Shrnutí 10. týdne NFL

2019. 11. 13. 10:26    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

13. 11. 2019 – V NFL po desátém hracím týdnu už není ani jeden tým, který by letos ještě neprohrál. Na začátku druhé poloviny sezóny byly k vidění velmi napínavé a vyrovnané zápasy, stejně tak překvapivé výsledky. Tradiční shrnutí týdne NFL je tu.

Posledním neporaženým týmem, který vstupoval do desátého týdne byli San Francisco 49ers. Tým ze slunné Kalifornie se letos prezentuje skvělou obranou a velmi nepředvídatelným útokem, pod taktovkou hlavního trenéra Kyla Shanahana, který dokáže perfektně využívat talent jednotlivých hráčů v útoku 49ers.

V pondělní dohrávce proti neporaženým 49ers stál tým Seatllu Seahawks, který je veden QB Wilsonem, který letos svými výkony aspiruje na ocenění pro nejužitečnějšího hráče ligy. Kdo si přivstal v noci z pondělí na úterý rozhodně neprohloupil. 49ers se ujali vedení díky FG mladého kickera McLaughlina, který nahradil zraněného veterána Goulda, které ještě navýšil Bourn touchdownem z ruky QB Garoppola. 49ers tak ovládli první čtvrtinu 10:0. Ve druhé čtvrtině se však karta obrátila a Seatlle se pomalu stával lepším týmem. Nejprve byl QB Garoppolo sackován a při nárazu přišel o míč, který DE Clowney donesl až do endzóny soupeře a snížil tak skóre utkání.

Po poločasové pauze vlétli Seahawks na svého soupeře a touchdowny Hollistera a Carsona se dostali do vedení 21:10, před poslední čtvrtinou základní části. V poslední čtvrtině základní hrací doby ale zaúřadovala obrana 49ers, která letos patří k tomu nejlepšímu v celé lize. QB Seatllu Wilson byl sackován a vyražený míč se dostal až k DL Bucknerovi, který napodobil svého soupeře z druhé čtvrtiny a donesl míč až do endzóny. Pár minut na to se znovu nemýlil kicker McLaughlin, který srovnal skóre utkání.

Oba týmy se pak snažily rozhodnout ještě v základní hrací době, ale na field goal Myerse necelé dvě minuty před koncem dokázal znovu odpovědět McLaughlin, který s vypršením časového limitu z 47y poslal zápas do prodloužení. V něm se děly velké věci. První se na míč dostali Seahawks a poměrně dobře se posouvali po hřišti k endzóně soupeře. Pak ale přišla chyba Wilsona, který hodil interception do rukou DB Greenlawa, který odnesl míč až na polovinu hřiště. Následně QB Garoppolo dostal svůj tým na pozici pro vítězný FG, ten však jinak neomylný McLaughlin netrefil a nestal se tak hrdinou tohoto duelu. Oba týmy si ještě vyměnily rychlé tři a ven a poslední šanci rozhodnout utkání tak dostali hostující Seahawks.

Klíčový moment přišel na třetí down a 3 yardy, kdy se otevřel prostor pro QB Wilsona, který získal 18y a posunul Seahawks na pozici na polovině hřiště 49ers. Další dvě akce mladého Matcalfa a Carsona znamenali ještě vylepšení této pozice a s vypršením časového limitu kopal na vítězství Myers. Ten se z 42y nemýlil a vykopl tak vítězství pro hostující celek a první prohru domácích 49ers v letošní sezóně. SEAHAWKS 27, 49ERS 24.

Velké překvapení se urodilo v New Orleans a v Tennessee. Nejprve si trápící tým Falcons poměrně jednoznačně vyšlápnul na domácí Saints s Drew Breesem v sestavě, když skvěle zahrála obrana Atlanty, která sackovala zkušeného QB hned 6x a dovolila soupeři pouze tři field goaly. Útok Falcons pod Mattem Ryanem, který se vrátil po zranění, se chytnul v tu správnou chvíli a výsledkem byla jasná prohra domácích Saints, kteří jsou jinak na svém domácím stadionu téměř k neporažení. FALCONS 26, SAINTS 9.

Druhé překvapení se odehrálo v Tennesse, kam zavítal tým Kansas City Chiefs s uzdraveným QB Mahomesem, a čekalo se představení od loňského finalisty konference AFC. Opak byl ale pravdou, a i když útok Chiefs hrál dobře, tak obrana Kansasu nedokázala zastavit QB Tannehilla, který se stal QB1 v Titans po posazení Marioty na lavičku. Útok Titans se mohl spolehnout na RB Henryho, který naběhal 188y a přidal 2 TD. Titans se ve velmi vyrovnaném utkání dostali 23 vteřin před koncem do vedení o tři body, když Tannehill našel volného WR Humphriese. Chiefs sice ještě zkoušeli odpovědět, ale s vypršením časového limitu se netrefil kicker Butker a Kansas City tak museli skousnout 4 prohru v letošním roce. CHIEFS 32, TITANS 35.

Další velmi vyrovnané utkání viděli diváci v Dallasu, kam přicestoval tým z Minnesoty. Oba týmy si zatím drží pozici zajišťující playoff, ale oba mají ve své hře jisté otazníky. U Cowboys je to především lehčí rozpis, který měli a špatně odehrané utkání proti těžším soupeřům.  V podobném duchu se dá hovořit i o Vikings. Oba týmy tedy chtěly ukázat, že dokáží porazit silnější tým a upevnit si místo v tabulce. Utkání bylo velice vyrovnané po celý jeho průběh, když oba QB hráli velmi dobře (Cousins 220y – 2/0, Prescott 397y – 3/1). Rozdílový byl nakonec TD RB Cooka z konce třetí čtvrtiny, na který Cowboys dokázali odpovědět pouze field goalem Mahera.

V dalším drivu pak Vikings odkopávali a Dallas neproměnil čtvrtý down v redzóně Vikings. Cowboys s vypršením časového limitu ještě zkoušeli Hail Mary, ale míč zachytil DB Kearse a ukončil zápas. Vikings si tak připsali důležité vítězství, naopak domácí „Boys“ znovu ztratili. VIKINGS 28, COWBOYS 24.

Další zápasy:

Cardinals-Buccaneerss 27:30, Giants-Jets 27:34, Bills-Browns 16:19, Ravens-Bengals 49:13, Lions-Bears 13:20, Dolphins-Colts 16:12, Rams-Steelers 12:17, Panthers-Packers 16:24, Chargers-Raiders 24:26

Playoff Picture po 10. týdnu:

AFC – 1.Patriots (8-1), 2.Ravens (7-2), 3.Texans (6-3), 4.Chiefs (6-4), 5.Bills (6-3), 6.Steelers (5-4)

v závěsu: Raiders (5-4), Colts (5-4), Titans (5-5), Jaguars (4-5)

NFC – 1.49ers (8-1), 2.Packers (8-2), 3.Saints (7-2), 4.Cowboys (5-4), 5.Seahwks (8-2), 6.Vikings (7-3)

v závěsu: Rams (5-4), Eagles (5-4), Panthers (5-4)

autor: Jan Štiegler