Snová posila zatím zůstává za očekáváním

2019. 10. 25. 13:55    
Čas čtení: 2 minuta

25. 10. 2019 – Byla to jedna z největších událostí letních přestupů v Turecku. Úřadujícího mistra turecké Superligy, tým Galatasaray, totiž posílil Radamel Falcao. Bývalého útočníka Monaka vítalo na letišti 25 tisíc fanoušků, a populární El Tigre se jim za přivítání odměnil ligovým gólem hned v prvním zápase, ve kterém za žlutočervený tým nastoupil. Tím ale veškerá paráda skončila.

Alespoň prozatím. Další góly Falcao zatím nepřidal. V dalších čtyřech zápase se totiž netrefil, a poslední tři týdny k žádnému ani nenastoupil. Trápí ho totiž poranění achilovky, kvůli kterému nehrál ani v týdnu v zápase Ligy mistrů proti Realu Madrid.

Zda bude k dispozici už pro očekávaný nedělní derby zápas proti Beşiktaşi zatím není jisté. Ale ani vyloučené. A obtížně se určuje, jak je Falcao daleko či blízko od návratu. Jisté je, že ačkoli Galatasaray napínal své fanoušky i soupeře před zápasem s Realem Madrid, ukázalo se, že v úterý, kdy se utkání Ligy mistrů hrálo, byl Falcaův start ve skutečnosti naprosto vyloučený. El Tigre vůbec netrénoval s týmem, varianta sestavy s Falcaem na hrotu, kterou některé turecká média před zápasem přinesla, byla jen zastíracím manévrem.

Falcaova delší herní absence však nahrála spekulacím. Jiná turecká média totiž zase přišla s tezí, že zranění Falcaa zdaleka není tak omezující, jak se tvrdí. Ale že za jeho herní pauzou stojí spory s trenérem týmu, věhlasným Fatihem Terimem. To však v minulých dnech vehementně vyvracel prezident klubu, Abdurrahim Albayrak.

Pozice hrotového útočníka ale stejně není aktuálně tím, co nyní Galatasaray trápí. Těsně před koncem přestupního období totiž do klubu na hostování z anglického Brightonu přišel Rumun Florin Andone. A ten dal v posledním ligovém utkání proti Sivassporu dva góly, a byl za svůj výkon velmi opěvován. A mohl být ještě víc. Ale to by musel za stavu proti Realu Madrid proměnit aspoň jednu ze svých dvou velkých šancí, které v prvním poločase, ještě za stavu 0-0, měl. Kdyby se tak stalo, výsledek proti Bílému baletu mohl být úplně jiný.

Výsledek v Lize mistrů se už zvrátit nedá. Ale pokud se Falcao nedá do neděle do kupy, a na hrotu útoku Lvů nastoupí znovu Andone, bude mít další velkou šanci, jak si získat fanoušky, kteří budou o víkendu oblékat Istanbul do žluté a červené.

redakce/as/