Návrat Nizozemska může ohrozit GP Belgie, ta chce zrušit smlouvu

2019. 06. 20. 16:31    
Čas čtení: < 1 minuta
F1

20.6. 2019 – Pořadatelé Velké ceny Belgie chtějí využít nizozemské Grand Prix k vyjednání lepších finančních podmínek. Vloni jejich závod i přes obrovský divácký zájem skončil v rekordní ztrátě.

Závod na okruhu ve Spa se těší rostoucí oblibě od roku 2015, kdy do F1 vtrhnul Max Verstappen, který má po matce belgické kořeny, ačkoliv závodí pod nizozemskou národností. A tak se nelze divit, že se pořadatelé GP Belgie bojí odlivu fanoušků právě ve prospěch staronové Velké ceny na okruhu v Zandvoortu.

Majitelé okruhu ve Spa sice vloni podepsali nový tříletý kontrakt na pořádání závodu F1 až do roku 2021. Zahrnoval ale klauzuli, díky které v případě návratu Nizozemska budou Belgičané moci jednat o snížení poplatku za pořádání Grand Prix.

Ta je totiž, podobně jako většina závodů v Evropě, finančně ztrátová a neobešla by se bez dotací tamní vlády. Spa platí přibližně 500 milionů za závod a vloni skončilo v historicky nejvyšší ztrátě 190 milionů korun.

Belgičané se tak chtějí z prodloužení pořadatelství vyvázat, dokud – pokud vůbec – se jim nepodaří vyjednat lepší finanční podmínky. „Musíme znovu otevřít diskuzi ohledně financování, protože ta vše předurčuje,“ tvrdí nejmenovaný zdroj blízký pořadatelům.

                                                                                                                                           autor: www.gpf1.cz