Shrnutí 11. týdne NFL

2019. 11. 20. 10:17    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

20. 11. 2019 – Jedenáctý týden byl pro fanoušky NFL hodně výživný. K vidění byla repríza Super Bowlu LII mezi Patriots a Eagles, neskutečný obrat Vikings a pokračování dominance Ravens, kteří jsou v posledních týdnech nejlepším týmem celé ligy. Bohužel také bitka, která nemá v NFL v poslední době svým průběhem obdoby.

Asi největší moment tohoto týdne byl bohužel spojen s negativní akcí přímo na hřišti a stal se v zápase Browns proti Steelers. Samotné utkání tak zajímavé nebylo, a Browns si poměrně jasně došli pro vítězství 21:7. Černý moment zápasu přišel až 8 vteřin před koncem. QB Steelers Rudolph stihl odhodit přihrávku pod tlakem obránce, čehož si nevšiml DE Garrett a dohrál rozehrávače hostů na zem. To se Rudolphovi samozřejmě nelíbilo a začal Garretta tahat za helmu a popostrkovat přímo na zemi. Garrett si nenechal nic líbit a chytl QB Pittsburghu za helmu, kterou mu dokonce sundal přímo z hlavy. Při následné šarvátce se však Garrettovi zatmělo před očima a trefil sundanou helmou soupeře do odkryté hlavy. Okamžitě se na pomoc svému QB přiřítil center Pouncey a Garretta strhl na zem, a celá situace spíš připomínala UFC než americký fotbal. Oba týmy se vrhly do potyčky, kterou se naštěstí podařilo rychle rozehnat. Výsledkem bitky je však jeden z nejhorších zákroků poslední doby, kdy hráč použil helmu jako zbraň, na soupeře bez výstroje a několik suspendací. Garrett si od NFL vysloužil suspendaci minimálně do konce letošní sezóny, Pouncey nebude hrát 3 zápasy a oba týmy musí zaplatit 250 tisíc dolarů. Černý moment letošní NFL, který se doufejme už dlouho nebude opakovat.

Jedním z nejzajímavějších utkání tohoto týdne byl souboj Vikings a Broncos. Na první pohled jednoznačná záležitost, kdy Vikings jsou na místech zaručující playoff a Broncos hluboko v tabulce poražených, s negativní bilancí vítězství a proher. Zdání ale někdy klame a v NFL toto pravidlo platí dvojnásob, když Denver svého soupeře v první polovině doslova a do písmene vymazal ze hřiště. Broncos hráli spíše než tým, který je letos pouze se třemi výhrami na dně své divize, jako tým bojující o playoff a mladý rozehrávač Allen, který nahrazuje zraněnou týmovou jedničku Joe Flacca, zase jako zkušený veterán. Broncos v první půli dominovali jak v útoku, tak v obraně a dokázali si vybudovat náskok 20:0. Dalo by se říct rozhodnuté utkání, ale Vikings se ukázali jako opravdoví válečníci a toto utkání po polovině rozhodně neodpískali. Zlepšená hra útoku, který se tento zápas nemohl spoléhat na skvělou běhovou hru jako v minulých týdnech, ale musel své karty vložit do rukou QB Cousinse. Ten v druhé půli zavelel k velkému obratu, který dokonal šest minut před koncem zápasu, když našel TE Rudolpha, který TD zachycením převrátil výsledek na stranu Minnesoty 27:23. Do konce poslední čtvrtiny zbývalo ještě dost času a opaření Broncos si chtěli vzít vítězství zpět. Díky třem konverzím na čtvrté downy se udrželi na míči až do konce zápasu, a QB Allen dostal svůj tým na 4y linii, kde se 10 vteřin před koncem pokoušel o vítězný TD. Obraně Vikings se však podařilo zastavit všechny tři passové pokusy soupeře a finální hrou byl nekompletní pass na TE Fanta s vypršením časového limitu. Vikings tak dokázali otočit zápas, ve kterém prohrávali už o dvacet bodů, naopak Broncos se zařadí k týmům, které nedokázali udržet své vysoké vedení. BRONCOS 23, VIKINGS 27.

Patriots a Eagles. Repríza Super Bowlu LII ze sezóny 2017 a utkání, na které se těšil snad každý fanoušek NFL. Ve zmiňovaném Super Bowlu LII, měli oba týmy rekordní počet celkových yardů (1151y) a celkem v něm padlo 74 bodů. Kdo čekal podobné ofenzivní hody i v tomto zápase musel být zklamaný. Oba týmy předváděly skvělé výkony hlavně v obraně, a i když proti sobě nastoupili dva skvělí QBs Wentz a Brady, ofenzivní hra šla bohužel stranou. Eagles měli v první polovině lehce na vrch, když se jako jediným touchdownem prosadil TE Goedert z Eagles a ti tak šli do poločasové přestávky s vedením 10:9. Klíčový okamžik celého zápasu přišel ve třetí čtvrtině. Patriots rozehrávali třetí down v redzóně soupeře a vše vypadalo, že z tohoto drivu vytěží znovu pouze field goal. Pak ale přišla krátká přihrávka dozadu na WR Edelmana, který se s míčem ale nerozběhl směr endzóna soupeře, ale připravil si míč na hod a našel v endzóně volného WR Dorsetta, pro jediný TD Pats v zápase. Tato hra tak dala vzpomenout na zmiňovaný SB LII, kdy Eagles překvapili Patriots trikovou hrou a TD na QB Folese, který se v konečném vývoji zápasu stal rozhodujícím momentem. To samé se dá říct i o této akci Edelmana na Dorsetta a Patriots tak svému soupeři oplatili porážku z největšího zápasu předloňské sezóny. PATRIOTS 17, EAGLES 10.

Další zápasy:

Bears–Rams 7:17, Cardinals–49ers 26:36, Bengals–Raiders 10:17, Jets-Redskins 34:17, Bills-Dolphins 37:20, Cowboys-Lions 35:27, Saints-Buccaneers 34:17, Falcons-Panthers 29:3, Jaguars-Colts 13:33, Texans-Ravens 7:41, Chiefs-Chargers 24:17

autor: Jan Štiegler