Seznamte se, přichází College Football

2019. 08. 15. 14:50    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

15. 8.2019 – Americký fotbal na podzim zaplaví Sport TV jako velká voda. Mimo už tradičních přenosů slavné NFL zařazujeme do vysílání poprvé i zápasy univerzitní ligy, tzv. College Football. Pojďme si tedy trochu představit, jaký univerzitní fotbal je.

College football je díky absenci nižších profesionálních lig k slavné NFL druhou nejlepší soutěží amerického fotbalu na světě. Stejně jako většina univerzitních sportů spadá pod organizaci NCAA (National Collegiate Athletic Association), která zastřešuje celou soutěž. Univerzitní fotbal je celkem rozdělen na tři divize: Division I, Division II a Division III. Nejlepší divizí je samozřejmě Division I, která je rozdělena na FBC (Football Bowl Subdivision) a FCS (Football Championship Subdivision), přitom nejlepší týmy jsou právě v FBC. V jednotlivých divizích jsou týmy rozděleny do konferencí, kde mezi sebou odehrávají největší porci zápasů. Mezi nejznámější konference FBC patří: Big Ten, ve které hrají univerzity jako Michigan, Ohio State nebo Michigan State ; Big 12 – Oklahoma, Texas ; ACC – Clemson, FSU ; Pac-12 – California, USC, Oregon ; SEC – Florida, Georgia, Alabama, Arkansas.

Týmy jsou pak řazeny v celkovém hodnocení a od roku 2014 čtyři nejlepší týmy putují do College Football Playoff, kde se nejprve utkají v semifinále a vítězové pak postoupí do National Championship Game, kde se vítěz stane králem celého univerzitního fotbalu. Ostatní týmy, které se umístily nejvýše v žebříčku škol, se pak účastní Bowlů, kde hrají o jednotlivé trofeje těchto utkání. Patří mezi ně Cotton Bowl, Orange Bowl, Rose Bowl, Sugar Bowl a další.

Univerzitní fotbal má i mnoho odlišností od slavné NFL. Tou největší je, že hráči nejsou placeni a všichni jsou tzv. student-athlete a nesmí dostávat žádnou peněžitou ani jinou odměnu, jinak by porušili pravidla NCAA a mohli být vyloučeni a univerzity tvrdě potrestány od samotné organizace NCAA. Hráči jsou na školách na sportovních stipendiích, kde jim školy platí studování na univerzitě, nicméně hráči musí stále navštěvovat předměty a dělat zkoušky v daném ročníku, a přitom se právě mohou věnovat sportu. V reálu se však nejlepší univerzitní týmy snaží svým hráčům vyjít co nejvíce vstříc a mnohdy je škola odsunována na vedlejší kolej. NCAA dlouhodobě čelí kritice, že neumožňuje vyplácet mladé sportovce, kteří této organizaci, potažmo samotným univerzitám vydělávají neuvěřitelné peníze. Samozřejmě mimo záznamy jsou hráči „placeni“ buď ve formě darovaných věcí, nebo samotných peněz, v případě odhalení je to však obrovský problém, jako v případě RB Reggieho Bushe z USC. Tomu po prokázání viny byla zpětně sebrána trofej pro nejlepšího hráče univerzitního fotbalu a univerzitě několik sportovních stipendií, které měli k dispozici, stejně jako účast v Bowl Games na několik sezón. Tvářit se, že tento problém v NCAA není, by však bylo pokrytecké.

Ale zpět k zápasům a samotné hře, která je mnohdy označována jako zábavnější než NFL a atmosféra na jednotlivých stadionech bývá naprosto elektrizující. 90 tisícové davy ženou své alma mater k vítězství a různé choreografie, jak fanoušků, tak univerzitních kapel ke college football neodmyslitelně patří, stejně jako bohaté Tailgate party před zápasem, na kterých se sejdou všechny generace studentů dané školy.

Pravidla College Football se od NFL příliš neliší, avšak několik odchylek přeci jen najdeme:

Pro kompletní přihrávku v hřišti stačí mít na zemi pouze jednu nohu, na rozdíl od dvou v NFL.

Hráč, který skončí na zemi, ať vlastní vinou nebo ne, je tzv. down a nesmí pokračovat ve svém postupu. U NFL musí být složen protihráčem, pokud jde na zem vlastním zaviněním, může se zvednout a pokračovat.

Trenéři nemají k dispozici na vyžádání přezkoumaní situace, to se děje pouze v případě vyžádání samotných rozhodčích.

Zápas nesmí skončit remízou, vždy se hraje prodloužení až do rozhodnutí.

Mezi dlouhodobě nejlepší týmy patří univerzity Alabama Crimson Tide a Clemson Tigers, které si to rozdaly o titul šampióna 3x v posledních čtyřech letech. Poslední rok skončil drtivým vítězstvím Clemsonu 44-16 a zisk druhé trofeje za poslední tři roky.

Pro nového fanouška je to tak další porce fotbalu navíc a možnost proniknout do krás univerzitního fotbalu, jeho tradic a rivalit, které se táhnou někdy i stovku let. Zároveň také možnost najít si svůj oblíbený tým a sledovat talentované hráče, kteří se připravují na vstup do profesionální ligy NFL.

Podzim přichází a americký fotbal na Sport1 a Sport2 se posunuje na novou úroveň, buďte u toho s námi!

Startujeme v noci na neděli 25.8. v 01:00 zápasem Florida – Miami na Sport2.

Jan Štiegler