Jan Štiegler: shrnutí 12. týdne NFL

2019. 11. 26. 16:41    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

26.11.2019 – Do konce základní části NFL zbývá posledních 5 kol a týmy se už připravují na závěrečnou bitvu o šest postupových míst v každé konferenci. Mimo to byl dvanáctý týden znovu plný skvělých zápasů a překvapivých výsledků, NFL je letos prostě nepředvídatelnou soutěží.

Jedinou konstantou posledních týdnů jsou výkony Baltimoru Ravens a Lamara Jacksona. Tento QB, který byl vybrán až jako 32. v loňském draftu, a který si musel ve svém prvním roce vyslechnout komentáře, že je spíš RB než QB, že neumí házet s míčem, nyní všem kritikům zavírá ústa. Lamar Jackson vede tým, který v posledních pěti týdnech dokázal porazit čtyři velmi těžké soupeře, a to vždy rozdílem třídy. K výhře nad Seahawks (30:16), Patriots (37:20) a Texans (41:7), tedy týmy, které směřují do playoff, to v tomto týdnu odnesli LA Rams. Rams se sice v letošní sezóně trápí, ale stále jsou v boji o playoff v nabité konferenci NFC. Proti Ravens však Rams neměli žádnou šanci a útok pod taktovkou Lamara Jacksona je rozebral do poslední součástky. QB Baltimoru znovu úřadoval, když naházel 169y a přidal 5 TD vzduchem. Ravens byli tradičně produktivní i po zemi, když RB Ingram naběhal přes sto yardů (111y + TD) a Jackson se nenechal zahanbit a zaznamenal 95 běhových yardů. Trápící se Rams v útoku zaznamenali dvakrát méně celkových yardů než soupeř a prohráli druhé utkání v posledních třech týdnech, a tím si znovu zkomplikovali cestu do playoff v nabité NFC. RAVENS 45, RAMS 6.

Velmi očekávaný byl také Sunday Night Football, kde se potkaly dva týmy z čela konference NFC. San Francisco 49ers zažívají neskutečnou sezónu a z otloukánka minulého ročníku se stal jeden z nejžhavějších týmů na postup do Super Bowlu. Green Bay Packers se po několika letech v útlumu dostali pod vedením nového trenéra LaFleura zpět na nejvyšší příčky a byli právě za 49ers na druhém místě v konferenci. Vše tedy narýsováno na souboj o každý yard, který budou rozhodovat maličkosti a vítěz se na výhru velmi nadře. Opak byl ale pravdou, protože v Kalifornii byl na hřišti pouze jeden tým. Domácí 49ers dominovali utkání od začátku, až do konce a nedovolili soupeři téměř nic. QB Packers Aaron Rodgers v zápase naházel pouze 104y, což byl jeden z jeho historicky nejhorších výkonů. Navíc byl Rodgers sackován hned 5x a obrana San Francisca jasně ukázala, že patří k tomu nejlepšímu v celé lize. Na druhé straně zahrál skvěle QB Garroppolo, který naházel 253y a těžil tak z návratu TE Kittla, který vynechal několik duelů vinou zranění, ale v zápase s Packers se vrátil ve velkém stylu a zaznamenal 129y vzduchem a jeden touchdown. 49ers si tak v šlágru kola jednoznačně poradili s Packers a s bilancí 10-1 jsou na prvním místě NFC. PACKERS 8, 49ERS 37.

Playoff obrázek po 12.týdnu:

AFC – 1.Patriots (10-1), 2.Ravens (9-2), 3.Texans (7-4), 4.Chiefs (7-4), 5.Bills (8-3), 6.Steelers (6-5)

V závěsu: Raiders (6-5), Colts (6-5), Titans (6-5), Browns (5-6)

V konferenci AFC si to s největší pravděpodobností o první místo zajišťující výhodu domácího prostředí skrz celé playoff rozdají Patriots a Ravens. Ravens mají k dobru vítězství nad Patriots a čekají tak na zaváhání svého rivala, který nemá jednoduchý rozpis do konce základní části. O divizní vítězství se také přetahují Colts a Texans, avšak vítězstvím v posledním měřením sil si Texans vytvořili dobrou pozici před zbývajícími zápasy. O poslední šesté postupové místo se bude ještě bojovat, když hned 5 týmů má reálnou šanci poslední místo do playoff urvat na svou stranu. Nejblíže jsou k tomu zatím Steelers, ale nic jednoduché je do konce sezóny nečeká, pokud chtějí svou pozici udržet.

NFC – 1.49ers (10-1), 2.Saints (9-2), 3.Packers (8-3), 4.Cowboys (6-5), 5.Seahawks (9-2), 6.Vikings (8-3)

V závěsu: Rams (6-5), Bears (5-6), Eagles (5-6)

NFC je v letošním roce celkově lepší a vyrovnanější konferencí než AFC. 49ers jsou zatím na prvním místě, ale do konce sezóny mají velmi náročný rozpis zápasů a Seahawks jim dýchají na záda. Packers na dálku bojují o divizní korunu s Vikings a souboj o NFC North bude ještě hodně zamotaný. Pro Cowboys bude důležité uhájit svou pozici před Eagles, kteří se jim v posledních pěti týdnech budou snažit sebrat první místo v divizi, které zaručuje i místo v playoff. Rams a Bears už mohou pouze spoléhat na velké zaváhání některého z týmu v první šestce, které by je vystřelilo do playoff.

V tomto týdnu nás čeká opravdová nálož amerického fotbalu na Sport TV. V USA se totiž slaví Den díkuvzdání, což znamená jediné – 3 přenosy NFL ve čtvrtek! K tomu ještě tři zápasy na obrazovkách v neděli a zakončení pondělní dohrávkou. Sport TV má tedy pro Vás přichystaný celý 13.týden, a vy si tak můžete užít ten nejlepší americký fotbal v plné parádě!

Program 13.týdne NFL na Sportu TV:

Bears – Lions, čtvrtek 18:30

Bills – Cowboys, čtvrtek 22:30

Saints – Falcons, pátek 02:30

1.zápas, neděle 19:00

2.zápas, neděle 22:25

Texans – Patriots, pondělí 02:15

Vikings – Seahawks, úterý 02:15

                                                                                                                                                                           Jan Štiegler