Potvrdí Galatasaray svoji současnou dominanci?

2019. 08. 16. 07:59    
Čas čtení: 2 minuta

16. 8. 2019 – Právě dnes se rozbíhá další ročník turecké Superligy, ve kterém budou červenožlutí Lvi z Istanbulu usilovat o svůj už 23. titul. V moderní historii turecké ligy sahající do roku 1959 jich nemá nikdo více.

Jisté je, že družina velmi úspěšného a zkušeného trenéra Fatiha Terima bude patřit k největším favoritům. Nejen kvůli nedávné historii. Galatasaray vyhrál poslední dva ligové tituly a z posledních devíti jich vyhrál hned 5. Před nadcházející sezónou navíc do týmu přišly zvučné posily – do útoku Ryan Babel z Fulhamu, křídelník Jimmy Durmaz z Toulouse, na pozici stopera zase třeba Christian Luyindama ze Standardu Lutych. Velmi zajímavá jména přišla také na hostování – defenzivní štít Jean Michael Seri z Fulhamu se bude snažit vzpomenout si na svou formu z Nice, přesvědčit o svém talentu se zase bude snažit Emre Mor (nyní patří Celtě Vigo). Na cestě z Říma je také francouzský reprezentant Steven Nzonzi.

Velkou výhodu má Galatasaray kromě nabušeného kádru v osobě trenéra Terima. Muže, který s klubem získal už 8 ligových titulů. A má na něj pevnou vazbu. Jako hráč za žlutočervené válel 11 let. Reputaci v Turecku si získal i opakovaným působením u národního týmu.

A kdo že bude patřit k největším vyzyvatelům?

Vysoké ambice bude mít Başakşehir, loňský vicemistr. V minulé sezóně to dlouho vypadalo právě na jeho triumf, ale mohutný finiš Galatasaraye byl nakonec nad síly týmu trenéra Abdullaha Avciho. Toho nahradil před touto sezónou Okan Buruk a jeho cíl bude jasný. Získat pro Başakşehir historický první titul v turecké Superlize.

Abdullah Avci se ze scény neztratil. Usedl na lavičku loni třetího Beşiktaşe, dalšího týmu, který bude mít ty nejvyšší ambice. Výhodou Černých orlů může být vcelku stabilizovaný kádr, který se třeba v porovnání s Galatasaryem tolik nezměnil.

Otazník zůstává u dalšího z tradičních velkých tureckých týmů – u Fenerbahçe. 19násobný vítěz Superligy prožil loni sezónu plnou zklamání. Ve výsledku z toho pro Žluté kanárky bylo jen šesté místo – nejhorší umístění za posledních 15 let. I proto nastal v kádru velký průvan. Slimani, Škrtel, Ayew, Benzia, Valbuena, Demirel nebo Soldado. Tihle všichni už v klubu působit nebudou. Nahradit je přišli Kruse z Brém, Tufan z Alanayasporu, Türüç z Kayzerisporu, Muriqi z Rizesporu nebo Mathias Jørgensen z Huddersfieldu.

Na titul čeká Fenerbahçe už od roku 2014. A upřímně, bylo by překvapením, kdyby se to mělo povést právě letos. Galatasaray, Başakşehir a Beşiktaş půjdou do sezóny v lepším naladění.

redakce/as/