Úspěšnou Ligu národů čekají změny. Bude si Klopp i tak trvat na svém?

2019. 09. 27. 07:27    
Čas čtení: 2 minuta

27. 9. 2019 – UEFA schválila změny pro nový ročník Ligy národů. Mimo jiné budou mít tři nejvyšší ligy nově 16 účastníků, nejnižší výkonnostní ligu D bude hrát zbylých 7 celků. Bude také znamenat, že se celkový počet odehraných zápasů v soutěži zvýší z dosavadních 138 na 162 utkání.

Vydělají na tom celky, které po inauguračním ročníku soutěže, sestoupily z Ligy A do nižší úrovně B. Tedy Německo, Chorvatsko, Polsko a Island. Po rozšíření účastníku prvních tří lig ze 12 na 16 budou všechny zmíněné země znovu startovat v kvalitativně nejvyšší lize. Gary Lineker by tak mohl doplnit svůj slavný citát o tom, že ve fotbale vždy vyhrají Němci, o skutečnost, že to bez nich ani nejde.

Změny se ale neději kvůli tomu, že by to v Lize národů skřípalo. Naopak.

Rozšíření počtu účastníků v jednotlivých skupinách a zvýšení celkového počtu zápasů znamená další omezení přípravných mezistátních duelů. Což bylo údajně i přání národních svazů. A byl to i jeden z důvodů zřízení celé Ligy národů. Samy svazy si odsouhlasily, že chtějí mít v Lize národů více utkání. Což dosvědčuje, že soutěž nebude tak zbytečná, jak o ni zhruba před rokem řekl Jürgen Klopp.

Více zápasů znamená i potenciálně vyšší zisk. Čemuž se UEFA bránit také nebude. První ročník prý Unii evropských fotbalových asociací přinesl 500 miliónů eur. A více zápasů samozřejmě znamená i více vydělaných peněz.

A co si budeme povídat. O peníze jde vždycky. A když UEFA Ligu národů představovala, samozřejmě jí nešlo jen o snížení počtu zápasů, které „nikoho nezajímají“. Nebo o to, aby měli fanoušci více co sledovat a aby měli zápasy větší náboj. Zvýšený zájem o utkání pod hlavičkou Ligy národů měl přilákat i více sponzorů. A větší zájem televizních společností. Tudíž zvýšený příjem z reklamy a vysílacích práv. Což se viditelně povedlo.

Představené změny přinesou více zápasů nejvyšší úrovně, méně těch, které takovou atraktivitu nenabízí. A i když se mnozí při představení Ligy národů mračili a nevěřili jí, výsledek byl možná lepší, než mnozí očekávali. Proč se přece v době, kdy se nehraje kvalifikace, nepodívat na soutěžní zápasy Anglie se Španělskem nebo Nizozemí s Německem? Na zápasy, které mají náboj, ve kterých o něco jde? Nebo bylo lepší dívat se na utkání, která zajímala jen trenéry? Kteří v nich protočili součtem 40 hráčů, až měl divák pocit, že se střídá jako v hokeji…?

Ne, ti kteří se Lize národů na začátku smáli, se už po odehrání skupinové fáze prvního ročníku smát přestali. Liga národů se povedla. A představené změny to jenom potvrzují.

redakce/as/