Shrnutí pátého týdne NFL

2019. 10. 08. 21:10    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

Jay Gruden

9. 10. 2019 – Pátý hrací týden NFL přinesl mimo několika velmi vyrovnaných utkání také první vyhození hlavního trenéra. Trpělivost došla vedení Redskins, kteří propustili Jaye Grudena.

Vedení Washingtonu Redskins se rozhodlo rozvázat smlouvu s hlavním trenérem JayemGrudenem, který s týmem začal sezónu 0-5. Poslední kapkou byla prohra na domácím hřišti proti New England Patriots 33-7. Gruden letos s týmem nedokázal vyhrát jediné utkání, navíc prosákly informace, že nechtěl nechat hrát výběr z prvního kola draftu QB Haskinse, se kterým si údajně vůbec nerozumí a sám Gruden jeho výběr vedení rozmlouval. Gruden ve své šesté sezóně ve Washingtonu dokázal nasbírat bilanci 35-49-1 a s týmem postoupil do playoff pouze jednou. Pozici interního hlavního trenéra převezme do konce sezóny trenér OL Bill Callahan, který v roce 2002 a 2003 vedl jako hlavní trenér Oakland Raiders. Jedná se tak o první změnu na pozice hlavního trenéra v letošním roce, ale další změny budou určitě následovat.

V pátém týdnu také mohli fanoušci sledovat nesmírně vyrovnaná utkání, které mnohdy rozhodovaly až poslední vteřiny. Ve čtvrtek proti sobě nastoupili Rams a Seahawks a toto velmi očekávané utkání rozhodl až netrefený fieldgoal v posledních vteřinách. Celé utkání bylo velmi vyrovnané, až Seahawks dokázali v poslední čtvrtině touchdownem Carsona jít do vedení o jeden bod. Rams měli však minutu na obrat a stačil by jim kop ze hry. Pod taktovkou Goffa se Rams dostali až na pozici, odkud to 10 vteřin před koncem na vítězství zkoušel kickerZuerlein. Ten se bohužel pro Rams z 44y netrefila Seahawks tak urvali důležité vítězství proti svému diviznímu rivalovi. RAMS 29, SEHAWKS 30.

Utkání dvou týmů, které zatím čekají na vítězství se odehrálo v Cincinnati, kde domácí Bengals přivítali Arizonu Cardinals. Hosté byli pod taktovkou jedničky letošního draftu QB Murraye téměř celý zápas lepším týmem a vypracovali si vedení 23-9. V poslední čtvrtině však Dalton se svým útokem zabral aBengals dokázali dvě minuty před koncem srovnat stav utkání. Kyler Murray však dokázal zrežírovat první vítězný drive své mladé kariéry, když posunul Cardinals až na polovinu hřiště soupeře, kde se s vypršením časového limitu nemýlil kickerGonzalez, který z 31y rozhodl celé utkání a Cardinals si tak připsali první vítězství letošní sezóny. CARDINALS 26, BENGALS 23.

Po šestém týdnu zbývají v NFL už pouze dva neporažené týmy. Chiefs totiž nezvládli své utkání proti Colts, kteří pod taktovkou hlavního trenéra Franka Reicha připravili skvělý útočný gameplan, který se opíral o výtečnou běhovou hru a dlouhé držení míče. Patrick Mahomes tak se svým útokem neměl moc prostoru ukázat svůj um, a když se o to pokoušel tak narazil na skvěle připravenou obranu Colts. Indianapolis tak ukázalo světu recept, jak na Kansas City a uštědřili jim první prohru v letošním roce COLTS 19, CHIEFS 13. Naopak 49ers si drží svou neporazitelnost, když po svém byeweeku doslova přejeli v pondělní dohrávce Browns a ve svém prvním těžším utkání sezóny jasně dominovali. Tým, který hlavní trenér KyleShanahan buduje od roku 2017 tak konečně ukazuje svou sílu. BROWNS 3, 49ERS 31.

Velká smůla QBs v letošním roce pokračuje. Steelers přišli v průběhu této sezóny o svou hvězdu Bena Roethlisbergera, ale jeho náhradník Mason Rudolph také dlouho nevydržel. V zápase s Ravens ho nešťastně trefil do hlavy safety Earl Thomas a Rudolph se v bezvědomí bezvládně skácel k zemi. Naštěstí se rychle probral a za pomoci lékařů, byl okamžitě odeslán do nemocnice. Nakonec byl večer propuštěn domů, ale je v protokolu o otřesu mozku a do nejbližších utkání zřejmě nezasáhne. Steelers tak budou muset spoléhat až na třetího QB Hodgese, který je letošním nováčkem.

Další utkání:
Jaguars – Patnhers 27:34, Falcons – Texans 32:52, Buccaneers – Saints 24:31, Vikings – Giants 28:10, Bears – Raiders 21:24, Jets – Eagles 6:31, Ravens – Steelers 26:23 po prodloužení, Bills -Titans 14:7, Patriots – Redskins 33:7, Broncos – Chargers 20:13, Packers – Cowboys 34:24

autor: Jan Štiegler