Čekání končí, startuje přípravná fáze NFL

2019. 08. 01. 10:17    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

1.8.2019 – Okurková sezóna v NFL je u konce a jubilejní 100. ročník se nám už pomalu blíží. Tréninkové kempy jsou v plném proudu a všechny týmy vyhlížejí první přípravná utkání. V každém týmu tak začne boj o to dostat se na sezonní soupisku, která může čítat pouze 53 jmen.

Preseason začne jako už tradičně utkáním Hall of Fame Game, při kterém bude do Síně slávy uvedena osmice velkých jmen, která byla pečlivě vybrána, a která se nesmazatelným písmem zapsala do historie NFL. Součástí ceremoniálu bude předání zlatého saka, symbolizujícího příslušnost do elitní skupiny členů Síně slávy a vystavení busty jednotlivých hráčů v Cantonu ve státě Ohio, kde sídlí celý komplex Síně slávy NFL.

V letošním roce hrají prim DBs, kteří byli vybráni hned čtyři. Zde malé představení nových členů Síně slávy:

Tony Gonzalez – jeden z nejlepších TE v historii ligy, který za svou kariéru získal přes 15 000 yardů a skóroval 111 TD. Právě Gonzalez je považován za průkopníka pozice TE, na které dominoval v dresu Chiefs a Falcons. Mimo jiné je druhý v hodnocení NFL, když mezi lety 2000-2013 zachytil alespoň jednu přihrávku v 211 zápasech v řadě.

Champ Bailey – bývalý CB Redskins a Broncos, který za svou kariéru zachytil 52 INT, a který byl jedním z klíčových mužů obrany Denveru až do roku 2013, kdy ukončil kariéru. Byl vybrán celkem do 12 Pro Bowlů a také zařazen do NFL All-Decade 2000s týmu.

Ty Law – CB, který většinu své úspěšné kariéry strávil v New England Patriots, se kterými vyhrál 2x Super Bowl.  Za svou kariéru nasbíral 53 INT a hned sedm z nich vrátil do soupeřovy endzóny.

Pat Bowlen – bývalý vlastník Denveru Broncos od roku 1984, který patřil mezi nejrespektovanější osoby mezi vlastníky týmů. Broncos pod jeho taktovkou získali 3 Super Bowly a jako jediný tým v NFL měli 90 vítězství v každé dekádě, kdy byl Bowlen u kormidla.

Ed Reed – defenzivní hráč roku 2004, který je svou herní inteligencí považován za jednoho z nejchytřejších safeties v historii NFL. Tento dlouholetý hráč Ravens drží rekord v nejdelším pick-six, které v jeho podání měřilo 107y v zápase proti Eagles v roce 2008.

Gil Brandt – stál za formováním týmu Dallas Cowboys od roku 1960 až do roku 1988, se kterými získal i dva Super Bowly. Od roku 1995 pak pracuje pro NFL, ve které je jedním z klíčových mužů celé organizace.

Kevin Mawae – centr, který oblékal dres Seahawks, Jets a Titans. Právě v dresu Titans byl členem ofenzivní lajny, která vyblokovala RB Johnsnovi jeho sezónu s 2000 naběhanými yardy.

Johnny Robinson – safety, který patřil k tomu nejlepšímu v celé AFL od roku 1960. Za svoji kariéru zachytil 57 INT a svou všestrannost ukázal i 658 běhovými yardy, 1228 zachycenými yardy a celkem 15 ofenzivními TD.

Nový rok a nové tváře na pozici QB. Po každoročním promíchání karet na trhu s rozehrávači se v letošním roce můžeme těšit na staré tváře, avšak v novém kabátu. Nick Foles bude nově oblékat dres Jacksonvillu, kteří konečně věří, že našli poslední článek do skládačky úspěšného týmu. V Miami se o místo starting QB popere Ryan Fitzpatrick a Josh Rosen. Denver povede zkušený Joe Flacco, který přestoupil z Ravens a z Denveru se naopak do Washingtonu poroučel Case Keenum.

Tréninkové kempy přináší mimo jiné i stávky hvězdných hráčů, kteří si tímto gestem chtějí říct o lepší kontrakt. K týmu se tedy zatím nepřipojila dvojice RBs Ezekiel Elliott z Cowboys a Melvin Gordon z Chargers. Oba tito borci chtějí nový velký kontrakt, domluva se svými týmy je zdá se zatím v nedohlednu. Ještě vzdálenější jednání vedou zástupci Redskins s LT Trentem Williamsem, který také stávkuje a dle zákulisních informací se ho Washinton snaží vyměnit do jiného týmu.

Naopak velmi spokojený může být WR Michael Thomas z New Orleans Saints, který se včera stal nejlépe placeným WR v historii NFL, když se Saints podepsal smlouvu na 5 let ve kterých si přijde na 100 milionů dolarů.

Utkání Hall of Fame, můžete sledovat na Sport2 i dnes v noci ze čtvrtka na pátek, kdy se utkají Denver Broncos s Atlantou Falcons. Vypukne tak fotbalový maraton s NFL, který skončí až únorovým Super Bowlem s pořadovým číslem 54, který se letos odehraje v Miami.

                                                                                                                                            Jan Štiegler