Zmátoří se Fenerbahçe?

2019. 08. 24. 06:26    
Čas čtení: 2 minuta

24. 8. 2019 – Byla to loni pro Fenerbahçe bídná sezóna. Zejména její první polovina. Nedařilo se nic, klub vyhrál z prvních 18 zápasů jen 3, a už na konci října se musel pakovat nizozemský trenér Philip Cocu. Ještě v lednu byl tým jen dva body od samého dna ligy. Na jaře se ale začalo konečně dařit, i díky práci nového trenéra Ersuna Yanala. Celkové šesté místo ale nebylo důvodem k jásání.

Když se to ale vezme kolem a kolem, tak to výsledné šesté místo bylo ještě zlaté. Vzhledem k tomu, že podstatnou část sezóny Fenerbahçe regulérně bojovalo o záchranu. Což dokládá i konečná tabulka. Z šestého místa mělo Fenerbahçe na sestup k dobru jen 9 bodů. Na Galatasaray, které ligu znovu ovládlo, hned 23.

Fanoušci vinili nové vedení ze špatně poskládaného týmu. Mix mladých tureckých hráčů, vyčpělých zahraničních posil a starších domácích hráčů nefungoval. Fenerbahçe mělo i finanční problémy a potíže s dodržováním FFP. Na tom se hodně podepsalo předešlé vedení v čele s prezidentem Azizem Yildirimem, kterého v prezidentském křesle nahradil Ali Koç. Dvaapadesátiletý podnikatel a člen nejbohatší turecké rodiny, kterou v první polovině dvacátého století zvedl Vehbi Koç.

Koç by si možná mohol  koupit, koho by chtěl, ale potíže s finančním fair play mu to neumožňují. K tomu není majitelem. Navíc dluhy týmu se vyšplhaly na více než 600 miliónů €.

I proto se Fenerbahçe vydalo levnější a rozumnější cestou. Žádné extrémně drahé nákupy. Dříve za klub hrávala jména jako Jay-Jay Okocha, Pierre van Hooijdonk, Alex, Nicolas Anelka, Roberto Carlos Dirk Kuyt, Nani a Robin van Persie. Zapomeňte. Pryč jsou i velká jména z minulé sezóny – Martin Škrtel, Roberto Soldado, Andre Ayew, Islam Slimani nebo Mathieu Valbuena.

Koç chce pro Fenerbahçe získat kredit postupnou cestou. A myslí na budoucnost. Proto mluví o tom, jak je pro něj důležitá mládežnická akademie. Proto začal systematicky pracovat na umazávání dluhu. Jako sportovního ředitele si přivedl Francouze Damiena Comolliho, který dříve působil v Tottenhamu nebo Liverpoolu. Ten prý má volnou ruku týkající se přestupů i vývoje akademie.

Comolli letos přivedl hned 10 nových hráčů, ale utratil za ně jen 10 miliónů €. Do klubu přišli Kruse, klubová legenda Belözoğlu, z Huddersfieldu Mathias Jørgensen. K tomu několik osvědčených hráčů z turecké Superligy.

Vše působí tak, že nový projekt Fenerbahçe dává smysl. Ale sladké plody asi neponese hned. V krátkodobém horizontu bude možná Fenerbahçe ještě chvíli strádat. Ale do budoucna by se mělo zase vrátit k dominantnější roli.

redakce/as/