GP BRAZÍLIE: VYHRÁL VERSTAPPEN, JEZDCI FERRARI SE NAVZÁJEM VYŘADILI A HAMILTON DOSTAL TREST!

2019. 11. 18. 15:26    
Čas čtení: 2 minuta
F1

18.11. 2019 – Fantastickou podívanou nabídla Velká cena na okruhu Interlagos, jejíž závěr doslova rozmetaly výjezdy safety caru: jeden z nich musel na dráhu po vzájemné kolizi jezdců Ferrari. Vítězem se nakonec stal Max Verstappen před Pierrem Gaslym a Lewisem Hamiltonem, který ale za kontakt s Albonem dostal trest pěti sekund a třetí místo tak získal Carlos Sainz! Jedná se o první Španělovy stupně v F1 v kariéře, Hamilton klesl na sedmé místo.

Letošní Velká cena Brazílie vypadala zpočátku jako pořádná taktická bitva. Hamilton na startu překonal Vettela, dařilo se také Leclerkovi, který po startu ze 14. příčky byl už v 10. kole na 6. místě. Mezitím dostal Ricciardo trest pěti sekund za to, že ve 4. zatáčce poslal z dráhy ven Magnussena.

Drama přišlo po prvním pit stopu Verstappena. Ten z vedení zajel k mechanikům o kolo později než Hamilton, jenže byl na výjezdu z boxové uličky zbrzděn Kubicou (za což Polák vyfasoval trest pěti sekund) a red bull se vrátil až za mercedesem. Verstappen ale Hamiltona hned na cílové rovince zdolal, protože Brit neměl k dispozici rekuperační systémy.

Hodně se šachovalo s pneumatikami a taktikou, v jakém pořadí nasadit tu či onu sadu. Jenže všechny předpoklady poslal necelých dvacet kol před koncem z okna Bottas, jemuž začal hořet motor a na dráhu musel safety car. Verstappen chytře využil najetého náskoku a zajel k mechanikům pro čerstvou měkkou sadu, zatímco Hamilton zůstal na dráze na opotřebované střední směsi.

Po restartu si Nizozemec přebral vedení v odvážném nájezdu do první zatáčky, navíc na třetí místo se dostal Albon a premiérové stupně vítězů byly na dosah. Totální fiasko zažilo Ferrari. Leclerc v Sennových esíčkách předjel Vettela, ten se mu na rovince ke 4. zatáčce pokusil manévr oplatit, ale došlo ke kontaktu a oba jezdci museli odstoupit.

Na dráhu tak znovu musel safety car a i přes množství trosek došlo dvě kola před cílem k restartu. Hamilton, který využil zpomalovacího vozu k zastávce u mechaniků, rychle zdolal Gaslyho, ale při pokusu o předjetí druhého Albona v jedné z vlásenek chyboval a oba spolu kolidovali. Zatímco pilot Red Bullu se propadl na chvost, Hamilton pokračoval s poškozeným předním křídlem a v cíli opět málem znovu předjel druhého Gaslyho. Brit ale vzápětí dostal trest pěti sekund a pódium tak přišel.

Z vítězství se tak radoval Max Verstappen, premiérové pódium mají na kontě Pierre Gasly a Carlos Sainz, ten navíc výsledek zajel po startu z konce pole Sainz. Bodovaly také oba vozy týmu Alfa Romeo.

VÝSLEDKY GP BRAZÍLIE

Poř. Pilot Tým/Motor Odstup
1 Max Verstappen Red Bull/Honda 71 kol
2 Pierre Gasly Toro Rosso/Honda -6.077
3 Lewis Hamilton* Mercedes -6.139
4 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault -8.896
5 Kimi Räikkönen Alfa Romeo/Ferrari -9.452
6 A.Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari -10.201
7 Daniel Ricciardo Renault -10.541
8 Lando Norris McLaren/Renault -11.204
9 Sergio Pérez Racing Point/Mercedes -11.529
10 Daniil Kvjat Toro Rosso/Honda -11.931
11 Kevin Magnussen Haas/Ferrari -12.732
12 Nico Hülkenberg Renault -13.059
13 George Russell Williams/Mercedes -13.599
14 Romain Grosjean Haas/Ferrari -14.247
15 Alexander Albon Red Bull/Honda -14.927
16 Robert Kubica Williams/Mercedes 1 kolo
17 Sebastian Vettel Ferrari 6 kol
18 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 6 kol
19 Charles Leclerc Ferrari 6 kol
Valtteri Bottas Mercedes neklasifikován

*penalizace pěti sekund po skončení závodu

                                                                                                                     autor:   www.gpf1.cz