Jak to bude šlapat De Ligtovi v reprezentaci?

2019. 09. 06. 12:44    
Čas čtení: 2 minuta

6. 9. 2019 – Byla to jedna z velkých tajenek letošního léta. Kam přestoupí Matthijs de Ligt? Do Barcelony? Do Manchesteru United? Do PSG? Nakonec se radoval Juventus, a neváhal za tou dobou ještě 19letého fotbalistu zaplatit 75 miliónů eur.

Jenže start v novém dresu zatím De Ligtovi nevychází. Třetí nejdražší obránce historie v přípravě při své premiéře v černobílém přišel na trávník v utkání proti Tottenhamu za stavu 2-1, aby jeho celek 2-3 prohrál. Ani debut v zahajovací jedenáctce mu nevyšel. Taktéž v přípravě proti Interu si dal vlastní gól.

Radost De Ligt neprožil ani při startu Serie A. V prvním zápase proti Parmě zůstal ke svému překvapení na lavičce, ve druhém při střetnutí s Neapolí se při zranění Chielliniho do hry dostal od první minuty. Vedle Leonarda Bonucciho ale rozhodně nenadchl, a zdaleka nepůsobil tak jistě, jako při zápasech v dresu Ajaxu. V prvním poločase noc moc velkého řešit nemusel, ale ve druhém to byl jiný příběh. De Ligt byl u všech tří gólů Neapole. Bylo by více než pošetilé udělat z něj jediného viníka porážky, protože Juventus po vedení 3-0 hodně ubral, ale nic to nemění na faktu, že De Ligtův výkon zkrátka dobrý nebyl.

Nizozemská reprezentace nyní doufá, že nevydařené počínání v dresu Staré dámy si De ligt nepřenese do reprezentace. Oranje totiž během tohoto reprezentačního okna čekají zápasy v Hamburku proti Německu, a v Talinnu proti Estonsku. A vzhledem k tomu, že Severní Irsko a Německo odstartovaly do kvalifikace bez ztráty kytičky, jakékoliv další nizozemské zaváhání by po předešlé domácí porážce od Německa v březnu, bylo pro tým Ronalda Koemana už velmi nepříjemné.

De Ligtův zkušený reprezentační stoperský kolega a vítěz posledního ročníku Ligy mistrů Virgil van Dijk se za svého mladšího spoluhráče postavil, a veřejnost ubezpečil, že nová posila Juventusu dorazila na reprezentační sraz v dobré náladě a že ji nevydařený zápas nijak nepoznamenal. On, De Ligt, i jejich další spoluhráči to budou potřebovat. Neb bez pevné a jisté stoperské dvojice budou ataky hráčů jako Werner, Reus a Gnabry, jejichž start se čeká v německé základní jedenáctce trenéra Löwa dnes očekává, zachytávat jen velmi špatně…

redakce/mim/