Shrnutí druhého týdne NFL

2019. 09. 17. 12:19    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

17.9.2019 – Druhý týden zámořské NFL nám přinesl spoustu těsných zápasů, které se rozhodovaly až v posledních akcích. Bohužel také zranění QBs, které mohou hodně promluvit do konečného umístění týmů v letošním roce.

Quarterbaci jsou v letošním roce zakletá skupina. Vše začalo nečekaným odchodem Andrew Lucka do důchodu necelé dva týdny před začátkem sezóny a od té doby podivné zranění a nemoci stále nahání QBs po celé lize. QB Jets Sam Darnold má mononukleózu a svému týmu bude chybět minimálně měsíc. Aby toho u Jets nebylo málo, tak se jeho náhradník Siemian zranil a zápas proti Browns musel dohrávat až třetí rozehrávač Falk. Ty největší ztráty však utrpěly Saints a Steelers. New Orleans se zranil Drew Brees, který si po střetu s Aaronem Donaldem přetrhl vaz v palci na pravé ruce a musí jít na operaci. Doba léčby by u něj měla trvat přibližně šest týdnů. Ještě hůře je na tom Ben Roethlisberger ze Steelers, který si poranil loket a sezóna pro něj bohužel skončila. Obě tyto zranění výrazně znesnadňují cestu pro oba týmy v letošní sezóně.

Velká obranná bitva byla k vidění na Mile High v Denveru, kam zavítal tým z Chicaga. Jednalo se o souboj bývalého defenzivního koordinátora Bears Vica Fangia, který ještě v loňském roce řídil nejlepší obranu v lize, ale letos už je novým hlavním trenérem Broncos. Fanoušek defenzivního fotbalu si přišel na své, když v prvních třech čtvrtinách jasně dominovaly obrany obou týmů. Bears drželi v poslední čtvrtce náskok 13-6, ale zamotaný konec zápasu měl teprve přijít. Broncos se nejprve podařilo snížit touchdownem Sanderse 31 vteřin před koncem na 12-13 a stálo před nimi rozhodnutí, zdali hrát na prodloužení, nebo se pokusit urvat výhru dvou bodovou konverzí. Broncos se nejprve postavili na potvrzení za dva body, nicméně penalizace je vrátila o pět yardů zpět a domácí tak přehodnotili svůj záměr a šli kopat jednodušší extra point. Ten ale netrefil domácí kicker McManus a zápas se zdál být rozhodnutý. Bears se však dopustili defenzivního ofsajdu a darovali tak Broncos opakování pokusu. Ti se opět rozhodli pro dvou bodovou konverzi, která byla úspěšná z rukou Flacca na Sanderse. Bears měli tedy pouze 31 vteřin na případnou odpověď. QB Trubisky i díky faulu Broncos posunul svůj tým na polovinu hřiště soupeře, kde vteřinu před koncem zkompletoval pass na Robinsona a Bears se tak mohli s vypršením časového limitu pokusit o celkový obrat v zápase. Kicker Pineiro nechal zapomenout na nezdary kickerů v Chicagu a z 53 yardů se nemýlil a zajistil Bears první vítězství v letošní sezóně. BEARS 16, BRONCOS 13.

Jaguars nastoupili v zápase proti Texans znovu s QB Minshewem, který nahradil v prvním zápase zraněného Folese, který se lečí se zlomenou klíční kostí. Tento nováček ale rozhodně nevypadá jako QB, který byl vybrán až v šestém kole letošního draftu, a počíná si jako ostřílený veterán. V obranné bitvě se také rozhodovalo až v poslední čtvrtině. Texans se nejprve po TD Watsona dostali do vedení 13-6. Minshew však se svým týmem dostal ke konci čtvrté čtvrtiny ještě možnost srovnat skóre. Jaguars třicet vteřin před koncem utkání snížili, když se po přihrávce Minshewa prosadil WR Chark a snížil na 12-13. Jaguars se rozhodli jít na vítězství a zkusili potvrzení za dva body. Obrana Texans však byla pozorná a zastavila Fournetta před vlastní endzónou. Následný onside kick už Jaguars nevyšel a Texans si připsali první vítězství letošního ročníku. JAGUARS 12, TEXANS 13.

Novinky, zajímavosti a zranění:

Dolphins vyměnili DB Minkah Fitzpatricka do Steelers za první kolo draftu v roce 2020. Fitzpatrick, který dostal svolení od týmu, aby si našel partnera na výměnu, tak konečně putuje pryč z Miami.

Nový WR Patriots Antonio Brown se představil ve svém prvním utkání v novém dresu a hned si připsal i premiérový TD od Toma Bradyho. Poprvé tak byl k vidění útok Patriots v plné síle a defenzivní koordinátoři si asi lámou hlavu, jak zastavit útok plný hvězd.

RB Redskins Adrian Peterson skóroval v zápase s Cowboys svůj 107 běhový TD v kariéře a přeskočil tak Jima Browna na pátém místě v historických tabulkách.

Hvězdný CB Jaguars Jalen Ramsey se dostal v nedělním zápase do konfrontace s hlavním trenérem Doughem Marronem a údajně chce z Jacksonvillu pryč. Jaguars chtějí za tohoto All-pro cornerbacka minimálně výběr v prvním kole draftu.

Další zápasy:

Buccaneerss – Panthers 20:14, Cardinals – Ravens 17:23, 49ers – Benglas 41:17, Chargers – Lions 10:13, Vikings – Packers 16:21, Patriots – Dolphins 43:0, Bills – Giants 28:14, Seahawks – Steelers 28:26, Colts – Titans 19:17, Cowboys – Redskins 31:21, Chiefs – Raiders 28:10, Saits – Rams 9:27, Eagles – Falcons 20:24, Browns – Jets 23:3

                                                                                                                                                     Jan Štiegler