Házenkářky Mostu budou hrát Champions League!

2019. 09. 09. 12:50    
Čas čtení: 3 minuta

9.9.2019 – Baník Most si jako vůbec první tým z České republiky zahraje Ligu mistryň. Mostecké házenkářky dokázaly využít domácí prostředí a v kvalifikačním turnaji vybojovaly poslední volné místo pro letošní sezónu Champions League. Pro mostecký klub to je obrovský úspěch. V severočeském klubu se na zápasy v nejprestižnějším evropském poháru mohou těšit poprvé v historii. Ve skupině D český zástupce změří síly s úřadujícími šampiónkami z Györu, slovinským Krimem Mercator a se švédským celkem IK Sävehof.

Mosteckému klubu vyšlo úsilí o uspořádání jediného kvalifikačního turnaje. Sportovní hala v Mostě sice nesplňuje parametry dle reglementu EHF, ale domácí tým dostal výjimku a stejně jako v minulých letech, kdy pořádající týmy využily domácí prostředí k postupu, se i Černí andělé mohou po postupu těšit na konfrontaci s předními evropskými kluby. Most rozhodně nepatřil k favoritům na postup a v konkurenci ligových mistrů ze Španělska, Srbska a Turecka bylo jasné, že domácí tým nečeká nic lehkého.

První krok udělaly mostecké házenkářky v sobotu, kdy v prvním duelu narazily na španělskou Rocasu Gran Canaria. Tým z Kanárských ostrovů v uplynulé sezóně ovládl Challenge Cup a do finále tohoto poháru se dostal potřetí během posledních čtyř ročníků. Právě díky větším mezinárodním zkušenostem se za favorita považoval spíše španělský klub. Mostecké hráčky do zápasu vstoupily s velkým nasazením a od úvodních minut hrály rychlou, dynamickou házenou. Během prvního poločasu vstřelil domácí tým pět branek z rychlých útoků a i při postupném útoku se Černí andělé prosazovali zejména díky rychlé kombinaci. Rocasa v prvním poločase držela krok hlavně díky výborně chytající Silvii Navarrové, která pochytala řadu vyložených šancí a po první části bylo skóre vyrovnané 11:11. Přetahovaná ve skóre pokračovala ještě v úvodu druhého poločasu, ale od 40. minuty se mostecký náskok postupně zvyšoval. Španělské hráčky začaly fyzicky odpadat a nestíhaly se vracet do obrany, což nadšeně hrající domácí dokázaly trestat. Závěr už byl v exhibičním duchu a zaplněná mostecká hala mohla s domácím týmem slavit suverénní vítězství  28:21, což znamenalo postup do nedělního finále. Většina mosteckých hráček pak přímo v hale sledovala druhé semifinále, ve kterém turecká Kastamonu Belediyesi jednoznačně přehrála srbský tým ŽORK Jagodina 31:15

Také proti tureckému týmu chtěl hrát Most házenou založenou na rychlém přechodu do útoku a s aktivní obranou, aby eliminoval kvalitní krajní spojky Olgu Vaščukovou a Asli Iskitovou. Úvod zápasu se domácím nevydařil a Kastamonu Belediyesi odskočila do vedení 5:1. Pak domácí předvedly gólovou sérii a skóre otočily ve svůj prospěch. V prvním poločase se mosteckým hráčkám dařilo dodržovat stanovenou taktiku a i přesto, že neproměnily dva sedmimetrové hody, tak šly do šaten s nadějným vedením 20:13. Turecký tým ve druhém poločase zmobilizoval síly a zápas ještě zdramatizoval. Domácí hráčky vyrobily několik technických chyb a dovolily hostům snížit na třígólový rozdíl. V závěru Most podržela Dominika Müllnerová, která chytila sedmičku, gólově se prosazovala obě křídla a domácí tým už těsné vedení udržel. Konečný výsledek 35:33 Most poslal do Ligy mistryň. Nejlepší střelkyní finálového zápasu byla s devíti góly Dominika Zachová.

Po zápase zavládla v mostecké sportovní hale velká euforie z postupu. Mostečtí se těší zejména na zápasy proti Györu, nejlepšímu týmu současnosti, což bude jistě velká zkušenost pro mladý mostecký tým. První zápas v Champions League Most sehraje 6. října na půdě Krimu Mercator. Domácí zápasy se budou hrát v nedalekém Chomutově.

Champions League tak pro českého diváka dostává s účastí českého mistra nový rozměr. Mostu držíme palce a věřme, že se popere o postup do další fáze, kam z každé základní skupiny postoupí tři nejlepší týmy.

                                                                                                                                              Zdeněk Rom