Shrnutí šestého týden NFL

2019. 10. 16. 08:00    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

Devlin Hodges

16. 10. 2019 – NFL by se v letošním roce dala přejmenovat na ligu náhradních QBs. Hned pětice quarterbacků, kteří musejí zaskakovat za zraněné jedničky svého týmu, předvádí skvělé výkony a drží své týmy nad vodou v boji o playoff. Mimo to bylo v šestém týdnu k vidění spoustu vyrovnaných soubojů týmů s myšlenkami právě na playoff i jeden velmi kontroverzní konec zápasu.

Jedná stará pravda v NFL praví, že tým je v konečném důsledku tak silný, jako jeho náhradní QB. To se ukazuje i letos, kdy několik slavných QBs nehraje vinnou zranění a jejich týmy musí spoléhat na jejich náhradníky. Toho pravého našli v Carolině, když Kyle Allen od doby, co převzal tým od Cama Newtona, ještě neprohrál a drží si bilanci 4-0 jako starting QB. To samé mají v New Orleans, kde naopak Teddy Bridgewater skvěle nahrazuje zraněného Drew Breese. Velmi dobře si vede i Jackoby Brisset v Colts (3-2) a Gardner Minshew v Jaguars (2-3), kteří zatím hrají velmi kvalitní fotbal a drží své týmy v bitvě o playoff. Posledním do party se v tomto týdnu přidal i Devlin Hodges, který dokázal dovést Steelers k vítězství proti Chargers a stal se tak prvním QB Steelers od Big Bena od roku 1990, který vyhrál své první utkání, ve kterém startoval.

Na legendárním Lambeau Field v Green Bay bylo k vidění skvělé utkání mezi divizními rivaly Packers a Lions. Lions po volném týdnu vstupovali do zápasu jako velké překvapení letošní sezóny, i když jako předsezonní outsider této divize, tak na začátku roku předvádějí skvělé výkony. Packers mají konečně po delší době solidní obranu a letos odešli poraženi pouze jednou. Utkání bylo vyrovnané po celý jeho průběh. Lions se ujali vedení v první čtvrtině, a to si drželi až na konec čtvrté čtvrtiny. Tam za stavu 22-20 přišel poslední drive Green Bay pod taktovkou Rodgerse. Ten znovu ukázal své kouzlo a se svým týmem dokráčel až na polovinu hřiště soupeře. 1:45 před koncem však přišel klíčový okamžik celého zápasu. Lions na třetí down zastavili Packers, kteří by tak kopali field goal a ještě by dali necelé dvě minuty Lions na odpověď. Rozhodčí nicméně viděli faul Treye Flowerse za nelegální použití rukou do facemask soupeře, které ale bylo hodně přísné, protože v opakovaných záběrech Flowers vůbec ruce v masce soupeře neměl. To dalo Packers automatický první down, a domácí pak mohli pouze natáhnout čas a s vypršením časového limitu se pokusit o vítězný field goal bez možnosti odpovědi od hostů. To se jim povedlo a Mason Crosby vystřelil Packers páté vítězství sezóny. LIONS 22, PACKERS 23.

Další velmi očekávané utkání divizních rivalů, ze západního pobřeží USA, mohli diváci sledovat v Los Angeles. Domácí Rams si chtěli spravit chuť po dvou prohrách v řadě, kdy nestačili na Buccaneers a Seahawks. Proti nim však stál neporažený tým 49ers, který letos zatím trochu překvapivě nenašel přemožitele. San Francisko však od začátku zápasu ukazovalo, co je zdobí v letošní sezóně, a to je skvělá obrana. Ta dokázala jinak velmi produktivní útok Rams zastavit na 187 celkových yardech a limitovat QB Goffa, který v zápase naházel pouze 78y a k tomu byl 4x sackován. Útoku 49ers se podařilo skórovat ve třetí čtvrtině dvakrát po sobě a odskočit na desetibodový rozdíl ve skóre. Ten se jim podařil ubránit až do konce a svého divizního rivala v důležitém zápase porazili a udrželi si neporazitelnost. Rams naopak prohráli potřetí v řadě a loňský účastník Super Bowlu bude muset najít ztracenou formu, jinak bude jejich cesta do playoff hodně trnitá. 49ERS 20, RAMS 7.

V šestém týdnu toto nebyly jediné velmi vyrovnané zápasy dvou týmů, které reálně myslí na playoff. V Kansasu se utkali Chiefs a Texans, ale domácí podruhé v řadě nenašli recept na soupeře a připsali si druhou prohru v sezóně. Naopak Texans znovu ukázali svůj útočný arsenál a s týmem z Texasu se bude muset počítat jako s favoritem AFC. TEXANS 31, CHIEFS 24. V zápase Vikings s Eagles QB Cousins konečně ukázal dobrý výkon i proti silnému týmu a Minnesota mohla slavit velmi důležité vítězství proti silnému týmu Eagles, když Cousins naházel 333y a čtyři TD. EAGLES 20, VIKINGS 38. Naopak Cowboys jsou v herní krizi. Po skvělém úvodu sezóny v tomto týdnu prohráli už potřetí v řadě, navíc s týmem New York Jets, kteří doposud na vítězství čekali. Cowboys tak mají nad čím přemýšlet a velmi rychle je ochromila vítězná kocovina ze začátku roku. COWBOYS 22, JETS 24.

Další zápasy:

Panthers-Buccaneers 37:26, Redskins-Dolphins 17:16, Saints-Jaguars 13:6, Seahawks-Browns 32:28, Bengals-Ravens 17:23, Falcons-Cardinals 33:34, Titans-Broncos 0:16, Steelers-Chargers 24:17, Giants-Patriots 14:35

autor: Jan Štiegler