Po stopách univerzitního fotbalu. Velký souhrn sezóny NCAA

2019. 10. 20. 10:51    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

19.10.2019 – Na obrazovkách Sport TV jsme si mimo neobyčejných výkonů profesionálních hráčů v NFL zvykli i na sobotní večery, které patří mladým, nadějným hráčům univerzitního fotbalu. Ten je už za polovinou své základní části a je čas si ukázat, jak si které univerzity stojí.

Pozorný fanoušek si už stihnul zapamatovat, že díky velkému množství týmů není u univerzitního fotbalu celková tabulka, kde se týmy řadí dle vítězství a proher, ale žebříček 25 nasazených univerzit, které jsou voleny odborníky, a které bojují o co nejlepší umístění a o to, aby si mohly na konci sezóny zahrát v jednom z několika Bowlů. Nejlepší čtyři týmy se dostanou do College Football Playoff, ze kterého vítězové semifinálových zápasů putují do National Championship Game, který rozhodne o celkovém vítězi pro daný rok univerzitního fotbalu. Pojďme se podívat, jak si které univerzity stojí v žebříčku po sedmém odehraném týdnu:

1.Alabama 6-0

Alabama Crimson Tide v letošní sezóně jasně dominuje a z pozice na druhém místě před sezónou se po sedmém týdnu vyšplhala až na vrchol žebříčku. Velkou měrou se o to zasluhuje QB Tua Tagovailoa, který naházel 2011y, 27 TD a pouze jeden INT. Obrana hraje také skvěle a tým nejslavnějšího univerzitního trenéra Nicka Sabana je jednoznačným lídrem univerzitního fotbalu.

2.LSU 6-0

LSU Tigers si v minulém týdnu vyšlápli na sedmý nasazený tým Floridy a zvítězili přesvědčivě 42-28. Toto vítězství posunulo Tigers o tři místa v žebříčku, až na současné druhé místo. Tým je veden QB Burrowem, který má na svém kontě 25 touchdownů a skvěle mu sekunduje i dvojce WR Jefferson a Chase, kteří mají oba po 8 zachycených touchdownech.

3.Clemson 6-0

Clemson Tigers v letošním roce ještě neprohráli, ale výkony nejsou tak dominantní jako v loňském roce. Úřadující šampioni univerzitního fotbalu z loňského roku se už natrápili proti UNC, kde vyhráli o pouhý bod a QB Lawrence nehraje v takové herní pohodě jako vloni a nezvykle často chybuje. Tigers mají ale skvělý coaching a stále patří k tomu nejlepšímu v celé NCAA.

4.Ohio State 6-0

Ohio State Buckeyes se v letošní sezóně znovu mohou opřít o vynikající výkon obrany, která soupeřům dovolila pouze pod 10 skórovaných bodů v pěti z šesti utkání. Skvěle funguje i běhový útok v čele s J.K.Dobbinsem, který letos naběhal už 826y a přidal šest touchdownů.

5.Oklahoma 6-0

Sooners mají ve svém středu QB Jalena Hurtse, který si letos říká o trofej nejlepšího univerzitního hráče. Hurts už stihl naházet 1758y a 17 TD vzduchem a k tomu je i velmi nebezpečný po zemi, kde zaznamenal 630y a 8 TD. V minulém týdnu Sooners porazili jedenáctý nasazený tým Texas Longhorns v zápase zvaném „Red River Showdown“ a díky tomu se posunuli o jedno místo výše.

6.Wisconsin 6-0

Badgers letos dokázali porazit obě Michiganské univerzity, což je výrazně posunulo v celkovém žebříčku. Wisconsin se může spolehnout na RB Jonathana Taylora, který už letos zaznamenal 825y a neuvěřitelných 14 touchdownů! Obrana dokonce dokázala udržet čisté konto v 4 z 6 zápasů a celkově obdržela pouze 29 bodů.

7.Penn State 6-0

Nittany Lions v letošním ročníku zvládli už dva velmi těsné zápasy proti sedmnáctému nasazenému týmu Iowy a proti nevyzpytatelnému týmu Pittsburghu a stále drží neporazitelnost. Tým disponuje velmi kvalitní obranou, která povoluje soupeři v průměru pouze 8 bodů na zápas.

8.Notre Dame 5-1

Notre Dame Fighting Irish letos prohráli jediné utkání, proti tehdy třetímu nasazenému týmu Georgie a to těsně 23-17, jinak je to od ND velmi kvalitní jízda. V minulém týdnu se Irové trochu nadřeli proti USC, ale nakonec si připsali páté vítězství. Tým vede QB Book a RB Tony Jones Jr. kteří jsou celkem podepsáni pod 21 týmových touchdownů.

9.Florida 6-1

Gators v posledním zápase nestačili na LSU a trochu se propadli žebříčkem, až na deváté místo. Florida ale letos už porazila Miami a Auburn a stále jsou velmi nebezpečným týmem. Pro Gators vzhledem k Bowlům budou nesmírně důležité zápasy s Georgiou a Missouri, které rozhodnou o tom, jestli sezóna bude úspěšná nebo ne.

10.Georgia 5-1

Největší pád po minulém týdnu zaznamenal tým Georgia Bulldogs, kteří se po prohře se South Carolinou propadli o celých sedm míst až na desátou příčku. Do té doby Bulldogs působili velmi sebejistě, ale v univerzitním fotbale stačí jedno zaváhání a všechno je jiné. Georgia bude mít hodně těžkou cestu dostat se zpátky na první čtyři místa, která zajišťují postup do Playoff.

11.Auburn 5-1, 12.Oregon 5-1, 13.Utah 5-1, 14.Boise State 6-0, 15.Texas 4-2, 16.Michigan 5-1, 17.Arizona State 5-1, 18.Baylor 6-0, 19.SMU 6-0, 20.Minnesota 6-0, 21.Cincinnati 5-1, 22.Missouri 5-1, 23.Iowa 4-2, 24.Appalachian State 5-0, 25.Washington 5-2

V osmém hracím týdnu nás čeká spousta velmi zajímavých utkání, které hodně napoví o dalším nasazování univerzit do celkového žebříčku. Na obrazovkách Sportu TV se v sobotu od 21:30 můžete těšit na souboj 12.nasazeného týmu Oregon Ducks, za které hraje QB Justin Herbert, o kterém se mluví jako o možné jedničce draftu NFL v roce 2020. Proti nim nastoupí 25.nasazený tým Washingtonu, který se opírá o výkony QB Easona a RB Ahmeda.

V dalším utkání na našich obrazovkách uvidíte souboj 16. a 7. nasazeného týmu, tedy Michigan Wolverines a Penn State Nittany Lions. Tento souboj může oba týmy posunout v tabulce směrem vzhůru, ale případná prohra velmi zkomplikovat šance na lepší umístění.

Zarezervujte si tedy sobotní večer, univerzitní fotbal přijde ve své plné parádě a správný fanoušek amerického fotbalu by u toho neměl chybět.               

                                                                                                                                        Jan Štiegler