Odstartovala 100. sezóna NFL! Shrnutí prvního týdne

2019. 09. 10. 15:46    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

10.9.2019 – NFL vykopla svou stou sezónu a první kolo je minulostí. Konečně se nám představily všechny hvězdy ligy a my máme první obrázek o síle jednotlivých týmů. V tomto týdnu bohužel došlo k několika zraněním, která mohou výrazně zamíchat kartami v celé NFL.

Největší bombou tohoto týdne bylo však pokračování telenovely s Antonio Brownem. Ten byl týmem z Oaklandu peněžitě potrestán za vynechání tréninkového kempu, čímž přišel o všechny své garantované peníze ve smlouvě. Brown na to reagoval příspěvkem na sociálních sítích, kde žádal, aby ho Raiders propustili. To se mu také splnilo a Brown se tak stal volným hráčem. Nicméně jím nezůstal dlouho, když se hned vzápětí upsal New England Patriots na jeden rok za 15 milionů dolarů, včetně 9 milionů garantovaných. Patriots, kteří o Browna stáli už v březnu, ale Steelers nechtěli vyměnit tuto hvězdu svému konkurentovi, se tak dočkali a nemuseli uvolnit žádný kapitál z draftu. Patriots pak v neděli v noci, sice ještě bez Browna, přejeli Steelers rozdílem třídy 33:3, a zdá se, že úřadující šampioni začali tam, kde loni skončili. Trio WRs Gordon-Edelman-Brown je snad až nefér pro všechny obrany soupeře. Uvidíme, zda-li Patriots dokáží udržet Browna na uzdě mimo hřiště. Pokud se to nepovede Patriots v čele s Billem Belichickem, tak už nikomu.

Situace okolo Browna se sice dostala do popředí v celém týdnu, ale začátek roku a úvodní utkání sezóny patřilo té nejstarší rivalitě v NFL. Green Bay a Chicago se spolu utkávají už od roku 1920 a jejich 199. vzájemné utkání odstartovalo letošní jubilejní 100. sezónu NFL. Packers mají nového trenéra Matta LaFleura a čekalo se jaké duo utvoří tento mladý trenér a hvězdný QB Aaron Rodgers. Proti nim stála nejlepší obrana loňského roku, v čele s Khalilem Mackem. Oba útoky se nemohly dostat do rytmu, a tak byl k vidění hodně defenzivní fotbal. Jedinou výjimkou byl dlouhý drive Packers, kde na jeho konci našel Rodgers v endzóně TE Grahama a Packers skórovali první TD letošní sezóny. Jak se později ukázalo, tak byl také poslední, protože Chicago bylo pod taktovkou QB Trubiskyho hodně bezzubé a Rodgers si se svým útokem také vylámal zuby na připravené obraně Bears. Packers tak trochu překvapivě v obranné bitvě urvali své první vítězství sezóny. BEARS 3, PACKERS 10.

Dvě velké neznámé čekaly na své rozkrytí v prvním týdnu této sezóny. Za prvé, jak moc oprávněný je optimismus u Browns v letošním roce po příchodu velkých jmen do týmu, a za druhé, jak dobře si povede jednička letošního draftu Kyler Murray v dresu Cardinals. Na první otázku nám dala hodně rychlou odpověď obrana Tennessee Titans. Titans, kteří s Browns hráli, nedovolili Clevelandu v útoku téměř nic. Baker Mayfield si připsal hned tři INT, včetně jednoho doneseného až do vlastní endzóny a útok vyjma jednoho drivu byl zcela neškodný. Titans tak poměrně jednoznačně přejeli Browns a v Clevelandu by měli znovu lehce krotit očekávání. TITANS 43, BROWNS 13. Druhá otázka na výkon jedničky draftu Murraye se zdála jasná po prvních třech čtvrtinách. Cardinals dokázali skórovat pouze šest bodů, a šest minut před koncem prohrávali o 15 bodů. Pak ale Murray zavelel k velkému comebacku. S vydatnou pomocí veterána Larryho Fitzgeralda dokázal manko smazat a poslat zápas do prodloužení. V něm si oba týmy vyměnily field goal a navíc měl pár vteřin před koncem v rukou INT DB Cardinals Brock, který by tak daroval Arizoně pozici na vítězný field goal. Špatnou přihrávku od Stafforda však nezachytil a oba týmy se rozešly smírně v první remíze letošního ročníku. LIONS 27, CARDINALS 27.

Neuvěřitelné utkání bylo k vidění také v pondělní dohrávce, kde si to rozdali Texans a Saints. Zápas byl neuvěřitelně vyrovnaný až do poslední minuty, kde Saints odskočili na rozdíl 6 bodů a před Texans bylo bez možnosti zastavení času celé hřiště a pouze 50 vteřin na časomíře. Texans ale za dvě akce dokázali přejít celé hřiště a skórovat TD, který vyrovnal stav utkání. Následný extra point mohl rozhodnout, ale kicker Fairbairn netrefil, nicméně Saints se dopustili faulu za náraz do kickera a kopalo se znovu. Tentokrát už byli hráči Houstonu úspěšní a 30 vteřin před koncem vedli o jeden bod. Drew Brees tak měl téměř neřešitelný úkol, přejít půlku hřiště a dostat svůj tým na pozici k field goalu pouze s jedním timeoutem a omezeným časem. To se mu nakonec díky třem přihrávkám povedlo a kicker Saints Wil Lutz se mohl pokusit rozhodnout z dlouhých 58 yardů. To se mu nakonec povedlo, když se trefil naprosto neomylně a vykopl tak Saints první výhru v sezóně. TEXANS 28, SAINTS 30.

Další zajímavosti a zranění:

Jaguars dali před tímto rokem sbohem QB Bortlesovi a konečně přivedli do týmu pořádného QB. Bývalý MVP Super Bowlu Nick Foles měl být tím, kdo Jacksonville dovede znovu do playoff. Nicméně jeho snažení na nějakou dobu skončilo, a to už v první čtvrtině proti Chiefs. Foles si totiž zlomil klíční kost a svému týmu bude chybět. Délka rekonvalescence ještě není známá.

V zápase Chiefs-Jaguars se zranila i další hvězda. WR Tyreek Hill si poranil rameno a musel být odvezen do nemocnice. V nemocnici vyšetření ukázala, že Hill nebude potřebovat operaci, ale Chiefs bude tento rychlonohý WR chybět několik týdnů.

Další zápasy:

Rams – Panthers 30:27, Chiefs – Jaguars 40:26, Ravens – Dolphins 59:10, Falcons – Vikings 12:28, Bills – Jets 17:16, Redskins – Eagles 27:32, Colts – Chargers 24:30 po prodloužení, Bengals-Seahawks 20:21, Giants – Cowboys 17:35, 49ers – Buccaneerss 31:17, Broncos – Raiders 16:24

                                                                                                                                                          Jan Štiegler