Je to tady! Na Sport1 a Sport2 startuje 100. sezóna NFL

2019. 09. 03. 08:44    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

3.9.2019 – 100. sezóna NFL je tu! Dlouhé čekání, draft, první týmové tréninky a předsezónní zápasy jsou minulostí a nás už čeká ten pravý fotbal se vším všudy. Slavná NFL vstupuje do své historické sté sezóny a tady je malá ochutnávka, co můžeme čekat.

Už předsezónní část se nesla opravdu ve výjimečném duchu sté sezóny. Mohli jsme vidět šokující odchod Andrew Lucka do fotbalového důchodu dva týdny před startem základní části. Mega výměnu Miami s Houstonem, kdy Texans za LT Tunsila a WR Stillse poslali do Miami dva výběry v prvním kole draftu. Formování otloukánka v jednoho z aspirantů na postup do Super Bowlu, když dva roky od sezóny 0-16 jsou Browns s triem Mayfield-Beckham-Landry považováni za jednoho z favoritů konference AFC. A v neposlední řadě velký kolotoč QBs, který se před sezónou roztočil, a díky kterému uvidíme několik starých známých tváří v novém dresu.  Základní soupisky všech týmů jsou tedy hotovy a my se můžeme podívat, jak si kdo před 100. sezónou NFL stojí.

AFC East – Obhájci trofeje New England Patriots přišli po sezóně o TE Gronkowskiho, který ukončil svou profesionální kariéru, ale starý lišák Belichick znovu dokázal zacelit díry po odchodech svých hvězd. V útoku se tak můžeme těšit na Joshe Gordona, který dostal od NFL podmíněné povolení nastoupit do zápasů po jeho suspendaci a Patriots jsou i v tomto roce velcí favorité na vítězství v této divizi. Na paty jim budou šlapat týmy Bills a Jets. Jets spoléhají na výkonnostní skok od QB Darnolda, kterému bude pomáhat RB Bell a to vše pod taktovkou nového trenéra Adama Gase. Bills budou mít podobný scénář, kde bude muset QB Allen ukázat, že byl správný krok sáhnout po něm v prvním kole loňského draftu. Naopak Miami Dolphins jsou pod novým trenérem Floresem v celkové přestavbě týmu a tento rok se od nich moc nečeká.

AFC North – Král je mrtev, ať žije král. Možné střídání stráží na vrcholu této divize po dlouhých letech. Steelers odešel nejenom RB Bell ale i WR Brown a z trojce Béček, tedy Ben Roethlisberger, Brown a Bell, zůstal na soupisce ocelářů pouze Big Ben. Ravens přišli o několik klíčových mužů obrany a do popředí se tedy dostávají Cleveland Browns. Ti dokázali do svých řad dostat hvězdného Odella Beckhama Jr., který společně s Landrym utvoří jednu z nejlepších dvojic WR v lize a se skvělou obranou se může tento tým stát novým vládcem této divize. Bengals, stejně jako loni, přišli o služby WR A.J.Greena, který se zranil a svému týmu bude chybět minimálně na začátku sezóny.

AFC West – Loňský nejužitečnější hráč ligy Patrick Mahomes bude chtít navázat na skvělé výkony a konečně dovést Chiefs do vytouženého Super Bowlu. V cestě jim budou znovu stát Chargers, kteří sice měli problémy s marodkou hráčů, ale zdravý zůstává DE Bosa, který může být rozdílovým hráčem. Černým koněm je tým z Oaklandu. John Gruden ve svém druhém roce u týmu přivedl hvězdného WR Browna a čeká se, že tento krok znovu oživí i produktivitu QB Carra. Naopak Broncos budou mít hodně těžkou pozici v této nabité divizi, i když dvojce pass rusherů Von Miller-Chubb patří k tomu nejlepšímu v celé NFL.

AFC South – Odchod Lucka do fotbalového důchodu hodně změnil rozpoložení sil týmů v této divizi. Texans sice přišli o DE Clowneyho, se kterým se nedohodli na nové smlouvě, tak ho raději poslali do Seahawks, ale příchod Tunsila výrazně pomůže hře OL a QB Watson by tak nemusel být akci co akci naháněn obranou soupeře. Tým z Houstonu se tak rázem stal velkým favoritem této divize. Jaguars mají konečně zkušeného QB, kterým se stal hrdina Super Bowlu sezóny 2017 Nick Foles a znovu se s nimi musí počítat. Colts se po odchodu Lucka stali z největšího favorita na vítězství v divizi týmem, od kterého se toho moc nečeká a Titans se budou snažit najít svou identitu pod vedením QB Marioty i tento rok.

NFC East – Cowboys se snaží ještě před startem této sezóny o novou smlouvu s největší hvězdou RB Elliotem, tak aby se nestala podobná věc, co loni Steelers s Bellem. Situace tak mohou využít Eagles, kteří budou znovu spoléhat na zdravého Wentze a budou chtít zopakovat svou mistrovskou sezónu 2017. Giants a Redskins zatím vypadají jako tým čekající na nástup svých mladých QBs Jonese a Haskinse. Zdali to přijde v průběhu tohoto roku se teprve uvidí.

NFC South – Saints budou chtít zapomenout na neodpískaný DPI v NFC Championship game, který jim sebral postup do Super Bowlu. Panthers budou doufat, že Cam Newton zůstane zdraví a naváže na výkony z před pár let, kdy získal MVP ligy a Falcons konečně ukázat potenciál, který tento tým má. Přeci jenom trojice WR Jones-Ridley-Sanu ve spolupráci s QB Ryanem nahání strach snad všem defenzivním koordinátorům v lize. Buccaneers budou čekat jaký Winston se ukáže v tomto roce, ale i oni mohou překvapit.

NFC West – Rams se budou muset oklepat z neúspěšného Super Bowlu, kde je zkrat v útočné hře připravil o vítězství v nejdůležitějším zápase sezóny. Seahawks znovu trochu pod pokličkou vybudovali skvělý a ambiciózní tým, navíc příchod Clowneyho může být rozdílovým vlivem v této nabité divizi. 49ers konečně čekají na výkony Jimmyho Garoppola, který byl v loňské sezóně zraněný a věří, že je tento muž, kterému dali 100 milionový kontrakt dostane znovu na výsluní. Cardinals se pod novým trenérem Kingsburym budou snažit o rychlou přestavbu týmu a návrat mezi elitu této divize.

NFC North – Hodně zamotaná může být tato divize, kde Bears, Vikings i Packers pomýšlejí na ty nejvyšší mety. Packers věří, že Rodgers zůstane zdravý a pokud to tak bude, tak jeden z nejlepších QB v lize může Packers znovu dostat až do Super Bowlu. Viking a Bears mají také skvěle poskládané týmy a čeká se, že minimálně dva týmy z této trojice se podívají do playoff. Lions čeká i letos zřejmě velmi složitá situace a postup do playoff by byl v jejich podání malý zázrak.

Předpověď pro sezónu 2019:

AFC Playoff: 1.Chiefs 2.Patriots 3.Steelers 4.Texans 5.Chargers 6.Browns

NFC Playoff: 1.Saints 2.Vikings 3.Eagles 4.Seahawks 5.Packers 6.Rams

Super Bowl: Chiefs vs Saints (vítěz Kansas City Chiefs)

OPOY: Saquon Barkley

DPOY: Khalil Mack

MVP: Carson Wentz

V NFL jsou tedy karty rozdány a uvidíme, který z týmu s nimi dokáže sehrát nejlepší partii a na začátku února pozvedne nad hlavu trofej Vince Lombardiho pro vítěze Super Bowlu. Do té doby nám tedy znovu začínají probdělé noci. Základní část NFL je tu, jdeme na to…

                                                                                                                                                   Jan Štiegler