Zelená Itálie

2019. 10. 11. 07:34    
Čas čtení: 2 minuta

11. 10. 2019 – Už v sobotu budou mít fanoušci na Olympijském stadionu v Římě, i ti, kteří se budou na zápas dívat v pohodlí domova, nebo třeba ve společnosti u sklenky něčeho dobrého, možnost vidět něco, co už nebylo dlouho k vidění. Přesně 65 let. Italský fotbalový národní tým, známý modrou barvou dresů (ostatně i proto Squadra azzura), totiž nastoupí v dresech barvy zelené.

Nová sada dresů od společnosti Puma vyvolala docela velký poprask. Jak to bývá, někteří jásají a nápadu aplaudují, jiní kroutí hlavou a říkají, že to přece nedává smysl, aby Itálie hrála v zeleném. Proti se postavil třeba i trenér Roberto Mancini. Nebo jedna z legend italského národního týmu, někdejší úžasný brankář, Dino Zoff.

Faktem je, že vidět italský reprezentační A tým v zeleném dresu, se z nás poštěstilo málokomu. Ale kdo sleduje mládežnický fotbal, bude hlavou kroutit trochu méně. Italské mládežnické výběry totiž čas od času zelené dresy oblékly.

Nová sada dresů má odkazovat na renesanci. A propojit historii se současností. A má i symbolizovat, že podobně jako třeba reprezentace Německa, Nizozemí nebo Argentiny, i italský výběr prochází nyní renesancí, a zapracovává do něj řadu mladých hráčů.

Neznamená to, že by Itálie měla svoji oblíbenou modrou opustit. Zelené dresy by měly být k vidění do konce roku ještě v kvalifikačním zápase s Arménií. Do budoucna se s zelenou barvou počítá do třetí sady dresů, která bude využívaná při speciálních událostech.

Možná nás napadne i otázka, proč Itálie hraje v modrých dresech. Když barvy na státní vlajce, které se často (pravda, ne vždy), do dresů sportovních reprezentací promítají. A podobně jako u situace, kdy hrála naposledy Itálie v zelených dresech, i zde je potřeba vrátit se do minulosti. Konkrétně do doby, kdy byla Itálie královstvím, tedy do doby předrepublikové. Námořní modř byla oficiální barvou Dynastie Savojských, které zanechala v italské historii výraznou stopu.

V roce 1954, tedy před oněmi 65 lety, když Itálie naposledy oblékla zelené dresy, zvítězili Italové nad Argentinpou 2-0. Přinese Itálii zelená štěstí i v utkání s Řeckem?

redakce/as/