Shrnutí sedmého týdne NFL

2019. 10. 22. 14:41    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

22.10. 2019 – V sedmém týdnu bylo v NFL k vidění vše. Vyrovnané utkání týmů s ambicemi na playoff, počasí na hraně hratelnosti, ale bohužel také další zranění QB. NFL zdá se být letos na zranění rozehrávačů prokletá.

Jedna z největších událostí sedmého týdne se přihodila hned ve čtvrteční předehrávce mezi Chiefs a Broncos. Kansas City si celkem v poklidu hlídali vývoj utkání a drželi otěže zápasu ve svých rukou. Bohužel pro Chiefs přišla z čistého nebe obrovská pohroma a to, když se po QB Sneeku zranila největší hvězda Chiefs a jedna z tváří ligy, quarterback Patrick Mahomes. MVP loňského ročníku si vyhodil čéšku, kterou mu na hřišti museli doktoři Chiefs vracet zpět na své místo. Naštěstí Kansas City utekli hrobníkovi z lopaty, když zdravotní testy další den neodhalily další poškození kolene a Mahomes by měl svému týmu chybět pouze 3 týdny.

Velmi očekávané utkání se hrálo v Seattlu, kam zamířil tým Baltimor Ravens. Oba týmy mají velmi dobré běhové útoky a v jejich středu QBs, kteří s míčem po zemi umí víc než dobře. V první čtvrtině bylo utkání velmi vyrovnané a do poločasové pauzy se šlo za nerozhodného skóre 13-13. Za zmínku stojí první hozený interception domácího rozehrávače Russella Wilsona, který bohužel pro domácí znamenal i TD pro Ravens, protože nově příchozí CB Marcus Peters donesl míč až do endzóny soupeře. Klíčový moment utkání přišel ke konci třetí čtvrtiny. Seahawks nejprve netrefili field goal a v následném drivu soupeře Ravens rozehrávali čtvrtý down těsně u endzóny soupeře. Své číslo si zahlásil QB Lamar Jackson a doběhl si pro TD. Od této chvíle byla obrana Ravens skvělá a Seahawks nepovolila ani bod. Ve čtvrté čtvrtině navíc mladý WR Seahawks D.K.Metcalf ztratil míč a Ravens si po fumble returnu připsali další body z obrany. Seattle na konci zápasu ještě stihnul kontrovat field goalem, ale víc už v zápase nezvládli. Ravens si tak připsali důležité vítězství, navíc na horké půdě Seahawks, a upevnili si vedení ve své divizi. RAVENS 30, SEAHAWKS 16.

Spíše než utkání v americkém fotbale, připomínal zápas 49ers a Redskins vodní pólo. Ve Washingtonu byla doslova a do písmene průtrž mračen a hřiště připomínalo vodní brouzdaliště. Není divu, že si oba týmy vyměňovaly odkopy balónu a v prvním poločase diváci neviděli ani bod. 49ers nicméně byli lepším týmem a po zásluze se ujali vedení díky field goalu kickera Goulda. Ten samý hráč přidal ještě další dva přesné pokusy ve čtvrté čtvrtině, a když letos skvělá obrana 49ers nedovolila soupeři ani bod, bylo z toho už šesté vítězství San Franciska v letošní sezóně. 49ers jsou také teprve pátým týmem v Super Bowl éře, který zaznamenal start do sezóny 6-0 a lepší, když v předchozí sezóně vyhrál pouze 5 utkání. Dva z těchto čtyř týmů to dotáhly až do Super Bowlu a 49ers budou rozhodně chtít napodobit jejich cestu, tým na to postavený mají. 49ERS 9, REDSKINS 0.

Souboj o čelo divize AFC South viděli diváci v Indianapolis, kam zamířil tým Houston Texans. Colts v letošní sezóně ukázali, že umí hrát proti velmi dobrým útokům, když ve svém posledním zápase porazili Kansas City Cheifs, a to především díky velmi dobrému běhovému útoku, který dlouhými drivy držel útok soupeře na sideline a kvalitní obraně. Podobný scénář mělo i toto utkání, když se Colts dařilo vytvářet dlouhé útočné drivy, které držely QB Texans Watsona, s jeho velmi dobrým útokem na sideline. Colts sice nebyli tak úspěšní po zemi, jako v zápase s Chiefs, ale perfektní zápas odehrál domácí rozehrávač Jacoby Brissett. Tento mladík, který letos převzal otěže po Andrewe Luckovi, který těsně před sezónou ukončil náhle svou hráčskou karieru měl nejlepší zápas své dosavadní kariéry. Brissett naházel 326y a přidal 4 TD vzduchem a společně se skvělým výkonem obrany Colts, která limitovala jinak produktivní útok Texans, dokázali získat důležité divizní vítězství a posunout se na první místo právě před svého soupeře. TEXANS 23, COLTS 30.

Novinky, zajímavosti a zranění:

Zranění starting QB byla tento týden hned dvě. Jako druhý to odnesl rozehrávač Falcons Matt Ryan, nejužitečnější hráč ligy z roku 2016 si v zápase s Rams podvrtnul kotník a vypadá to, že svému týmu bude pár týdnu chybět.

Raiders poslali svůj bývalý výběr z prvního kola draftu, CB Gareona Conleyho do Texans, výměnou za výběr ve třetím kole draftu. Texans se tak uchýlili k další výměně a tým Billa O’Briana je v módy „Win now“, když se snaží posílit co to jde, i na úkor výběrů v dalších draftech.

Eagles po nepovedeném zápase s Cowboys propustili hned dva hráče obrany. Sbalit věci si musel zkušený CB Orlando Scandrick a DT Akeem Spence.

Další zápasy:

Patriots – Jets 33:0, Cardinals – Giants 27:21, Raiders – Packers 24:42, Vikings – Lions 42:30, Jaguars – Bengals 27:17, Dolphins – Bills 21:31, Rams – Falcons 37:10, Chargers – Titans 20:23, Saints – Bears 36:25, Eagles – Cowboys 10:27, Chiefs – Broncos 30:6

                                                                                                                                         Jan Štiegler