Shrnutí 13. týdne NFL

2019. 12. 04. 15:18    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

4.12.2019 – Třináctý týden NFL je minulostí a díky Dni díkuvzdání v USA bylo na obrazovkách Sportu TV k vidění hned 7 utkání! Neskutečná nálož zápasů a zajímavé duely, které napověděly, jaké týmy budou mít před závěrečnými boji větší šanci na playoff. Jako třešnička na dortu souboj dvou nejžhavějších týmů NFL. Týdenní shrnutí NFL je tu.

Den díkuvzdání je největším svátkem v USA a prostě a jednoduše k němu patří i americký fotbal. Rodiny se sejdou, hodují a u toho mají možnost sledovat hned 3 přímé přenosy skrz celý den. Prvním z nich bylo už tradiční střetnutí Lions a Bears, které se hrálo na Ford Fieldu v Detroitu. Oba týmy z divize NFC North mají letos velké problémy a hlavně Bears, kteří byli před sezónou považováni jako jedni z favoritů celé NFC, hrají hluboko za očekáváním. Naštěstí na Den díkuvzdání dostali dárek, jelikož za Lions musel nastoupit po sérii zranění až třetí QB Blough. Ten sice nesehrál špatné utkání a Lions dokonce ve čtvrté čtvrtině vedli 20:17, ale závěrečný drive QB Trubiskyho znamenal vítězný TD, který Bears skórovali 2:22 před koncem. Lions v posledním drivu nedokázali skórovat a Bears tak vyrovnali svou zápasovou bilanci na 6-6 a stále drží teoretickou šanci na playoff. BEARS 24, LIONS 20.

Druhým zápasem Dne díkuvzdání byl souboj dvou týmů, které jsou sice na pozicích zajišťující playoff, ale jsou také hodně kritizováni, že ještě neporazili žádné silné týmy. Cowboys letos zvítězili 6x, ale žádné vítězství si nepřipsali proti týmu s vítěznou bilancí a Bills to z 8 výher dokázali pouze jednou. Šlo tak o hodně důležité utkání, které ukázalo, jak na tom který tým opravdu je. Cowboys začali skvěle a hned jejich první drive znamenal TD a zdálo se, že Cowboys konečně naplno využijí talent, který v týmu mají. Zdání ale klame a od tohoto okamžiku nám Cowboys do konce zápasu téměř nic nepředvedli. Bills ve druhé čtvrtině otočili vývoj utkání a stali se lepším týmem. Znovu to byla skvělá obrana Bills, která zastavovala Prescotta a útok Cowboys téměř v každém drivu a mladý rozehrávač Allen, který v posledních týdnech hraje skvěle, a který si i v tomto zápase připsal 1 passový a 1 běhový TD, navíc znovu bez chyb v podobě turnoverů. Bills i díky jeho příspěvku dokázali porazit v důležitém zápase Cowboys a zůstávají ve hře o divizní titul AFC East. Naopak Dallas znovu ztratil a bude se bít s Eagles o divizi NFC East, jejíž vítěz má jistý postup do playoff. BILLS 26, COWBOYS 15.

Poslední utkání ve čtvrtek byl souboj Saints a Falcons, kde hostující New Orleans mohli vybojovat vítězstvím divizní titul a s ním i jisté playoff. To se jim proti trápícím se Falcons povedlo, když skvěle zahrála obrana, která si připsala neuvěřitelných 9 sacků a 3 turnovery. Saints tak nakonec celkem pohodlně zvítězili a stali se divizními šampiony NFC South po třetí v řadě a zajistili si jistou účast v playoff. SAINTS 26, FALCONS 18.

Nejočekávanější utkání týdne však přišlo až v neděli od 19 hodin našeho času, když se v „malém Super Bowlu“ utkali Ravens a 49ers, tedy dva nejlepší týmy současné NFL. Utkání bylo hodně poznamenané velmi nepříjemným a vytrvalým deštěm, i přesto se diváci mohli těšit skvělé podívané. Ravens mají ve svém středu Lamara Jacksona, který si jde za cenou pro nejužitečnějšího hráče letošního roku. Ani skvělá obrana 49ers nedokázala zastavit velmi variabilní útok Ravens a Jackson znovu naběhal přes 100y a přidal i efektivní výkon vzduchem s jedním touchdownem. Ve vyrovnaném utkání rozhodovali maličkosti a konečné rozuzlení přišlo až v závěrečné čtvrtině. Za vyrovnaného stavu dostal útok Ravens šest minut před koncem míč do svého držení a dlouhým postupným drivem, ve kterém stihli zkonvertovat i čtvrtý down, se dostali až na polovinu hřiště soupeře. Baltimor má nejen nejlepší útok současné NFL, ale i nejlepšího kickera v Justinu Tuckerovi. Ten dostal s vypršením časového limitu z 49y šanci rozhodnout, a i přesto že byl vytrvalý déšť trefil se přímo doprostřed a rozhodl tak utkání. V souboji dvou nejžhavějších týmů tak bere vítězství Baltimore, ale uvidíme, třeba se dočkáme odvety na začátku února v Super Bowlu. 49ERS 17, RAVNES 20.

Další zápasy:

 Vikings-Seahawks 30:37, Brown-Steelers 13:20, Packers-Giants 31:13, Eagles-Dolphins 31:37, Buccanners-Jaguars 28:11, Titans-Colts 31:17, Jets-Bengals 6:22, Redskins-Panthers 29:21, Rams-Cardinals 34:7, Chargers-Broncos 20:23, Raiders-Chiefs 9:40, Patriots-Texans 22:28

Playoff obrázek po 13.týdnu:

AFC – 1.Ravens (10-2), 2.Patriots (10-2), 3.Texans (8-4), 4.Chiefs (8-4), 5.Bills (9-3), 6.Steelers (7-5)

V závěsu: Titans (7-5), Raiders (6-6), Colts (6-6), Browns (5-7)

NFC – 1.Saints (10-2), 2.Seahawks (10-2), 3.Packers (9-3), 4.Cowboys (6-6), 5.49ers (10-2), 6.Vikings (8-4)

V závěsu: Rams (7-5), Bears (6-6), Eagles (5-7)

                                                                                                                                            Jan Štiegler