Zamíří Başakşehir znovu na titul?

2019. 11. 29. 14:40    
Čas čtení: 2 minuta

29. 11. 2019 – V minulé sezóně to bylo tak blízko. Ještě po 24. kole vedl Başakşehir tabulku turecké ligy o 8 bodů. Po 27. kole o 6. Zbývalo posledních sedm zápasů. A istanbulský klub, který do té doby prohrál jen 2x, vypadal při své cestě za historicky prvním titulem nezastavitelně.

Jenže v posledních sedmi ligových zápasech se Višča, Belözoğlu, Arda Turan, a spol. upekli ve vlastní šťávě. Dokázali vyhrát jen jediný z nich, prohráli i přímý souboj o titul proti Galatasaray, a místo oslav jim zůstala pachuť v ústech a vlhké oči.

Letos v srpnu se navíc zdálo, že se zpackaný závěr minulého ligového ročníku promítl i do nové sezóny. Başakşehir prohrál první 4 soutěžní zápasy nové sezóny, a vyhrál jen 1 z osmi. Za následek to mělo konec v kvalifikaci o Ligu mistrů, a v lize nula bodů po prvních dvou kolech tabulky. A Okan Buruk, který v křesle trenéra týmu nahradil Abdullaha Avciho, si už asi pomalu dával věci do komínků, aby mohl začít plnit kufry.

Ale pak se začalo všechno rychle měnit k lepšímu.

Od prvního září už Başakşehir v lize neprohrál. Naposledy dokázal dokonce vyhrát i na půdě Galatasaray, což pro Lvy znamenalo první domácí porážku po 41 zápasech a více než třech a půl letech. Před třináctým kolem soutěže je tak Başakşehir v tabulce třetí se dvoubodovou ztrátou na lídra, tým Sivassporu.

Velkými devízou týmu je znovu pevná defenzíva, které na konci minulého ligového ročníku, i zkraje touho současného, chyběl Alexandru Epureanu. Obvyklého partnera mu dělá Martin Škrtel, který se do Turecka vrátil po velmi rychlé zastávce v Bergamu. V bráně zase podává excelentní výkony Mert Günok. Tedy muž, který se nyní ujal vlády i v bráně tureckého národního týmu.

V záloze „tvrdí muziku“ duo velezkušených záložníků Tekdemir, Topal. Dohromady je jim sice už 64 let, ale jejich zkušenost a organizace hry směrem dozadu je pro Başakşehir naprosto zásadní.

Klíčovou roli v týmu pro kreativní hru směrem dopředu má reprezentant Bosny a Hercegoviny Edin Višća. Hráč, který už je v týmu trochu inventářem zatím směle navazuje na minulou sezónu, kdy byl se 14 asistencemi nejlépe nahrávajícím hráčem Superligy. Z druhého křídla ho letos fantasticky doplňuje turecký reprezentant İrfan Can Kahveci. Zatímco Višća se více vyžívá ve hře po lajně, Kahveci si rád sbíhá i na prostředek, kde tvoří i zakončuje. Má k tomu dostatek volnosti, které zatím znamenitě využívá.

Tým navíc našel nového snajpra. Tím se stal Francouz Enzo Crivelli, hráč se zkušeností z Bordeaux, Angers nebo Caen. Nepomůže sice tolik kolem šestnáctky, ale to vzhledem k Višćovi a Kahvecimu (potažmo Gulbrandsenovi, který hraje jako druhý útočník nebo secondary striker), není třeba. Jeho klíčová role je uvnitř pokutového území. A tam je zatím vynikající. Sedm branek v 11 zápasech toho budiž důkazem.

K titulu je ještě dlouhá cesta, to je jasná věc. Jisté je ale také to, že Başakşehir po blamáži na konci minulé sezóny a pomalém začátku tohoto ligového ročníku opět nabral dech, a bude se s ním muset na 100 % počítat.

redakce/as/