La Roja: bolehlav místo sklenky vína

2019. 11. 22. 08:26    
Čas čtení: 2 minuta

22. 11. 2019 – Mohl to být pro Španělsko docela dobrý týden. Po vysokých výhrách v kvalifikaci 7-0 a 5-0 nad Maltou a Rumunskem si Španělé zajistili do losování o Euro nasazení v prvním koši. Navíc předvedli dva perfektní výkony. Trenér Robert Moreno se těšil na to, že jeho smlouva, platná do léta roku 2020, bude prodloužena.

Jenže stačil jeden den, a všechno je jinak. Moreno končí. Trenérem Španělska bude znovu Luis Enrique, který na začátku léta rezignoval z rodinných důvodů. A jen tak mimochodem bude už pátým trenérem týmu za posledních 17 měsíců.

Na jednu stranu se stalo to, s čím se tak nějak počítalo. Španělská fotbalová federace ústy svého šéfa Luise Rubialese i sportovního ředitele Joseho Francisca Moliny vždy říkala, že současná reprezentace Španělska je stále primárně projekt Luise Enriqueho. A že když se bude chtít on vrátit, bude mít otevřené dveře.

S takovými slovy dlouho souhlasil i Moreno. Muž, který na pozici Luise Enriqueho postoupil z role jeho věrného asistenta. Nejprve byl dočasným koučem, potom jím byl jmenován. Přesto, když na návrat Lucha došlo, cítil se být oklamán.

Proč?

První věc je otázka komunikace. Rubiales s Molinou tvrdí, že všechno řešili směrem k Morenovi přímo s ním, tváří v tvář. On však ten pocit nemá.

Nečekanou zprávou je však to, že Moreno už nebude u týmu pokračovat jako asistent Luise Enriqueho. Údajně se tak děje na přání samotného Lucha, což je na tom ze všeho nejpřekvapivější. Dlouho totiž oba muži mluvili o skvělém pracovním i osobním vztahu. I proto si dosud Luis Enrique bral Morena na všechny své trenérské štace, včetně té reprezentační. A Moreno ještě na začátku září řekl, že když se Luis Enrique rozhodne pro návrat, svou židli pochopitelně uvolní. Neb považuje Lucha za přítele, a to je přece nade všechnu práci.

Jenže i on zřejmě změnil názor. V posledních týdnech vyjadřoval jasnou touhu jako kouč pokračovat. I po mistrovství Evropy. A možná právě změna jeho myšlení, kdy se začal více cítit jako plnohodnotný trenér, a ne jako záskok, přiměla Luise Enriqueho k akci. Do určité míry to i potvrzují Morenova slova, který na dotaz, proč se to všechno stalo, odpověděl, že on neví. A že se mají novináři zeptat Lucha. Jasné ale je, že nebýt Luise Enriqueho, Moreno by se sám o sobě na post, který v posledních měsících zastával, nikdy nedostal. Ani omylem.

Důležité je také to, že vztah Morena s hráči byla nadstandardně dobrý. Tedy ne že by to předtím pod Luchem nefungovalo. Ale jeho nucený odchod tým s Morenem stmelil, a hráči na nástupce Luise Enriqueho nedali dopustit. Jenže podle některých španělských novinářů byl ten vztah natolik dobrý, že to vadilo šéfovi španělské fotbalové federace Rubialesovi. Měl prý pocit, že o dění v kabině rozhodují více hráči než trenér, a tomu chtěl učinit přítrž.

Místo klidu a užívání si postupu tak španělská reprezentace znovu prožívá třesk, a místo o skvělých výkonech hráčů v zápase proti Rumunsku, jako předvedli Fabián nebo Gerard Moreno, se mluví o něčem, si by si La Roja raději odpustila.

Jak dopadla škatulata na trenérské stolici před loňským mistrovstvím světa, si všichni dobře pamatujeme. Tentokrát mají však Španělé do začátku turnaje nepoměrně více času, aby situaci zkonsolidovali a šrámy, které změna trenéra přinesla, vyléčili.

Zda se někdy zahojí jizvy ve vztahu Robert Moreno – Luis Enrique, už naopak moc pravděpodobné není…

redakce/as/