Benfica pod Lagem poprvé prohrála, ale postaví se na nohy

2019. 08. 26. 07:07    
Čas čtení: 2 minuta

26. 8. 2019 – Nebyl to ani zdaleka tak šokující výsledek jako prohra Porta na hřišti Gil Vicente v prvním kole. Za jiných okolností by se nad ním nikdo příliš nepozastavil, ovšem v kontextu formy ho očekával jen málokdo. Porto v sobotu dobylo po výhře 2:0 Estádio da Luz a Bruno Lage poprvé od svého nástupu na lavičku v ligovém zápase nezískal ani bod.

Benfica byla favoritem nejen díky kanonádě v Superpoháru proti Sportingu (5:0) a domácímu prostředí. Forma pod Brunem Lagem, který tým vede od ledna tohoto roku, je dlouhé měsíce doslova dech beroucí. Vysoká produktivita, týmová spolupráce na vysoké úrovni a atraktivní hra, to jsou hlavní charakteristické znaky „Eagles“. Ale vlastně ani jeden z nich se v sobotu večer neprojevil.

Porto bylo na zápas skvěle připravené. Od prvních minut to byl zcela odlišný tým od toho, který nevěděl kudy kam na hřišti Gil Vicente. Naopak podařilo se navázat na dominantní výkon proti Vitórii Setúbal a symbolem nového sebevědomí byl znovu kapverdský útočník Zé Luis. Nebylo to ale zdaleka jen o jeho úvodní brance. Benfica na překvapivě vysokou aktivitu hráčů Porta neměla žádnou odpověď a po inkasovaném gólu na ní byla patrná značná nervozita.

Stres svazoval především kreativní hráče, nejvíce Pizziho a Rafu Silvu. Ti nedokázali pro duo Raul de Tomás – Haris Seferovič tvořit tradičním způsobem a útok působil v zápase velmi izolovaně. Nepříjemnou ránou byl také poločasový odchod defenzivního záložníka Andrease Samarise, který si poranil ruku. Bruno Lage se ho vcelku logicky snažil nahradit technickým Adelem Taarabtem, ovšem tento tah dal Portu ve středu pole ještě více prostoru.

Tým Ségia Conceiçãa vyhrál v Lisabonu zaslouženě, ale na boj o titul to s největší pravděpodobností velký vliv mít nebude. Benfica v lize prohrála teprve podruhé v kalendářním roce 2019 a je vcelku logické, že při sebedůvěře, která hráče „Eagles“ doposud provázela, si náhlá nutnost dotahovat vybrala svou daň. Jinými slovy Pizzi a spol. nejsou na podobné situace v současné době zvyklí a dobře připravení. Zvláště proti tak houževnatému soupeři.

Dá se ovšem očekávat, že už proti Braze a Gil Vicente to bude znovu tým, který rozdává na všechny strany. Pokud by se ani v těchto duelech nebodovalo, teprve tehdy by měl Bruno Lage oprávněnou povinnost něco zásadněji měnit.

redakce/mim/