Ferrari čeká těžká sezóna 2020 a účast v sezóně 2021 je stále nejistá

2019. 11. 09. 14:00    
Čas čtení: 2 minuta
F1

9.11. 2019 – Louis Camilleri, generální ředitel Ferrari, přiznal, že italský tým má zatím daleko k tomu, aby se přihlásil do sezony 2021. Není také žádným tajemstvím, že v následující sezoně se očekává velká bitva mezi Vettelem a Leclercem.

O závodním víkendu ve Spojených státech byla slavnostně představena pravidla, která vejdou v platnost od sezony 2021. Týmy však s přihláškami otálejí a čekají, jak se situace vyvine – v roce 2020 totiž skončí platnost tzv. Concordské dohody (smlouvy mezi pořadatelem FIA, držitelem komerčních práv FOM a týmy) a nová podepsána stále není.

To potvrzují i slova generálního ředitele Ferrari. „Co bylo oznámeno v Austinu, není ani z části finální verze. Společně s vedením formule 1 a mezinárodní automobilovou federací nás a ostatní týmy čeká ještě hodně práce.

Samozřejmě všichni ví, že jsme nevyužili našeho práva veta, protože s první verzí navrhovaných pravidel jsem spokojeni a vypadá to, že se ubíráme tím správným směrem. Je ale jasné, že se musí vyladit mnoho podrobností a na základně nich uvidíme, co dál,“ vyjádřil se k novým pravidlům Camilleri.

S nástupem nových pravidel má vejít v platnost i tzv. „platový strop“, který týmy omezí na využití „pouze“ 175 milionů dolarů za vývoj monopostu. Je tedy nadmíru jisté, že přední týmy využijí příští sezony, kdy tento strop nebude platit, aby se na nástup nové éry dokázali co nejlépe připravit.

S následující sezonou ale pro Ferrari nejspíše nastanou ještě nemalé problémy s jezdeckým složením. Charles Leclerc je nastupující hvězda a zdá se, že chce být pilotem číslo jedna. I legenda formule 1 Alain Prost si myslí, že bude následující sezona pro Ferrari hodně napjatá. „Je zcela normální, že je pilot často porovnáván se svým týmovým kolegou, jestli je úspěšnější než on. Sebastian nám ale v posledních závodech ukazuje, že rychlost pořád má, pokud mu správně funguje monopost.

Pro Ferrari ale bude opravdu těžké se vyhnout konfliktům mezi Vettelem a Leclercem v následující sezoně. Jediným způsobem, jak tuto situaci vyřešit, je dát jim příležitost bojovat mezi sebou,“ myslí si Prost.

Na téma rivality pilotů Ferrari se vyjádřil také bývalý šéf italské stáje Luca di Montezemelo, který si myslí, že by se mělo Ferrari vrátit k dřívější rozdělení rolí. „Je pravda, že Leclerc je hodně rychlý a předčil očekávání, která byla stanovena před touto sezonou. Jsem ale toho názoru, že by se Ferrari mělo vrátit k filozofii týmové jedničky a dvojky,“ řekl Montezemelo

                                                                                                                                                                                autor: www.gpf1.cz