Liga NOS ve víru přestupových novinek

2019. 06. 17. 09:55    
Čas čtení: 3 minuta

17. 6. 2019 – Šampioni z Benficy možná ještě ani nenechali doschnout vítězné dresy a už se stejně jako ostatní v Portugalsku museli ponořit do  intenzivních přestupovích spekulací a realizací. Nová sezóna se blíží a my nabízíme nežhavější novinky „z trhu“.

Mistrovské celky většinou po sezóně provází fráze „netřeba něco měnit, pokud to není bezpodmínečně nutné.“ Benfica této strategii chce zůstat co nejvíce věrná, ale přinejmenším několika změnám se Bruno Lage před nový ročníkem nevyhne. Možná nejvíce se bude řešit pozice prvního brankáře. Řek Odysseas Vlachodimos podle některých neměl nejúspěšnější sezónu, přesto by se už po roce mohl přesunout na ostrovy, kde o něj stojí Newcastle United. Cena je stanovena na 15 milionů eur a náhrada se začala řešit okamžitě. Nejpravděpodobnější variantou by měl být nizozemský reprezentant Jasper Cillessen, který v Barceloně odchytal za rok jen tři ligové zápasy. Eventuálně by se do Lisabonu mohl přesunout Keylor Navas, jehož pozice v Realu Madrid není o mnoho lepší.

Do Fenerbahçe má pro změnu nakorčeno Ljubomir Fejsa. 30letý defenzivní záložník pod Brunem Lagem ztratil místo v základní sestavě a v Turecku pro něj mají připravenu příjemnou smlouvu na čtyři roky. Zájem je ale i o mladíčka Florentina Luíse. A to v Borussii Dortmund, AS Řím a PSG. Případný odchod dalšího středového záložníka by mohl být pro tým přecijen komplikací a Lage, který se zatím zdráhá Luíse pustit, zároveň připravuje příchod iráckého kapitána Santa Clary, Osamy Rashida.

Novou smlouvu v klubu podepsali portugalští reprezentanti a čerství vítězové UEFA Ligy národů, Pizzi a Rafa Silva (2023 a 2024). Nejasná je zatím situace kolem brazilského forvarda Jonase, který by podle vlastních slov chtěl dodržet smlouvu a ještě jednu sezónu odehrát, není ovšem vyloučeno, že oficiální konec kariéry přijde ještě v létě. Benfica navíc na roční hostování přivádí venezuelského útočníka Jhondera Cádize, který minulou sezónu strávil v Setúbalu.

Porto nevydařená obhajoba titulu hluboce zasáhla, zatím ale – zdá se – řeší především odchody. Do Atlética Madrid už má nějaký čas nakorčeno mexický reprezentant Héctor Herrera a vypadá to, že s ním do hlavního města Španělska zamíří také brazilský stoper Felipe, který by měl nahradit Diega Godína. Yacinemu Brahimimu končí smlouva a víceméně se pouze čeká, na kterou nabídku alžírský záložník kývne. Zájem mají mimo jiné Everton, Betis, Fenerbahçe a Lazio. Pryč by měl od příští sezóny být také zkušený bek Maxi Pereira, jemuž se líbí myšlenka návratu do rodné Uruguaye.

V oblasti příchodů se zatím spekuluje pouze o dvou jménech. Do klubu by se dle dostupných informací měl vrátit v Manchester City nevyužívaný obránce Eliaquim Mangala. Mnohem větší pozornost ovšem poutá Gianluigi Buffon, který by mohl nahradit končícího Ikera Casillase. V PSG italská ikona ohlásila odchod a Porto je pro 41letého brankáře ideální destinací pro konec kariéry. Casillas navíc ani v poslední sezóně brankařsky nezklamal a Buffon by mohl plynule navázat.

Sporting zatím vyjma příchodu útočníka Luciana Vietta z Atlética (7,5 milionu eur) čeká na to, jak se vyvine situace kolem Bruna Fernandese. O něj je zájem v Manchesteru United, ovšem nejblíže k přestupu má momentálně podle všecho Atlético, jež je ochotné poslat do Lisabonu 50 milionů eur. Od toho se posléze mohou odvíjet další změny. Marcel Keizer by rád v klubu přivítal Joãa Mária, kterého si Inter cení na 18 milionů, a velmi blízko podpisu smlouvy je francouzský obránce z Dijónu, Valentin Rosier. Pokud by Schalke vykoupilo Base Dosta, do klubu by mohl zamířit také Belgičan Siebe Schrijvers, který nejen na jaře udivoval svýmy výkony v Bruggách.

Řeší se také situace kolem Nemanji Gudelje, ten byl ve Sportingu pouze na hostování, ale nastupoval pravidelně v základní sestavě a kouč Marcel Keizer by ho z čínského Evergrande přivedl rád nadobro. Ať už zdarma beze smlouvy nebo za odpovídající finanční kompenzaci.

redakce/mim/