a počtvrté v Lize mistrů je poraženým finalistou(2002, 2015, 2016,2019) a na vytouženou trofej tak čeká dál.

Neúčast PSG ve Final Four

Pařížský gigant se v minulých třech letech ve Final Four neúspěšně pokoušel o titul. Před sezónou z Vardaru přišel úspěšný španělský trenér Raúl González a PSG se zařadilo mezi hlavní adepty na titul. Tým okolo hvězd Mikkela Hansena, Nikoly Karabatiče a dalších svoji suverenitu potvrdil v základní skupině, kde měl nejlepší bilanci ze všech týmů. Ze čtrnácti zápasů jich vyhrál třináct a prohrál pouze v Szegedu. Ve čtvrtfinále však přišel šok, když PSG nezvládlo první zápas na půdě polských Kielců. Drtivá porážka 24:34, byla asi největším překvapením letošní sezóny. V odvetě se sice PSG dostalo do vedení o jedenáct branek, ale Kielce nakonec postup do Final Four uhájily. Loni byly ve Final Four tři francouzské týmy, letos ani jeden.

Final Four – vrchol sezóny

Final Four, které se hraje už od roku 2010, letos slavilo desáté výročí. Znovu to byl velký házenkářský svátek. Na všechny čtyři zápasy bylo v kolínské Langess – Areně, s kapacitou 19250 míst, vyprodáno. Velmi spokojený byl s průběhem finálového víkendu také prezident EHF Michael Wiederer, který na akci pozval zástupce všech padesáti členských států EHF, aby diskutovali o nových možnostech rozvoje házené v dalších letech. Final Four je vrcholnou akcí, která má pochopitelně pro EHF nejen sportovní, ale i ekonomicko – společenský význam.

Roberto Garcia Parrondo

V letošním Final Four se potkali čtyři španělští trenéři a nakonec se radoval ten nejmladší z nich. Devětatřicetiletý Roberto Garcia Parrondo, který Vardar přebral v létě po Raúlu Gonzálezovi, se stal čtvrtým španělským trenérem, který vyhrál Final Four. Zároveň je teprve druhým trenérem, který vyhrál Ligu mistrů také jako hráč(2008, 2009). Předtím se to povedlo pouze Talantu Dujšebajevovi. Parrondo byl fanoušky zvolen nejlepším trenérem sezóny.

All – Star tým

Nejlepší tým letošní sezóny byl letos sestaven fanoušky, kteří volili z předem vybraných hráčů na jednotlivých postech. All  – Star tým byl představen před začátkem Final Four a právě budoucí vítěz, Vardar, v něm měl nejpočetnější zastoupení. Kromě trenéra Parronda v něm figurovali ještě čtyři hráči, Čupič, Dibirov, Milosavljev, Kristopans. Kvarteto z Vardaru doplnili Hansen, Mahe, Aguinagalde, Fabregas, Blagotinšek.

Igor Karačič, Alex Dujšebajev

Igor Karačič se stal MVP Final Four. Střední spojka Vardaru byla tahounem vítězného týmu. Chorvatský reprezentant zaznamenal pět branek v semifinále a tři ve finále. K tomu připočtěme ještě řadu asistencí a skvělé režisérské schopnosti. Karačič měl po finále smíšené pocity. Radost z titulu se mísila se smutkem, že po sedmi letech z klubu odchází. Karačič míří do polských Kielců, kde se potká s nejlepším střelcem letošního ročníku. Alex Dujšebajev se stal prvním Španělem, který toto individuální ocenění získal. Celkem nastřílel devadesát devět gólů, včetně jedenácti ve Finall Four.

Češi v Lize mistrů

V letošní Lize mistrů se představila pětice českých hráčů. S Prešovem neúspěšně usilovali o postup do play – off reprezentační křídla Hrstka s Čípem.  Do play – off a následně i do osmifinále naopak postoupil Plock s Ondřejem Zdráhalou. Polský vicemistr vypadl s maďarským Szegedem, kde se prvním rokem zkoušel prosadit Stanislav Kašpárek. Tradičním účastníkem Champions League je Pavel Horák, který běloruskému Brestu pomohl znovu do osmifinále soutěže. V další sezóně bude hrát Horák v Kielu, kde ho povede Filip Jícha, který po sezóně převezme pozici hlavního trenéra od Alfreda Gislasona. Kiel se po roční pauze do nejprestižnější evropské klubové soutěže znovu vrací.

Sezóna 2019/2020

Sezóna 2018/2019 skončila teprve o víkendu, ale přípravy na další ročník jsou v plném proudu. Národní svazy budou podávat přihlášky do soutěže, kterou tradičně zahájí kvalifikace. Zápasy ve skupinách začnou znovu ve druhé polovině září. Formát zůstává stejný, tedy dvacet osm týmů bude rozděleno do čtyř skupin. Losování skupinové fáze nového ročníku se uskuteční 27. června.

                                                                                                                                      Zdeněk Rom