Shrnutí druhého týdne preseason NFL

2019. 08. 23. 07:41    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

23.8.2019 – Přípravná část NFL je ve své polovině a nejsou k vidění pouze souboje o místo v sestavě, ale i příběhy jako z kolumbijské telenovely. Jubilejní 100. ročník NFL musí být přeci výjimečný.

O příběh jako z telenovely se stará hvězdný WR Antonio Brown z Oaklandu. Brown jenž přišel do Raiders ze Steelers před touto sezónou, má od začátku svého nového působení občas až komické problémy. Puchýře na nohou z kryoterapie, kde oblékl špatnou obuv, mu nedaly možnost trénovat v několika dnech kempu. Aby toho nebylo málo, tak Brown zvažoval konec kariéry poté, co mu NFL zakázala nosit jeho starý typ helmy, se kterou hraje celou svou kariéru. NFL každoročně vyřazuje starší typy helem, které neprošly velmi přísným testem a plošně zakazuje jejich nošení. V tomto roce musela například svou oblíbenou helmu odložit i největší hvězda ligy Tom Brady, ale Brown se snažil NFL oklamat. Kolují informace, že si Brown dokonce sám přestříkal svou starou helmu a snažil se ji propašovat na trénink. NFL na to přišla a Brown vynechal několik dní tréninkového kempu a stále se snaží o obnovení licence pro jeho historickou helmu. Zdali to je opravdu zápletka jako z telenovely, nebo Brown hraje velmi promyšlenou hru, aby se vyhnul pár tréninkům kempu, se asi nedozvíme, Raiders se už však prostřednictvím GM Mayocka vyjádřili, že už jsou ze situací značně znepokojeni.

Velkou pozornost na sebe v předsezónní části vždy strhují mladí QBs. V letošním roce hlavně trojice výběrů z prvního kola Murray z Cardinals, Jones z NY Giants a Haskins z Washingtonu. Letošní jednička draftu Kyler Murray však zažívá velmi rozpačitý vstup do své profesionální kariéry. Ve dvou zápasech zaznamenal pouze 9 z 15 kompletních přihrávek pro 56y a byl třikrát sackován. Murray hodně doplácí na velmi špatnou hru své ofenzivní lajny, která dělá na začátku přípravy až školácké chyby. Pokud bude ofenzíva pod novým trenérem Kliffem Kingsburym hrát takto v divizi, kde je Aaron Donald, agresivní obrana Seahawks a velmi dobrá DL 49ers, bude mít Murray hodně dlouhou sezónu.

Nováčkovskou daň si vybírá i Haskins ve Washingtonu, toho naopak trápí dost nekonzistentní výkony. Haskins jednou vykouzlí skvělý hod a ve druhém pošle míč spíše do směru, kde stojí obránce. Redskins navíc zřejmě přijdou na začátku sezóny o služby QB McCoye, který je zatím psaný jako týmová jednička, ale který si také znovu obnovil zranění zlomené nohy z loňského roku. Haskins tedy bude bojovat s Keenumem o pozici jedničky, nicméně zkušený Keenum zatím vypadá jako favorit na pozici startera, před bývalou hvězdou univerzity Ohio State.

Paradoxně nejlépe ze všech tří QB vypadá rozehrávač Daniel Jones z Giants. Na tým z New Yorku se po jeho výběru jako číslo šest letošního draftu snesla obrovská vlna kritiky, avšak Jones zatím potvrzuje rozhodnutí Giants. Přesné přihrávky a velmi vyspělá hra zdobí zatím tohoto bývalého hráče univerzity Duke. Jones ve dvou zápasech naházel 228y a zkompletoval 16 z 19 pokusů. Navíc přidal dva touchdowny a zatím nehodil žádný INT, v kolonce ratingu mu svítí téměř perfektní číslo 151.8.

Další zajímavosti:

Vlastník Dallas Cowboys Jerry Jones pronesl mezi novináři nadnesenou větu, že už vlastně neví, kdo je Ezekiel Elliott, poté co se RB Tony Pollard ukázal ve velmi dobrém světle. Elliotta a jeho agenta to velmi pobouřilo a stále není vůbec jasné, jestli se tento hvězdný RB ke Cowboys v letošním roce připojí. Co jasné je, že výrok Jonese jeho návrat rozhodně neurychlí.

U Chargers řeší na začátku roku obrovské problémy. RB Gordon chce nový kontrakt nebo pryč z týmu, obraná hvězda Derwin James si poranil nohu a bude chybět téměř celou sezónu, klíčový WR Keenan Allen se také zranil a bude mimo minimálně celou přípravnou část a LT Russell Okung se stále zotavuje ze zdravotních problémů z průběhu kempu. Tým Chargers, který byl mnohými považován za jednoho z favoritů ligy tak výrazně padá žebříčkem týmů.

Druhá polovina předsezónních zápasů také rozhodne, kdo se vejde na 53-člennou soupisku jednotlivých týmů a komu zbudou oči pro pláč. Ve třetím týdnu preseason také uvidíme nejvíce hvězd v akci, když právě tento zápas je věnován potencionální základní sestavě jednotlivých týmu.

                                                                                                                                   Jan Štiegler