Verstappen penalizován, z prvního místa tak odstartuje Leclerc

2019. 10. 27. 08:00    
Čas čtení: < 1 minuta
F1

27. 10. 2019 – Ztráta tří míst na startu a k tomu dva trestné body, takový je verdikt komisařů, kteří se po skončení kvalifikace rozhodli vyšetřovat Maxe Verstappena.

Důvod? Nizozemec nezpomalil po nehodě Valtteriho Bottase v závěrečné zatáčce v samotném konci kvalifikaci, což ostatně po dotazu novináře sám přiznal na tiskové konferenci. Podle svých slov si byl i vědom Finovy nehody, a šlo tedy o úmyslnou reakci. Komisaři přitom nejprve Verstappena řešit nechtěli, protože v posledním mini-sektoru přece jen lehce ubral.

Verstappen si byl údajně jistý tím, že mu jen bude smazán nejrychlejší čas a i horší kolo mu bude na pole position stačit, proto přiznal, že i když viděl havarovaný vůz, nezpomalil. Omluvou pro jeho chování není ani to, že Bottasův vůz měl poškodit maršálovský post, proto nesvítila žlutá digi-vlajka ani upozornění na volantu jezdců; žlutou vlajkou ale bylo v místě nehody máváno, jak ukazují opakované záběry.

Pole position má tedy nakonec Charles Leclerc. Druhý odstartuje Sebastian Vettel, třetí Lewis Hamilton a čtvrtý Max Verstappen.

autor: gpf1.cz