Joshua vs Ruiz – zajímavosti a fakta

2019. 12. 07. 17:47    
Čas čtení: 3 minuta
Box

7.12. 2019 – ANDY RUIZ (33-1, 22 KO) vs. ANTHONY JOSHUA (22-1, 21 KO)

– Duel o pásy mistra světa WBA (Super), IBF, WBO a menší organizace IBO v těžké váze

– Odveta za velké překvapení z 1. června 2019, kdy Ruiz z počítání ve třetím kole dokázal Joshuu v sedmém dějství ukončit. AJ byl na podlaze ringu po Ruizovi dvakrát v kole číslo tři a dvakrát též v sedmém.

– Byla to americká premiéra Joshuy, který měl původně boxovat už v dubnu ve Wembley. Promotér Eddie Hearn ale nakonec plány změnil.

– Vybraným soupeřem byl obrovitý Američan Jarrell Miller, který se objevil loni v létě na americké tiskovce k zápasu Joshua vs. Povětkin. O svoji šanci ale přišel v polovině dubna, kdy vyšlo najevo, že třikrát neprošel dopingovou kontrolou. Mimo jiné i na EPO.

– Andy Ruiz v původním výběru kandidátů ani nebyl, ale po svém dominantním výkonu 20. dubna nad Němcem Alexandrem Dimitrenkem sám zavolal Hearnovi, nabídl své služby a ten si jej nakonec vybral.

– Ruiz už jednou o titul mistra světa boxoval, v roce 2016 ale sporně prohrál duel o volný pás WBO s Novozélanďanem Josephem Parkerem. Toho jako první porazil loni právě Joshua.

– Ruiz, který má mexické rodiče, narodil se v Mexiku, které také v amatérském ringu reprezentoval, žije ale od dětství v Kalifornii, nedaleko mexických hranic. Dle posměšných zpráv ze zámoří přitom už španělštinu příliš neovládá.

– Výhrou nad Joshuou způsobil jedno z největších překvapení v těžké váze za poslední tři dekády, které se dá zařadit na úroveň výhry Bustera Douglase nad Mikem Tysonem v roce 1990, nebo Tysona Furyho nad Vladimirem Kličkem před čtyřmi lety.

– Ruiz díky triumfu dostal do popředí tyčinku Snickers, která je jeho oblíbenou, dokonce dostal pás a přezdívku „Mr. Snickers“.

– Do odvety s Joshuou změnil jídelníček, vyřadil nezdravá jídla, má vlastního nutričního specialistu, oba avizují, že do odvety zhubli.

– Duel v Dirijahu má několik specifik, bude v rámci velké měsíční akce k tomuto městu. Stadion pro 15 tisíc lidí postavili za necelé dva měsíce. Pro galavečer bude k dispozici 2 tisíce pracovníků, očekává se 300 žurnalistů z celého světa. VÍCE ZDE: https://www.matchroomboxing.com/news/first-aerial-shots-of-spectacular-diriyah-arena-revealed/

– Hlavním rozhodčím zápasu bude Luis Pabon z Portorika, na bodech budou sedět Glenn Feldman (USA), Steve Gray (GB) a Benoit Roussel (CAN).

– Vítěz zápasu nejspíše uvolní jeden z pásů WBO, nebo IBF, protože obě federace tlačí na povinnou obhajobu. U WBO je jedničkou Ukrajinec Alexander Usyk, u IBF Kubrat Pulev. S ohledem na promotérské zájmy se dá čekat, že pokud vyhraje AJ, uvolní pás WBO, aby si o něj bouchnul Usyk a v případě výhry došlo na jejich duel. Pokud Ruiz, nabízí se jeho střet právě s Usykem a uvolnění pásu IBF i s ohledem na skutečnost, že Pulev momentálně boxuje za velkou louží pod hlavičkou Top Rank.

– „Ukážu, že první zápas nebyl náhoda. Že AJ zhubnul? Uvidíme, zda mu to k něčemu bude, zda dokáže absorbovat moje údery,“ Andy Ruiz.

– „Chci se stát dvojnásobným mistrem světa. Hodně jsem toho v tréninku změnil, což je logické. Když vyhráváte, držíte se toho, co funguje. Když prohrajete, musíte udělat změny, protože jinak nemáte šanci na úspěch,“ Anthony Joshua.

Antonín Vavrda: „Joshua v prvním zápase nebyl tím Joshuou, který předtím ničil své soupeře. Je jedno, co jej negativně ovlivnilo, tentokrát bude muset předvést absolutně jiný výkon. Má dovednosti, sílu úderu i tvrdost, aby Ruize porazil, aby ho ukončil, v tomto si nemají co vyčítat, oba byli v prvním duelu na podlaze ringu. A oba to ví, oba to mají v hlavě, že jsou zranitelní. Joshua každopádně bude opět pod větším tlakem, pokud by prohrál, jeho gloriola světové hvězdy končí, návrat by byl extrémně těžký, ne-li nemožný. Ruiz disponuje nejrychlejšími rukami v těžké váze, je nesmírně zkušený, zapomíná se na to, že má v profesionálním i amatérském ringu odboxováno více než Joshua. V tělocvičně je od dětství. Také on má zbraně k triumfu, a to i proti modifikované a lepší verzi AJ než byla v prvním zápase. Pro mě je to zápas 50 na 50. Pokud bych se měl přiklonit k němu, pak to bude opět Ruiz, i když pro box jako celek by byl více žádoucí triumf AJ.“

redakce/Antonín Vavrda/